Ekonomika poslovanja u ovčarstvu i kozarstvu

Da se nadovezem na one postove oko spremanja sena i cene jednog kilograma.
Spakovano 740 bala po petnestak kilograma i sve je to kostalo 5000din. (naravno bez amortizacije,samo nafta)
Pa vi racunajte koliko ispadne jedan kilogram. :)
А шта би са канапом за бале?
Ако ти није мрско да израчунаш колико је отприлике отишло горива на само балирање? И кад рече за пет иљадарки, колико је то у литрима?

Kanap za bale imam nekih petnestak klupcica,deda pre nekoliko godina popravio neki kamion pa mu ovaj to dao jel radi sa tim tako da stvarno ne znam koliko to kosta.
Pa sad ne znam tacno ali mislim da je nafta bila 141-2din (mozda sam i lupio ali mi nesto tako otalo u glavi),pre kosenja sam sipao 6000din nafte ali sam usluzno pokosio neki vocnjak i ostalo je malo na kraju pa sam procenio oko 5000din da je otislo sve ukupno,a po operacijama stvarno ne bih znao da ti kazem.

sto se tice proizvodnje hrane dali je racunati po punoj ceni ili po ceni koliko nas kosta,zasto to pitam je zato sto ja licno sam kupio naftu po 65dinaara,takodjer sam prosle godine dobio od drzave 14000dinara po hektaru tako da neznam tacno cega treba se predrzavati,ovu godinu za nas proizvodjace hrane za prezivare nece se nista dobiti sem te nafte ili gresim?

Danas pokosio 2 kolo lucerke i mogu vam reci da najesen preoravam sve livade i sejem lucerku,jeste da treba malo vise da se ulozi ali se debelo isplati plus je bolja za ovce.Na kraju godine ce ispasti da sam sa pola hektara lucerke imao vise bala nego sa 4 hektara livada.....

Enti ne zaboravi da su tu i koze,trenutno u stali ima oko 30 grla(ovce,koze,jagnjad,jarad) koje treba nahraniti. :)
Prosle godine(ove zime) sam se zeznuo i ostao bez sena vise ne. :ppozdrav:

Da to ne bude malo? Trideset grla sedamsto i kusur bala. Ovde su pominjane i cifre od sto po grlu kao meze uz silažu i senažu.

@sika
A kiselost zemljista? Drugari iz okoline Loznice (clan @badanjac) da bi posejali lucerku, moraju da bacaju krec kako bi smanjili kiselost, da bi lucerka mogla da uspeva. Imas li probelma sa time? Nosio si zemljiste na analizu?

U mom kraju nema problema sa kiseloscu,gde god sam posejao lucerku uvek je uspela odlicna.A zemljiste nikada nisam nosio na analizu,no odosmo u :off_topic: .

Onda super, samo lucerku posejes gde god ti je pogodno. Da bude u okviru teme. Nema dileme sta je isplatljivije. Jasno je da je lucerka zakon u odnosu na seno.

Evo da i ja kazem kako sam prosao ove godine sa sijenom imao sam zimus cca 250 glava od januara s jaganjcima i od mjeseca januara kad je pocelo polaganje sijena do polovine aprila pojele su mi cca 2000 bala i 42 vrece kukuruza od 40 kg, sijeno se kod nas krece 3KMx2000=6000KM i 42 vrece kukuruza x 20KM=840 a kupovao sam samo kukuruze sto znaci moj trosak je samo 840KM ali posto smo rekli da se racuna trzisna cijena eto 6840KM a prodao sam 80 jagnjadi ni jedno ispod 100 eura ostavio sam sebi 24 od toga 4 muska i 20 zenskih.

Da to ne bude malo? Trideset grla sedamsto i kusur bala. Ovde su pominjane i cifre od sto po grlu kao meze uz silažu i senažu.
Sarbanac@ ti si ocigledno nepopravljiv i ocigledno da imas nesto protiv mene! Ako jos uvek nisi naucio da postove citas kako su napisani i menjas kontekst napisanog, zamolio bih te da ih ne spominjes i ne analiziras jer sve vreme nesto prkosis svima po malo ali meni ocigledno najvise!!!

Miljkoviću siđi mi sa kola dzaba ti kirija. Nisam te usta uzimo. Ali ću ti ispričati priču u temi chat.

nego Mirkane ako te ne mrzi aj ti nama izvuci racunicu lepo uporednu za W i romanov ovcu,ako uzmes da romanovka ima oko 55 kg,W oko 90kg,romanovka daje 4 jagnjeta za godinu a W 2,ovo je neko realno stanje ako se uzme u obzir da ima i poneki policiklican w priraste uzmi prosecne i za jednu i za dr rasu ima tih podataka na netu a potrosnju hrane ces ti najbolje proceniti iz iskustva...nesto kao mali praktikum za pocetnike
Miladinovicu zar ne mislis da je pomalo smesno traziti neko poredjenje od Mirka a covek ne drzi ni jednu ni drugu rasu. Da si mu rekao da izvuce racunicu za IDF to bih bilo u redu.Citajuci tekstove u temi o Sjenickoj ovci rekao bih da ima slicne karakteristike kao W. S obzirom da imas R i Sjenicku bilo bih lepo da ti izvuces uporednu racunicu za R i Sjenicku. Volis obe rase pa mislim da ne bih bio pristrasan ni prema jednoj i da bih ta racunica bila tacna. Pa ako si raspolozen izvoli....

Mirko je daleko iskusniji od mene kad je ovcarstvo u pitanju,stvarao je vodio farmu i oko ekonomike i potrosnj ehrane zna sigurno vise od mnogih da ne pricamo da je druzeci se s Batom Milovicem naucio mnoge stvari koje u knjigama ne pisu...
Da ja drzim obe rase ali nije bas da koristim olovku mnogo u poslednje vreme...zato sam i pitao...

Mnogo je toga naucio i nije nabavio ni R ni W nego IDF.
Po meni bih bilo najprihvatljivije da se jave vodeci odgajivaci, da ih tako nazovem, pojedinih rasa pa da na primer Slavisa ili Velimir napisu za R, koji je indeks, kakva je ishrana, uslovi drzanja itd., zatim npr Miljko za W i da isto napise, Zemun ili Culetic za IDF, Majilovac za Sarolea, Latif za Sjenicku, pa ko poseti forum moze da uporedjuje pojedine rase po iznesenim podacima. Stalno se uporedjuju R i W kao da druge rase na postoje. Po meni tema IDF bih trebala da ima mnogo vise napisanih strana jer ta rasa to zasluzuje.

---------- Poruka napisana u 14:45 ---------- Prethodna poruka je at 14:45 ----------

P.S. Ne potcenjuj svoje znanje :)

Mirko ako se odlučis da daš odgovor Miladinoviću (ušta sumnjam) nemoj zaboraviti da ukalkuliseš i struju za one lampe što greju.

Sto se svi plasite poredjenja W sa necim drugim bre,niste mi jasni kad je to najbolja ovca na svetu?

---------- Poruka napisana u 15:15 ---------- Prethodna poruka je at 15:13 ----------

i da ovo nije bila provokacija il sl ako hocete obrisite post Mirkan ce kalkulaciju meni poslati na pp,mene licno zanimaju neke stvari,kad dodje teska godina i susa kao ova ljudi se preispituju,trenutno plata u jaslama skoro cela zavrsava

Miladinovicu stvarno mi nisi jasan. Napisem sta bih bilo najlogicnije ali ti izvrces pricu. Ne secam se da sam izostavio W u mom postu? Isto se ne secam da sam napisao da je najbolja rasa? Al ajd...Pitam se zasto se bojis da uporedis R i Sjenicku? U temi Sjenicka si napisao da su ovce do 80 kg. Ona sa 80 kg sigurno mnogo manje pojede od W 90 kg. Trenutni troskov kod mene su gorivo. Posto je pasnjak izgoreo ovcama dajem klasuru(Stabljike kukuruza). Zanjem dva reda od medje da ne bih gazio kada budem brao ili silirao. To dobijaju ujutru i uvece, a na podne slamu da ne bleje kada idem da im naspem vodu. Takodje cena obroka nije ista i u okviru jedne rase. Nije ista cena obroka kod Miljkovica koji sprema silazu i senazu i Colica iz Bogatica koji koristi industrijski otpad. Ako Mirko bude raspolozen neka napise kalkulaciju, posten je covek nece napisati ni po babi ni po stricevima!

---------- Poruka napisana u 16:39 ---------- Prethodna poruka je at 16:36 ----------

Ko nema pašnjaka, bolje da se mane kalkulisanja ove godine.Sa ovakvom cenom stočne hrane,doći će do toga da treba rasprodati svu stoku.
U pravu ste kolega, ova godina ce biti teska za sve ovcare bez obzira na rasu, tj. bice teska za sve stocare.

Nazad
Vrh