Ekonomika poslovanja u ovčarstvu i kozarstvu

I dalje niko da kaze i pomene brojke kako se uklapa subvencija od 4000 po grlu u ovcarstvo i da li je opravdano sto zagovaram drzanje umaticenih grla?
Милоше, не можеш базирати економску оправданост са тим субвенцијама, једноставно данас је тако а сутра није, како дуне овим паразитима што су нас узјахали. Ако ти се држање оваца уклапа и без субвенција само напред а ако се уклапа само уз помоћ субвенција онда ником не би препоручио да се тиме бави.
Пази овако, ако већ толико помињеш те субвенције, узмеш неке уматичене аутохтоне сорте оваца мањег формата. Две те ти неће појести више хране од једног виртаћа. Дакле потрошиће мање а добијаћеш осам иљадарки а за виртаћа 4, и успут даће ти више јагњади.
А што се тиче овога поста:
"da me neko ne shvati kao zaludjenika za W,evo verujte mi da mi je krivo sto nasa domaca ovca nije priznata i sto nije umaticena,znaci to kod nas smatram za veliku nepravdu ovcarstva i greh ove drzave i njenih institucija,da nije tako ne bi smeo da se zakunem da to ne bi bila sada ovca koju bi gajio,ovako je izbor pao na W,znaci greh cist od drzave,a najvise me cude ljudi koji su u struci i ljudi na fakultetima i naucnim ustanovama i smatram ih mozda jos vecim krivcima,i naravno Majilovac da ima jos rasa i svako ko kaze da je njegova najbolja nije bas covek za razgovor,prosto svaka rasa ima svoje prednosti i mane,a ovcari imaju samo jednu,odbojnost za sticanje novih znanja. "
овде си био тотално неискрен јер не верујем да си био необавештен.

kad smo kod ekonomike da je cujem sad u ove dane
jagnjad 230-240 din/kg
sojina sacma od 65 do 70 din
jabukin koncentrat 42 din/kg
kukuruz 24 din/kg
mekinje 23 din/kg
srednji kurs eura 115,75 din
cene sa pijace u valjevu
bas se ubijamo od zarade ovih dana zar ne:)?

To je ono sto ja pricam da moras sam proizvoditi hranu za svoje stado inace zarada nije vredna utrosenog rada,i da ako si stocar nemozes hranu kalkulisati kao ratar,niti svoj rad i utrosak prema sporednoj delatnosti,vec ciljnoj proizvodnji,i koliko vidim ovde tu tvrdnju spore samo oni koji kupuju vecinu hrane i Velimire neznam sta ti smatras domacom ovcom,al nesmatras isto sto i ja ocigledno,obavesten sam ko BIA druze,a dal sam iskren to pokaze vreme.

miladinovicu i mi moramo da se prilagodjavamo ceni,ja licno nekoristim nista sem kukuruza ali mi je zelja da probam da odhranim jagance samo na travi,imam rasu koja bih trebala da dostgne 35kg (jaganci)za 100 dana na travi,nazalost nemam trenutno jagance ali cu tempirati sledece godine da to probam i vidim rezultate,normalno da treba se baciti na proracune da jagnje sto pre dostigne klanicku kilazu ako se dohranjuje i koristiti sto vise pase

na travi i mleku jagnjad lepo napreduju nemas brige druze,probano kod mene(uvek ima jagnjadi koja se rode u maju pa ih pustimo sa majkama i sasvim lepo napreduju skoro bez prihrane)
ko ima odlicnu pasu tako radi,ja sam limitiran sa pasom i prostorom na nekih 50ak komada koliko imam odraslih grla,da dodam na to jos 80-100 jagnjadi ne bi im nikako bilo dovoljno
zato vecinom su mi jagnjad na jaslama...

U vasem slucaju treba zestoko razmisljati o strukturi zemljista i sto vecim prinosima na malo povrsine,znaci sve sam to proso dok nisam nakupovao zemlje i sad poklanjam veliku paznju tome bez obzira sto imam hrane i vise nego sto mi treba,uvek ima kupac za to.

somi ja imam dosta zemlje ali nebih njive da pretvaram u pasnjake,ako mi se pruzi prilika da zakupim ja cu to uraditi,

miladinovicu sve si super cijene poredo i nije jeftino zato kupis 300 kg kukuruza i u brda ovce do prvih snjegova ih ne vracaj

---------- Poruka napisana u 13:47 ---------- Prethodna poruka je at 13:46 ----------

ili pasa ako ti je u blizini

Bogami ja i pored velike volje i zelje polako vidim da od ove rabote nema leba..Nabavio za probu pre 2 godine ovce cisto da probam da drzim eto da imam neku obavezu i neki dinar al ostade samo obaveza a dinara nigde.. Isao sam na to da povecam stado ali nemam ispasu ovce su na jaslama jedu mi dnevno 10 kg kukuruza idem po svezu travu trosim gorivo i vreme,hranim ih titram im, dosta jedu a zarade nigde.. Tako da cu videti da ostavim 2-3 da dam ovde jednom ovcaru na cuvanje platiti 1000 dinara mesecno da ih cuva, da imam za svoje potrebe i to je to.. Ovo sto su mi one pojele mogao sam 3 bika konstantno da hranim i bar bi mi neki dinar ostao.. Kad racunice nemaju ljudi koji imaju ispasu kako ja da je imam sto svaki dan dajem kukuruz i trosim gorivo na travu..

Na nekom broju preko 50 grla se isplati raditi silazu,uzimati otpad iz mlinova,repin rezanac i te ostale otpadke koje ovce mogu lepo da iskoriste.. A ovako 10-15-20 ovaca hraniti na jaslama iz zadovoljstva vidim da mi se ne isplati jel njihov prihod pokriva njihove troskove a imas bespotrebne obaveze, tako da je bolje da imam 2-3 za sopstvene potrebe i zdravo.. Al opet kad bi imao ispasu to bi bila sasvim druga pesma..

Kako bre ljudi nemate ispasu,ovde zemlje ima i livada nema na pretek al se nadje koji hektar,mole ljudi da uzme neko da radi,malo se okrci,postavi kolje i cobanica i pustaj ovce.

Još samo da te ubedim da malo izmeleziš sa šaroleom tek onda ćemo se složiti. Ja neznam dali si čitao sve poruke ali ja sam izneo ponudu pre više od godinu ipo da ko god želi a ne slaže se samnom da dotera najlošije dve tri ovce iz svog stada i upari sa šarole ovnom. Ta ponuda važi i za tebe Miloše da se sam uveriš da sam za neke stvari u pravu. PS. Da ne sanjaš mesnate butove.

Necu da pricam o necemu sto neznam,ustvari o necemu sto nisam radio,verovatno si u pravu,ali ja od svog stada zelim nesto drugo,kad budem hteo jagnje za klanje imam kolegu majilovca i eto cas resimo to,sa najboljim grlima kod nas,a sto se tice butova nece dugo da prodje pa cu ja tebe razuverim rezultatima.Rezultati-Ekonomika.

Nazad
Vrh