Ekonomika poslovanja u ovčarstvu i kozarstvu

Na deset ovaca ide 1 h,to je neki prosek.Ako imas vestacke trave i gajene moze i 10 komada na o,7-0,8h.

Eh i to ima svoje kolega, ali namjerno sam spomenuo ako su na pasi ovce 8 mjeseci tj, od samog nicanja trave jer mnozija kad je stalno u pasi opase puno i velika je razlika pustiti 100 komada u 10 hektara gdje je trava iznad koljena i imati 30 hektara gdje su ovce non stop pasle poslije snijega...

Pa dobro ne mozes mi citati misli ni ja tebi,ovde se ovce ne pustaju do Djurdjevdana,pa bude trava povelika.Ove godine vestacka je imala prosek 32 cm,a lucerka 46cm,na Djurdjevdan,radim neku "studiju"oko isplativosti vestacki podizatih pasnjaka pa merim i racunam sve sitnice do nove godine.

Upravo zbog toga sam ja i napisao kolegi jer moji postovi se cesto ne razumiju ali svi su na sopstvenoj kozi isprobani sto se kaze i tako kako vi radite moze 10 hektara da bude za 100 ovaca ali kad je trava 5-10 cm jos ak je i susna godina ni 30 nije dovoljno.

Sutra postavljam slike,ako mi verujes do slika,ja imam 175 cm visine,sad mi je trava do vrata,ovce da pustim ne bi ih ni video.A prosle godine je bila u ovo vreme 122cm,izmericu tacno ovu sad sutra i slikati pored nje.

Vjerujem prijatelju naravno, nemoj me uvijek pogresno shvatati ja nemam nista ni protiv koga samo nekad moram dati i svoje misljenje jer sta je covjek ako nema svog stava i misljenja, a kod nas trave na vlasicu ne budu vise od pola metra ali bude kvalitetno i sitno sijeno.

Ma razumemo se,vidis mi imamo problem sto se tice sitnije trave pa kad sejemo mesavine pola trava ide visoke,a pola ko zbun niske,videces sutra kako predvaja,ovce je obozavaju takvu.I tako nalazimo ekonomsku racunicu,na malo povrsine dosta hrane.

Da se nadovezem na one postove oko spremanja sena i cene jednog kilograma.
Spakovano 740 bala po petnestak kilograma i sve je to kostalo 5000din. (naravno bez amortizacije,samo nafta)
Pa vi racunajte koliko ispadne jedan kilogram. :)

Da se nadovezem na one postove oko spremanja sena i cene jednog kilograma.
Spakovano 740 bala po petnestak kilograma i sve je to kostalo 5000din. (naravno bez amortizacije,samo nafta)
Pa vi racunajte koliko ispadne jedan kilogram. :)
. Dali bi ih prodao po deset puta većoj ceni odnosno za 50000dinara?

Ne bih sve jer trebaju meni,a vec sam prodao 100komada po 80 din po komadu,cisto da povadim ovo sto sam ulozio za naftu da mi ne kuka deda sto sam mu uzeo pare. :)

Poslednja izmena:
To sam te pitao zato što ljudi računaju proizvodnu cenu a ne tržišnu kad kalkulišu o ekonomskoj isplativosti držanja ovaca. Voleo bi tda čujem šta Enes misli kao svež diplomac koju cenu računati proizvodnu ili tržišnu?

Naravno da treba racunati trzisnu cenu,ali kada bi svi gledali da prodaju onda bi se pojavio visak robe i samim tim bi spala cena,a potraznje ne bi bilo.Tako da se ne moze bas skroz ni gledati trzisna cena,ne znam dal si me razumeo.

Kolega sarbanac evo entuzijasta mi sto se kaze uze rijec iz usta slicno sam ti i ja htio napisati, ja sam danas pokupio ono sto sam kosio neki dan 20 dunuma i nasao sam 453 bale od 15 kg slicno ko Sika imao sam samo troskove goriva i hrane jer imam svoju balirku i traktor ali ne pada mi na pamet da prodajem sijeno, opravdavam ko ima viska da proda naravno po mogucnosti po najvisoj trzisnoj cijeni.

Nazad
Vrh