Ekonomika poslovanja u ovčarstvu i kozarstvu

Sike pricamo o subvenciji od 4000 po grlu,direktore,ne o prodaji jagnjica,a ti vodi racuna danas sam video velike orlove,nepustaj ovce napolje.

soumi ja cu podici 4000 dinara po ovci ali ne za w nego sarole,to je velika pomoc i naravno da treba da se iskoristi ali ima tu jos rasa xa koje se dobija sugvencija,

da me neko ne shvati kao zaludjenika za W,evo verujte mi da mi je krivo sto nasa domaca ovca nije priznata i sto nije umaticena,znaci to kod nas smatram za veliku nepravdu ovcarstva i greh ove drzave i njenih institucija,da nije tako ne bi smeo da se zakunem da to ne bi bila sada ovca koju bi gajio,ovako je izbor pao na W,znaci greh cist od drzave,a najvise me cude ljudi koji su u struci i ljudi na fakultetima i naucnim ustanovama i smatram ih mozda jos vecim krivcima,i naravno Majilovac da ima jos rasa i svako ko kaze da je njegova najbolja nije bas covek za razgovor,prosto svaka rasa ima svoje prednosti i mane,a ovcari imaju samo jednu,odbojnost za sticanje novih znanja.

Somi brate imas sjenicke ovce mogu da se matice i dobijaju se subvencije.Da li sam te sada prosvetlio i da li to znaci da W ide u zaborav?

W ne ide nigde,nego razmisljam ceri da kupim zeca pa reko mogo bi da prodje i tvoj romanov ko poklon,a sjenicka je ok rasa,i svidja mi se,nemas sta lose reci.

Cek cek,nemoj da menjas temu gore kazes kako bih naj radije gajio pramenku a ipak si uzeo W-a sto bi znacilo da si ti isti kao ova nasa srbija i da neces da forsiras nasu pramenku nego uzimas nemackog W-a? o_O

sika ne stavljaj mi reci u usta,znas ti sta sam ja mislio,poenta je da mi je stalo da pramenka bude u sistemu maticenja,a ne da bi je gajio,reko sam mozda da je rasa sa kojom sam mogao ostvariti subvencije,ali W i Pramenka su na kraju bile u uzem izboru,W je pobedio i to je to,i ako sam hteo ovim misljenjem predstaviti sebe kao nekog ko ne mrzi nijednu rasu nemoj kvariti to predstavljanje tvojim vatra-ulje forama,imam ja malo vise iskustva u zivotu od tebe ako nemam u ovcarstvu,al dobro posto si ti sad jos mlad znam da ces kad porastes kupiti W zato ti nezameram:haha:

Opa Đurđo! Ipak moj trud nije bio uzaludan. Dovoljno je što je gazdu Miloša navelo na razmišljanje. Stoga mu preporučujem da stupi u kontakt sa mag. Vladom Miladinović i poseti njegovu farmu. Tu će videti elitna grla sjeničke poboljšane pramenke koja su pedigrirana i po svojim karakteristikama imaju egal rezultate kao i najbolje rase. Miloše možeš doći i na izlozbu u Valjevo da pogledaš najbolje primerke ove rase.

Pa ako je somi to greh drzave,zasto joj se ne suprostavis kao neki ljudi sa foruma i ne uspes da uradis nemoguce posto je toliko volis.I jos plus budes najbolji u tome,a ovako kod W-a uvek ce neki svaba biti bolji od tebe. :)

na sajmu sam imao prilike da popricam sa gospodinom koji je stvorio mis rasu,a i popricamo malo o oplemenjenom sjenickoj,mis se stvorila uz tri rase pramenka,idf i w,razlog je bio jednostavno da su te rase bile prisutne kod nas,takodjer se radilo sa w i pramenkom jer je ta rasa bila prisutna,danas u srbiji ima daleko veceg odabira i kad bi se radilo mozda nebih se radilo sa tim rasama koje su koristene,ekonomija je naterala da se radi tako i oplemenjuje (plodnost,mesnatost,veci trup tela)nemojte misliti da je odabir pao iz mogucnost svih rasa nego iz toga sto je postojalo,

Sjenicka oplemenjena,kako su je zaveli kod nas zvanicno, je rasa nastala prvo planskim a onda vise slucajnim odabirom i selekcijom kod odgajivaca.Vec sam pisao o tome.Sa sigurnoscu se zna da je koriscen Merino planski,tj postoje radovi o tome.Po usmenim izvorima u ovoj rasi trenutno ima krvi W i IDF pored merina i naravno krvi pramenke koja je osnova.Sva ta melezenja ne bi dala pravi rezultat da nije radjena selekcija i poboljsana ishrana u odnosu na 70-te godine npr
Bukvalno bi neko uzeo jagnje sa farme merina u pustao na ovce i onda bi neki potomak zalutao u neko stado i tako u krug bez nekog plana,forsirala se karakteristicna sara i dobijamo ono sto imamo sada.Sami odgajivaci su odradili selekciju,PIK Pester je odavno sa kvalitetom daleko ispod bolji privatnih odgajivaca ove rase
Najveci problem kod ove rase a i kod svih rasa da se ne lazemo u nasoj zemlji je smanjen broj kvalitetnih grla i time se suzava manevarski prostor ....

Kad je reč o oplemenjivanju pramenke u cilju ekonomičnosti malo detalja iz iskustva. Jedno omanje stado meleza šarole gde su i ovan i ovce f1 pareni međusobno. Dobijene su krupnije i teže ovce sa odličnom mesnatošću, ranostasnost kao i odlična tovnost jagnjadi. Povećana i plodnost na oko 1,5. Iako se ovce drže na poluekstenzivan način kao i pramenka rezultati su daleko bolji. Ovo pišem zbog odgajivača koji kao i ja nemaju mogućnost da izmene sasni sastav iz temelja da oplemenjivanem sa mesnatom rasom mogu ekonomičnije poslovati.

I dalje niko da kaze i pomene brojke kako se uklapa subvencija od 4000 po grlu u ovcarstvo i da li je opravdano sto zagovaram drzanje umaticenih grla?

Vrlo ispravno što zagovaraš držanje umatičenih grla ali kako da svi nabavimo umatičena grla? Gde kupiti i po kojoj ceni? Neradi svima tata u Švajcarskoj.

Meni ne radi tata u svajcarskoj,samo ide u goste,a i ne finansira me,pomaze da al ne finansira,finansiram sam sebe druze,radim usluzno,prodajem zitarice,rakiju,seno,papriku,i borim se da stvorim stado pa da batalim svastarenje,nisam ni tatin sin nit imam sponzora,osim svoje kicme i ruku,i ne zalim se.Pre pet godina sam imo 30 ari,sadradim skoro 20h,od toga 10h je moje,eto dame malo upoznas i staras pogresne utiske.

Nazad
Vrh