Ekonomika poslovanja u ovčarstvu i kozarstvu

milose samo mi jedno reci imas li problema sa prodajom velikih ovaca 80-100 kg i ovnova od 120-140 kg naravno w za klanje i po kojoj ih cijeni prodajes

Miloš tek formira stado.Sad nam može reći po kojoj ceni kupuje i postaviti slike onih 5 ženskih jaganjaca da ih i mi vidimo.

Petrovo kolika je cena vlasickih ovnova al ne za vreme Kurbana,i kolika im je kilaza

Ovce se sada prodaju djuture od 3000-5000 dinara,ovnovi mladi/debeli 120,bar su ovih dana pred Djurdjevdan isli,jer su prasad 300,00. pa uzima ko sta stigne.

Mirko ja nemam ovnove kao Enes jos jednom pitaj njega ali sadasnja cijena je 225-250 din ovce su tu 200 din ja sam zadovoljan prosle godine otisao ovan star 1,5 godinu 75-76 kg za 165 eura

---------- Poruka napisana u 21:44 ---------- Prethodna poruka je at 21:43 ----------

vojvodo nisam nista lose mislio neka siri samo naprijed ja ga podrzavam ali samo cisto da imam informaciju ali nasao sam je u temi o cijenama

Petrovo ja kolegu nisam pomenuo ne znam odakle sad njega pominjes,pitanje sam tebi postavio,Stvarno zanimljivo
Dobra cena odnosno ekstra

nistra samo da kazem iskreno da takve ovnove nisam imao ali i bolje se prodaju manji za Kurbana manji lakse idu a i manje jedu

Vojvodjanine,placao sam ih 120 evra sa pedigreima,i smatram da sam ih placao malo u odnosu na kvalitet,a slike ce biti,zaboravim od posla i obaveza,zamrsio sam se ko pile u kucine,ovnovi kod nas idu po 120-140 dinara,ali u klasi,ovi mrsaviji i po 100,domace ovce su aman dzabe,od 4000 do 5000 dinara ima da kupis ovcu,danas mi covek iz Luznica nudio po 4000 rasprodaje,nema sa cim da rani,prasici od 280 do 300 dinara,tovljenici u klasi 150 dinara,svinje od 70-80 kila idu i po 200,eto cene sa zadnje stocne pijace

Milose, moracu da te ispravim, nase ovce pojedu mnogo manje koncentrata nego sto ti ili mozda jos po neko misli. Nase ovce ustvari nikada ne jedu nokcentrat vec samo jagnjad kao i kod vecine drugih odgajivaca. Nije nama cilj da jagnjad u nerealno dobrim uslovima imaju dobre rezultate ali ih ne selektujemo na "prezivljavanje". Jagnjad za priplod kao sto smo vise puta pricali se posle 35-40 kg ne trebaju toviti. Ja sam kao komentar na slike u temi W rekao da su one ovce sa slike pojele u zadnjih 7 meseci oko 10ak kg jecam/kukuruz po komadu za vreme parenja, ostatak je silaza, senaza, repin rezanak i losije seno ili slama. Ne sme se zaboraviti da da na svakoj farmi priplodnog materijala ima dosta i otpada odnosno jagnjadi za klanje jer u suprotnom to nije seriozan odgajivac a takvu jagnjad mi takodje prodajemo po trzisnoj ceni. Nama je sve vreme jasno da je krajnji cilj jagnje za klanje i koja je njegova cena. Sigurno da svi koji se koliko toliko bave proizvodnjom priplodnog materijala znaju koliko je rada i truda potrebno da se proizvede jedno kvalitetno grlo i da je cena da se do takvog proizvoda dodje ponekad i mnogo veca. Neko kad kupi od nas ovna od godinu dana treba za njega da proda 4-5 jaganjaca za klanje a mi kad kupimo ovna iako prodajemo jagnjad po vecoj ceni od jaganjaca za klanje trebamo prodati 15-20 jaganjaca za priplod. Sto se ovaca od 90, 100 ili vise kg tice za njih dobijamo trenutno 120din za kg kad god ih imamo jer je mesar prezadovoljan randmanom mesa. Kaze da treba zaklati 3 kako on kaze "obicne" ovce da bi imale toliko mesa kao jedna nasa. Posto smo kroz sve ove godine bavljenja ovcarstvom i posete drugih farmera na zapadu shvatili da je pored genetike hrana kljucna stvaka za uspesno bavljenje ovcarstvom svakle sezone se trudimo da optimiramo ishranu i svoja iskustva sam u vise navrata pokusao da prenesem ali u sustini svako odlucuje o svom nacinu rada. Ranije mi je teze padalo kad vidim da ljdima nije dobro, da puno rade i tesko zarade pa sam vise puta zeleo da pomognem i dam neki savet iz najboljih namera a oni to shvate kao neko prosipanje pameti. Sad sam se ohladio o toga i samo posmatram pa ako nekome treba pomoci moze i sam da dodje.

Kolega Miljko samo Vi pišite.Ima dosta ljudi koji čitaju i koriste dobre savete, a ne učestvuju u diskusijama.Kod mene ima izreka:"Nije se još rodio, ko je svima udovoljio".

Ako uspem da organizujem proizvodnju na sledeci nacin verujem da cu moci da zivim od ovcarastva:imam mogucnost pripremanja dobrog livadskog sena,i velikih kolicina sojine slame,to bi dobijale cele godine,jedno ujutru,drugo uvece,osim u periodu dojenja i parenja,tad bi dobjale lucerku umesto sojine slame sa kukuruzom za jedan obrok i livadsko seno sa koncentratom od jecma/tritikala i kukuruza uz premix za drugi.Sad sam krenuo sa takvim nacinom,pa cemo videti kako ce ici...

Na jagnjad sam i mislio Miljko,al nisam preciziro.Koliko ti jagnje od 30-35 kilograma pojede koncetrata dnevno i koliki ti je prosecan prirast po jagnjetu,i da li pravis razliku u ishrani jagnjeta za priplod i za klanje,i u cemu je ralika u ishrani,sto se tice cene.

vojvodjanin@ nemoj molim te da mi persiras, ja sam ovde sa svima ravnopravam a ima drugih mesta gde mi neko treba persirati, ovde ne. Tebi hvala na strpljenju i razumevanju.

---------- Poruka napisana u 22:34 ---------- Prethodna poruka je at 22:24 ----------

jagnjad jedu lucerkino seno "nespavanku" po zelji i koncentrovanu hranu po zelji do nekih 35 kg od tad se koncentrat stopira na oko 600gr po komadu a lucerka i dalje po zelji do prodaje. Oni za klanje jedu koncentrata sa nesto vise jecma po zelji do prodaje. Prirast je u proseku (sva jagnjad) oko 370-380gr kod nekih grupa bude to i vise ali zavisi od godisnjeg doba broja jagnjadi u leglu starosti ovaca....

Miljko,posto si raspolozen za pisanje,par pitanja.
Koliko u proseku jagnjad konzumiraju dnevno koncetrata dok jedu po volji,odprilike,pitam jer zelim uporediti sa nacinom koji ja koristim(do 20-tak dana po volji a dalje 3 X dnevno,odprilike prosek 500 gr dnevno) plus seno po volji(drugi otkos)
Iskren da budem ocekivao sam veci prirast da ces navesti

sa 2, 5 meseci jedo oko 600gr to nije uvek mereno, to je procena. Sto se prirasta tice u mnogome zavisi ko kako meri. U svakoj grupu od 40-50 jaganjaca budu po 3-4 koji losije napreduju i oni onda bitno kavre prosek. Ako bih racunao samo jagnjad za priplod onda sigurno imaju preko 400gr ali to nije prosek sviha jaganjaca. Vaznu ulogu ima i to da mi retko kada imamo grupu od 15 jaganjaca, uvek ih bude dosta vise pa se oni tu malo moraju i izboriti.

Sto bi Zika rekao blagodarim,hvala za podatak,kod mene je slicna situacija sa utroskom hrane,posto imam jednu grupu(jer ih nemam vise) starosti od 1,5-2 meseca,dnevno konzumiraju (trenutno) oko 400-450 gr koncetrata-idem na foru koliko pojedu za 15-ak minuta u tri obroka,tako da ce sa prosecnom staroscu oko 2,5 meseci to biti slicno 550-600 grama,pitao sam jer sam stalno u dilemi sta je bolje hraniti po volji ili obrocno,i dali odvajati jagnjad ili da budu stalno sa ovcama sa mogucnoscu ulaska u boks na hranu,ja ih uvek odvajam i pustam 3 puta dnevno do 2 meseca starosti a posle toga do zalucenja(2,5-3 meseca starosti) 2 x dnevno.Trenutni prirasti su mi od 320- 430 grama-prosek oko 350-360 grama,da sam zadovoljan nisam moze bolje,narocito sto imam malo ovaca pa svakoj ovci i svakom jagnjetu mogu po naosob posvetiti paznju sto donekle i radim.Pozdrav

Petrovo kolika je cena vlasickih ovnova al ne za vreme Kurbana,i kolika im je kilaza

Ovce se sada prodaju djuture od 3000-5000 dinara,ovnovi mladi/debeli 120,bar su ovih dana pred Djurdjevdan isli,jer su prasad 300,00. pa uzima ko sta stigne.

Vlasicki ovnovi su najskuplji u ovo doba godine jer blizi se Djurdjev dan i tada ovnovi idu od 700-1000 KM (ovnovi za priplod) a najjeftiniji su u mjesecu januaru kad zavrsi sezona mrkanja dobri ovnovi se krecu od 400-600 KM a uvijek se moze naci po 300-350 Km ja ih nazivam malom rasom jer slozit cete se da ni u jednoj rasi svacije ovce nisu jednake tako i u vlasickoj rasi imamo male, srednje i velike ovce a tako i ovnove koji napune 70 kg i ne mogu dalje dok ja imam ovna preko 100 kg starog godinu ali nebih se vracao vise na tu temu sad ce izlozba pa cu ga lijepo izmjeriti

Mirko nadam se da se ne ljutis sto sam uzeo si za pravo da prokomentarisem tvoj post.

---------- Poruka napisana u 21:54 ---------- Prethodna poruka je at 21:51 ----------

I da dodam kod nas jagnjad idu 5.5 do 6 KM zive vage, a veliki ovnovi rijetko kad se prodaju na vagu licno nikad nisam prodao velikog ovna na vagu niti sam vidio da je neko prodao velikog ovna na vagu uvijek se to djuture dvojica dogovore barem sto se tice vlasickih ovnova.

"Vlasicki ovnovi su najskuplji u ovo doba godine jer blizi se Djurdjev dan i tada ovnovi idu od 700-1000 KM (ovnovi za priplod)"

Kakve veze ima Djurdjevdan sa prodajom priplodnih ovnova.:haha:
Da nece mozda po gostima da skace,boze me oprosti.

Poslednja izmena:
Na Djurdjevdan je kod nas izlozba i tad svi odgajivaci se skupe na jedno mjesto i izlazu ovnove i ovce za priploda i zato su skupi, i Sika zamolio bih te da ne ismijavas moje postove prvo ispitaj sto sam nesto napisao pa se onda smij jer i ja sam odrastao covjek, znam za salu ali svaki put to prelazi neke granice...

Djurdjevdan je kao prvo SLAVA i svi taj dan tako obelezavaju uz sta ide po koje peceno jagnje-ovan,stoga i moje logicko razmisljanje.
Otkud ja znam da je tada kod vas sajam-izlozba ovaca ili sta vec kada to nisi napisao.Jel treba da gledam u pasulj ili sta?

Nazad
Vrh