Ekonomika poslovanja u ovčarstvu i kozarstvu

Vojvodjanin mnogo ljudi poznajem koji su se bavili ovcarstvom i iz njima poznatih razloga su prekinuli a ostalo im je mnoga zemlja sada svo sijeno prodaju i bas po ovome vremenu ne znam koliko si upucen da je na mojoj planini snijeg 70 cm svi se opskrbljuju kod njih, a to se nikad nece desiti da svi rasprodamo stoku uvijek ce biti Enesa, Sika, Milosa itd. da ne nabrajam.

to me nije snalazilo,znam da nemam para za pucanje zato vodim racuna sta gajim i sta sejem,razvio sam osecaj a ima malo i znanja na berzi i dojava i tako uspevam da ne uletim u stomak sebi,za sad uspevam* Vođenje knjiga je potpuno zanemareno na farmama

* Farmeri možda ne prepoznaju koje koristi donosi ova dodatna aktivnost koja je prilično nepovezana sa svakodnevnim praktičnim poslom koji obavljajuali je veoma važna za njihovu proizvodnju​

Šta je računovodstvo farme?

- Procena i registrovanje svih vrednih stvari na farmi: životinje, zgrade, mašine, oprema itd.​

- Pronalaženje načina za smanjenje troškova i povećanje profita​

- Donošenje odluka o povećanju ili smanjenju pojedinih aktivnosti u sklopu farme​

- Čuvanje računa, izvještaja, potvrda​

- Periodično unošenje svih transakcija u jednu knjigu bilo da se radi o plaćanju računa ili naplati prodate robe​

- Beležite svako plaćanje i svaku naplatu primljenu od kupca vašeg proizvoda.(bez obzira da li je vaš prihod od proizvodnje sira,mleka,teladi itd)​

Šta biste trebali znati o računovodstvu na farmi?

* Kako možete najjednostavnije izračunati zarađujete li ili gubite novac?​

* Unosite u knjigu (sveska,beležnica ili rokovnik) sva plaćanja i sve što naplatite pod tri osnovne grupe transakcija/promena​

o Plaćanje za opremu, stado, zgrade (capital)

o Redovno izmirenje tekućih troškova i naplatu

o Obaveze po kreditima

Zašto čuvati i beležiti račune?

Svaku poslovnu promenu,kretanje novca, kupovinu, prodaju, posuđivanje novca potrebno je beležiti​

Jer to pomaže da…

pronađete način za smanjenje troškova i povećanje zarade​

odlučite oko širenja ili smanjenja obima proizvodnje​

Kako se vode knjige kod jednostavnog računovodstva?

* Potrebna je samo jedna knjiga (sveska,beležnica ili rokovnik)​

* Popunjavate knjigu svaki danili najmanje jednom nedeljno​

* Unosite hronološki sve promene, uključujući plaćanja i naplatu​

* Čuvate priznanice, fakture, izveštaje i druga dokumenta koja su vezana za vašu proizvodnju​

* Važno je uneti u knjigu i svrhu plaćanja odnosno za koje svrhe primate plaćanja​

* Ukoliko je npr. novac primljen od otkupljivača mleka, potrebno je u knjigu uneti količinu prodatog mleka, iznos primljenog novca kao i broj računa(odnosno obračun koji dobijate)​
Unesite podatke za svako plaćanje trećim liciam i svaku naplatu za prodate proizvode
EVIDENTIRANJE TEKUĆIH PROMENA Ova evidencija u sebi treba da sadrži opis promene -recimo kupovina koncentrata, kupovina junice, plate radnicima ili veterinarske usluge, način plaćanja i broj računa kao i iznos u dinarima.

Poslednja izmena:
Voleo bih da kolega Sarbanac iznese svoju kalkulaciju iznosio je vec ali to je davno bilo, vec zaboravljeno pa ako nije problem da vidimo kako on hrani svoje ovce, koliko ima jaganjaca po ovci godisnje, sa koliko koncentrata odgaji jagnje od 35kg?
Napominjem da kalkulacija treba da bude na jaslama 365dana kako je on racunao za W znaci ako poredimo poredimo u istim uslovima a ne da sracuna koliko W pojede dnevno na jaslama pa to puta 365 kao da W ovca ne zna da pase. Te stvara iluziju nekome ko ovo cita i namerava da se upusti u drznje ove rase
Da se od 10 ovaca u jagnjenju oblizni u proseku 4 to je 1.4% * 1.5jagnjenja godisnje (ako se jagnje 3puta u dve godine) je preko 2 jagnjeta GODISNJE po ovci ko to ne moze da izvuce ne treba da se bavi ovim poslom bilo koju rasu da drzi a sa osrednjim W kao sto je moj to je laganica

Poslednja izmena:
Вишак ти је овај знак за проценте Ентузијаста. Да би тај рачун добио морају ти се све овце јагњити на осам месеци а не неки одређен број. Сики ни један виртаћ се није парио ван сезоне. Ни код мене, једина овца која је без имало ром. крви, иначе мање више у типу виртаћа ниједном се ван сезоне није јагњила, и увек само једно јагње...тако да јој следи ликвидација.

Mene bi bilo stamota stvarno da pricam ovakve nebuloze...tipa:'' kod mene se nije ni jedna jagnjila van sezonski koja bila manje vise u tipu virtaca',Stvarno to polu teoretisanje i deljenje saveta a da pri tome ne pravite razliku izmedju W i meleza u tipu W je smesno.Napravite gospodo neki pristojan rezultat u vasem izdanju i time se pohvalite i to predocitete,pa da imamo sta da vidimo.Manite se te propagande i gluposti,te ovo te ono,moze ovo,moze ono,ovo je dobro,ovo nije...Pricate o romanovu kojekakve bajke,pa romanov je isto sto mi mejsan rasa svinja za svinjarstvo,nema ni jednu jedinu prednost osim plodnosti.Ponasa te se kao i ovi nasi ekonomisti,sve znaju kako treba i sta treba,pricaju nasiroko,sve doktori nauka,a da im das pogrebno preduzece da ga vode i to bi propalo,samo teoretisu a u praksi NULA.:ppozdrav:

---------- Poruka napisana u 17:33 ---------- Prethodna poruka je at 17:15 ----------

Uhvatili ste se tog nesrecnog Sikinog Nazoviti virtaca kao pijan plota kao da je Sika imao u dvoristu Institut u Grubu,pa je su njegovi rezultati reper za sve virtace u Srbiji a istina je da je nas Sika pravog virtemberga video tek kad je otisao kod Spilje a imao tek iz drugog pokusaja jer je prvi put imao kozoroga kojeg su mu uvalili,a ostatak stada mu potice iz neuspele kupovine nekih ovaca u tipu W jer su mu oca i dedu neki likovi odradili za sve pare i sta sad,covek je kivan na W,bez razloga.Rajkov primer zanemarujete,pravite se da ne vidite,Entuzijasta vam je sve rekao o toj R i rezultatima u melezenju i opet nista.

Deki previse potenciras w ako je Velimir iznio svoja iskustva en mora znaciti da su kod svih u drzavi takvi rezultati ali ako se to ponovi kod vise odgajivaca to je vec karakteristika i mana koja se ne moze izbrisati

Deki postoji i druga strana price,istina je sve sto si naveo gore ali je i istina da 90% W-a u srbiji izgledao kao taj moj W ili jos gore.
Na pocetku je to bila uzasna roba,ali kasnije kada je stigao pravi W-ovan(pobednik na sajmu u Kraguejvcu 3 puta za redom) od najboljih ovaca(iz uzasne prve kupovine) su ostavljene njegove cerke,pa na te njegove cerke opet pustan spiljin ovan(kupio sam ga kao jagnje) i te njegove cerke opet nisu zadovoljavale 3 jagnjenja u 2 godine (NI JEDNA) da ne pisem to da su se pripacavale sa 18-20 meseci (i 90-100kg) i kasnije dale (njih 8 ) 11 jagnjadi.A to sta su pojele ne smem ni da pomislim.
I da se razumemo ja uopste nisam kivan na ovu rasu ovaca,samo mi se jednostavno ne svidjaju i ne zadovoljavaju moju viziju ovcarstva.Imao sam i ja kapitalce koji su sa 3 meseca imali preko 50kg itd.ali dzabe to kada jedno jagnje godisnje.
I da se razumemo kada kazem uzasna prva kupovina te ovce su bile negde u rangu sa Savinim.(savo nemoj zameriti ali tako je)
I jedino zalim sto nemam slike tih ovaca sam bih sebe sada pojeo sto ih nisam slikao. :svinja:
Evo iskopao sam nesto(ovo je zadnja ovca koju sam imao i njego jagnje)
http://img2.imagetitan.com/img.php?image=35_dsc00859.jpg
http://img2.imagetitan.com/img.php?image=35_dsc00858.jpg
http://img2.imagetitan.com/img.php?image=37_image036.jpg
http://img2.imagetitan.com/img.php?image=37_image033.jpg
Ovaj delija je imao 45kg koliko se secam sa 90 dana,ali mu je majka imala skoro 2 godine kada se prvi put ojagnjila.

I deki molio bi te da mi kazes sta je falilo ovoj ovci?

Poslednja izmena:
Sika ali to su melezi druze moj i znam ja da u Srbiji je formirano mislinje o W na osnovu meleza,jer svaki Kurta i Murta koji je imao neku belu ovcu je govorio da je to V.I sta vi mislite da ja oformim moje Misljenje o IDF na osnovu onih ovaca na sajmu sto su izlozene,da izuzmem Miljka i ja takve ovce samo na pijaci vidjam i to kad su losiji pijacni dani,i sta ja sad treba da kazem da je IDF smesana zalosna rasa koja lici na patkice nije ni za razanj a kamoli da da neku ozbiljniju kolicinu mesa?Petrovo druze moj sveznajuci kada hoces da pricas o W i karakteristikama rase,lepo skokni na neki Nemacki sajt pa lepo prevedi sve i videces sta je prosek rase,a ne ti ces da pricas o karakteristikama rase na osnovu Srpskih meleza,daj uozbilji se.Ja ne favorizujem W,ja sam samo pokazao sta pravi W moze,imali ste priliku da vidite i grla i pripast i jagnjenje na 8 meseci i troje i dvojke i merenja na svakih 15 dana i sve i opet nije dovoljno,tako da ja nikad nisam pricao napamet kao ovi Wirtomrsci i to bez razloga,ja ne mrzim ni njednu rasu,samo hocu da VIDIM REZULTAT jer sam se prica zasitio,nemam 18godina i nisam pocetnik pa da me to zanima,hocu rezulztat.

mislio sam da stojim po strani ali ajmo ovako(u prevodu malo sam se iznervirao)
Deki,po tebi ti sa vrhunskom genetikom i vrhunski potvrdjenim rezultatima nisi mogao ekonomski da opstanes i da pronadjes neku zaradu s Wirtacima?Sva ta silna jagnjenja,prirasti,konverzije,priplodna grla koja su prodavana po visim cenama...
Mislim da je to dovoljan pokazatelj o kvalitetima ove rase...
Ja ovo lepo zakljucih na osnovu tvojih postova ranijih a ti me ispravi Deki ako gresim

Deki jesam ja reako da nemoze da ima priraste vidio sam sta si napravio Svaka cast majstore za tim sveznajucim i ostalim glupostima nema potrebe
ali znas treba nekad sagledat nase stanje sta mi imamo i sta se moze pojacati sta je w a sta samo lici na w to ti ja hocu reci

Pa ja tebe smatram za pametnog i razumnog coveka?A KOJA JE RASA EKÖNOMSKI ISPLATIVA U PRAKSI U USLOVIMA KADA IMAS 11 ARI PLACA I 30GRLA I SVE KUPUJES KAO DA DRZIS PAPAGAJA I SVE RADIS PO PSu,SAD TI MENI TO RECI PA CU JA DA KAZEM,DA JA SAM GLUP MOMAK!

Poslednja izmena:
@dejan26

Dejo znas i sam da je pisanje velikim slovima zabranjeno. Hajde ispravi sam svoj post.

Ja kad sam kretao nisam predvideo da ce hrana za zivotinje otici 3 puta,a cena jagnjadi 2 puta pasti,to ti je realnost,ja da sam imao para u steku mogao sam ovde blefiram i da pricam bajke,ja sam prvi rekao da su ovce nerentabilne ukoliko racunate trzisnu cenu hrane i dajete po konzum ceni,tj.zarada nije vredna tolikog rada ako hocete da radite kako treba.

---------- Poruka napisana u 19:47 ---------- Prethodna poruka je at 19:36 ----------

Sad dodjoh na komp,ispravicu samo Sikici pametnjakoviciu da odgovorim.Sika hvala ti ko bratu za ovu sliku,eto kolege to vam je taj W,to je to o cemu ljudi pricaju kao V a da je samo proslo pored pravog W,ta ovca je melez kozna cega i nesrecnog W i nema izrazenu policiklicnost jer nije pravi W,i pitaj svakog ko se razume u W da li je ta ovca W?Jagnje je dobro hranjeno i to se vidi i sta s'tim,da si umeo da lazes i mazes ti si to nekom mogao uvaliti sve pod W i ne bi bilo problema.Da Glup sam,jer iskren i glup dva rodjena brata.

Poslednja izmena:
Znaci 2 spiljina ovna u 2 generacije nisu mogli ni malo da promene lose W-ovce koje su bile sa papirima i poreklom sa njegove farme?

Znas koja bi se rasa isplatila na tu tvoju povrsinu i 30 grla to je romanovska definitvino imao bi veliki procenat cetvorki pa i petorki jagnjad bi daleko skuplje prodavao a o potrosnji hrane i da ne govorim

Nazad
Vrh