Ekonomika poslovanja u ovčarstvu i kozarstvu

Da Petrovo pogotovo za Kurban ovnovi kad se kupuju ne smije se cenkati prodavci daju neku fer cijenu i kupcu ako se svidja kupit ce ako ne nema cenkanja, ali danas ljudi svasta rade cak i krave kolju za Kurban iz razloga da im vise u kuci ostane mesa a po pravilu ovan se kolje za Kurban i kuci se ostavi samo lijevi but a ostalo se sve podijeli nazalost danas se prodaju i ovnovi bez roga, bez repa, krezave ovce a po pravilu to se ne bih smjelo.

Vidim ja da niko ne pise na ovu temu,jer to znaci da nema ekonomske racunice u ovcarstvu i kozarstvu ili ste prestali da racunate jer pare lezu ko voz na sine?

Pošto sam bio nepristojan izvinjavam se svima koji su se našli ucveljeni iznenađeni i uvređeni. Zamoliću gazde koji imaju ovce virtemberg rase da mi odgovore na par pitanja u cilju edukacije i mog ličnog napretka. Prvo koliko košta ishrana jedne ovce virtemberg rase na godišnjem nivou. Drugo kolika je plodnost na godišnjem nivou. Treće koliko košta ishrana jagnjeta do zalučenja i od zalučenja do klanične težine od recimo 35kg. Nemojte mi reći imam svoju hranu pa me ne košta. Tu smo temu apsolvirali i stavili tačku. Cena stočne hrane je određena na tržištu. Pošto u tom pogledu ni sam nisam bio načisto potražio sam savet i mišljenje dipl agroekonomiste i dobio gore navedenu tvrdnju. Znači kukuruz okvirna cena 20din seno 12 dinara. Sojina sačma 50din. Dodajte troškove preventivne zaštite. Sve to uklopite u cenu jagnjeta od 2,3evra godišnji prosek i kilaze od 35kg. Na ova pitanja mi još niko nije odgovorio. Miloše očekujem da uložiš malo truda i ako si voljan odgovoriš. Nebi bilo loše da i drugi daju svoje mišljenje pogotovu bata 87. Molim vas za razumevanje nije teško odgovoriti na par pitanja. Prosvetlite me.

Sve zavisi koliko dana ce provesti na pasi kolega, imam i W i Romanovske i mogu ti reci da sam razocaran napredovanjem R jaganjaca u odnosu na W na istoj hrani, eto ovo ti je nesto iskreno od mene. Ja nemam tacan podatak koliko tacno u procentima ali znam SIGURNO da ispod 2 jagnjeta godisnje nisam po ovci sve zavisi koliko se kad oblizni ovaca znas i sam. Jagnje od 35kg mogu odgajiti na sisi za nepuna tri meseca lagano da ne zalucujem uz dodatak (granule,kukuruz,zob ili jecam) i mislim da cu tako i raditi od sad pre svega zbog izmuzanja ovaca i mastitisa jos se ''uhodavam" tako da nemam neki sablon u ovom poslu ispitujem neke svoje vizije u glavi ali za sad sam siguran da je W "moja buducnost" :ppozdrav:
25dinara me kostaju dnevno na jaslama 17 ovaca i ovan po grlu:
1.5bala sena ujutru (mesano neko nema lucerke) 1.5*180=270
6kg kukuruza ujutru po 20dinara =120
i bala sarovine uvece =60 to sam im davao zimus i tako dajem skoro svaki dan osim kad ih isteram da pasu ili nakosim trave pa ubacim onda ide manje sena ali 30dinara gledano sve ne sme preci dnevno hrana to sam siguran kao dobar dan 1ovca

Evo ovako,mene seno kosta pet dinara kilo,a kostalo bi me i tri da imam balirku,ali iz razloga naglog razvoja u proizvodnji hrane(silaza,senaza)jos je ne kupujem i nisam odlucio kako cu se organizovati sa obzirom koliko grla planiram da drzim,e sad ovca u zimskom periodu pojede 50 bala sena po 12 kg i oko 250 grama koncetrata dnevno ili za sest meseci 45 kilograma,koncetrat me kosta 14 dinara kilo jer sam proizvodim komponente,sto mi hvali menjam za moju robu,znaci 50 bala po 12 kilograma po 5 dinara je 3000 dinara i 45 kila konc po 14 din je 630 dinara,plus 70 din za parazite i 1oo din za so po ovci,znaci ni cele cetiri hiljade,u drugom delu godine su na pasi i nekostaju me nista jer isterujem svoj stajnjak i osoku sa obliznje farme,a i ti troskovi se smanjuju sa povecanjem broja grla,jagnje racunaj da pojede u proseku oko pola kila koncetrata za sto dana pojede 50 kila sto iznosi 700 din,to su troskovi otprilike,dobit znas i sam,ako posmatras w kao neko ko kupuje svu hranu neznam sta da ti kazem,nikad nisam racuno tu varijantu,racunam naravno i tri jagnjenja u toku dve godine i procentualno 150% mada pokusavam genetikom i dobrom hranom doci na 180%

---------- Poruka napisana u 11:07 ---------- Prethodna poruka je at 10:52 ----------

sve ovo je jos jeftinije sa senazom i silazom al nisam jos radio pa neznam racunicu tacno,znam otprilike ako te interesuje

Poslednja izmena:
Entuzijasta da ne bude malo bala ipo na 18 ovaca? Ipak ti je račun u nekoliko realan. Ako sisaju tri meseca od trećeg jagnjenja u dve godine nema ništa tako da dva godišnje teško da će biti. Realnija je miloševa tvrdnja 1,5 po ovci godišnje. Znači ako ovca jede 30dinara dnevno što je oko 11000 godišnje plus onih 75kg kocentrata za jagnje koji ne košta 14 dinara kg već oko 35din što je sa malo vitamina i lekova za jagnjad oko 3000 din. Već smo došli na oko 14000 godišnje. To je ako je sve idealno da ne pominjem veterinara. Jagnje ipo po 35kg i 2,3 evra je oko 115 evra što je daleko ispod onih 14000 dinara. Još ako se uzme skupo jagnje da popravlja genetiku tipa 500evra. Ovan opslužuje oko 40 ovaca. To je realan trošak od 10evra po ovci za dve tri godine koliko bude u priplodu. Tako drage kolege ja tu vidim gubitak koji se pokriva iz drugih izvora. To pije vodu na manjem broju ovaca i na kraće staze. A da pomenem i druge stvari. Kad je neko pomenuo malu plodnost onda ide tvrdnja da ishrana je poboljšava 90%. Onda se javi bosnian i obori to naučnim činjenicama. Silaža senaža jeftina hrana a onda se pojavi da treba 1000kg kvalitetnog sena po ovci. Ja nisam ništa od ovog izmislio to sam pročitao ovde. Zašto ja ovo pišem. Ne zbog vas koji imate ove ovce jer i vi sami znate ovo što ja pričam. U ovim smutnim vremenima ljudi se hvataju za slamku da prežive pa se neki odluče da gaje ovce. Pa kad pročitaju 100ovaca 200jaganjaca po 100evra eto para da te bog vidi. To nije tako samo treba priznati i sebi i drugima. Sad jedno ozbiljno pitanje dal neko stvarno misli da je toliko stručan da popravi selekcijom mesnatost rasi koja je stara preko sto godina i takva je kakva je?

Zemo,tu tezinu od 35kg sam postizao za 8-9 nedelja,a sam znas da jagnje projede kako tek u 6 nedelji ako je ovca ok,i do tih 35 kg pojede max 20kg zrnaste hrane,granule zob,kukuruz+detelinai to ne kosta vise od 15eu!

---------- Poruka napisana u 08:23 ---------- Prethodna poruka je at 08:20 ----------

Dalje plodnost si se sam uwerio kakva je,ispod 2 nije,a isla je i do 2,6,a hranu sam swu kupovao i ovca me kostala oko 70eu sve komplet,stim sto su pasle od maja do do Nov.,a u ovih 70eu.

---------- Poruka napisana u 08:31 ---------- Prethodna poruka je at 08:23 ----------

A W od 1990 do danas je napredovao,i to je nebo i zemlja,W ovca nikad nece imati but kao Sarole,ali ni Sar nikada nece imati 180kg kao W,drugo vecina ljudi vise voli pauflek,rebarca,kicmu i plecku od suwog buta.:)Mada Svaba ce mu doterati i but ubrzo samo da zadovolji sve oponente ove rasa.Meni su butovi mojih jagnjadi bili sasvim pristojni,i niko se nikada nije zalio!

Samo se dogovorite jednom koliko W-ovce pojedu dnevno i sve ce biti ok.Milos mi kaze da mu 6 ovaca jede 2 bale sena dnevno a sad cujem da 18 ovaca jede 3 bale,pa da li je to moguce?

Ovo me sve vise podseca na komediju oko vlasickih ovaca.

Sika ovo sto oni pisu ne mozes porediti sa kako ti kazes komedijom sa vlasickim ovcama jer u temi vlasicke pramenke ako nisi upoznat sve je dokumentovano i dokazano sto je receno, dok ovdje neki jedno govore danas sutra drugo kao sto kazes 6 ovaca dvije bale 18 komada tri bale, a u vlasickim sve sto je receno ima video klip i slika jedino jos nije dokazano ovnovi da imaju preko 100 kg ali i to ce biti i zato bih zamolio da razmislis sta napises ovom prilikom te ne napadam nego samo skrecem paznju i volio bih da se i ostale kolege potrude da postave neke klipove a kako vidim na sajmu si i ti bio a neces slike da postavis to nije kolegijalno pogotovo prema kolegama koji nisu mogli otici na sajam.

Sika vlascika pramenka zimi jede posteno al kad krene proljece i trava do prvih snijegova ne okusa sijeno pa cak i zrno zita ne vide
ja dajem 100 g kukuruza dnevno po ovci sijena ne dajem uopste sem kad moram pada kisa i to jedan obrok znaci samo pasa i 100 g kukuruza dnevno pa ti vidi

---------- Poruka napisana u 15:12 ---------- Prethodna poruka je at 15:10 ----------

i slike cu ubaciti ako zelite da vidite kondiciju
e w me sad stvarno zaprepastio jede 300 g kukuruza i trecinu bale sijena dnevno to kao da ima rupu u stomaku i pasa povremeno

Samo se dogovorite jednom koliko W-ovce pojedu dnevno i sve ce biti ok.Milos mi kaze da mu 6 ovaca jede 2 bale sena dnevno a sad cujem da 18 ovaca jede 3 bale,pa da li je to moguce?

Ovo me sve vise podseca na komediju oko vlasickih ovaca.

Komedijajte koliko hocete prvo morate znati da bala i bala nije isto ! ! !
Kao drugo preko cele zime 1.5bale ujutro i kukuruz i uvece bala sarovine na 17ovaca i ovna
i na 3-4dana kako kad se nakupi sena sto ne pojedu bikovi jedna kolica nekad budu puna bas nekad manje kako kad...

To za bikove nisi rekao odma,jel treba da gledamo u pasulj?

A ovo bala nije bala hoces da kazes da tvoja bala ima 30kg a miloseva 10?

w ne kosta vise od 4000 dinara godisnje i jagnje ne kosta vise od 1000 dinara,znaci hocete da vam slikam proracun i okacim,vodim u dinar sve,mene su gviske kostale 6500 hiljada ali zbog zelje da ih odgajim u vrhunska grla davao sam veoma skup koncerat i jos neke stvari koje sam kupovao pa je bilo skuplje za 2500 po grlu,sve ostalo je cista izmisljotina,znaci planiram znatno veci broj grla i zato sad racunam da ne bi usao u problem,a to da drzis W i kupujes hranu ne pije vodu ako hoces lepu zaradu i dobra grla,sitnice odlucuju o krupnim stvarima,a Sarbanac ako kazem da seno me kosta bez balirke 5 dinara a koncetrat 14 onda je tako i ne nadovezuj se samnom jer sam sve samo lazov nisam,pre ovcarstva sam pet godina samo radio na ratarstvu i znam u dinar koliko sta kosta da se poseje,ovrse,obere,nadjubri i stvarno sam u toj prici maximalno,samo od prodaje ratarskih proizvoda i zivim,i ako sumljas u moju racunicu ti kazi sta ti nije jasno da ti odma kazem koliko i sta,to sto tebe kosta seno i koncetrat toliko ja nisam kriv,al nemoj pricati nesto sto nije.Velimire kad si tako objektivan kazi jer ja nesto ovde izmisljam,i jer sam reko sve realno,znam da znas u dinar sve,citao sam tvoje postove.
Moja bala ima 12kg

Miloše radiš pet godina ratarstvo a ja kako znam za sebe. Dali hoćeš da mi prodaš seno po 5dinara i kocentrat sa 20% sojine sačme po 14 dinara. Naravno da nećeš jer to nije tržišna cena. Tu je tvoja greška u računici koju ti nećeš da priznaš sam sebi. Ne verujem da ne shvataš. To se zove glavom kroz zid. Samo napred. Kad počne da te boli glava onda ćeš razmisliti i shvatiti u čemu je problem. Tvoje bavljenje kinologijom je ostavilo traga u nekim tvojim stavovima. Kuce i ovce nisu isto.

Soju,suncokret,kostano brasno i premiks uzimam za moj kukuruz robna razmena,a ovas,psenicu i jecam takodje sam proizvodim.Setva kukuruza sa branjem po 1h me kosta 50000 sa amortizacijom,a prosek za sad mi je 10 tona u zrnu po 1h sa tendencijom da bude i dosta vise a sve inace prodam na 22 dinara i to kuci pod konkom nek bude po 20 to je 200000 minus 50000 to je 150000 cisto para,ovo 50000 hiljada me je ove godine kostalo 12 hiljada manje jer sam u saradnji sa kolegom pa jedno drugom ne naplacujemo usluge sa masinama,al da ne racunam to,izracunaj koliko mene kosta kilo kukuruza da proizvedem pa onda vidi dal me koncetrat kosta 14 dinara,a ja ti kazem i da je manje nego ajd nek bude 14 al da bude u fulu,da dodamo lucerkino brasno u smesu,e sad mogu ja i detaljnije mnogo od ovoga koliko dam kukuruza za koliko soje,suncokretove sacme,i ostalo al znam da nema potrebe barem tebi da crtam
Seno prodajem po 7 dinara kilo na farmi krava,imam 2 din po kilu,kad imam viska ko ove godine.
I ako sad imas na ovo nesto da kazes osimda sam u pravu neznam stvarno.

Kolega Milos moras racunati po trzisnim cijenama nek si i sam proizveo, jer da nemas ovce ti bi to sve lijepo prodao i uzeo pare tako da ipak to je trosak i sve moramo racunati po trzisnim cijenama, mene dodje sve djaba imam pasnjake dzabne svoj traktor i sve prikljucke ali opet racunam sijeno po trzisnoj cijeni jer da ga nisam dao ovcama mogao sam ga prodati i to je zarada a mislim da ti to isto i kolega sarbanac govori nemoj misliti da nekoga branim ili slicno samo kazem kako jest.

Nazad
Vrh