Ekonomika poslovanja u ovčarstvu i kozarstvu

Citam,gledam,razmisljam,ono sto znam zelim da podelim, a o livadarstvu znam mnogo vise od obicnih smrtnika.Ovo je jedna od najvaznijih tema u stocarstvu uopste(mislim na ekonomiku i nacinu zasnivanja travnjaka i spremanja kvalitetne kabaste hrane).Sva je problematika u tome da se sto jeftinije proizvede sto vise kvalitetne hrane na svom imanju koju ce da prerade nasi ljubumci, i samim tim donesu nama,mucenicima sto veci profit.
Ako seno u otkosu jedamput pokisne,znajte da gubi 20% hranljivosti.Odgovorno vam tvrdim da ne silaza,vec i senaza,kvalitetnije su od najbolje pase.Stvar je u tome sto se prilikom kiseljenja senaze(idem na to da je uporedim sa senom)dolazi do fermentacije,tako da grlo fakticki konzumira polusvarenu hranu(uporedi kiseli kupus sa sirovim),nije preporucljivio bas za mlecno stocarstvo u proizvodnji sireva na tradicionalan nacin,ali za mlecnost,proizvodnju mesa,neprikosnovena.Mora se voditi racuna o pripremi,o cistoci zbog listerije,ne sme smrznuta da se daje ...ali je neprikosnovena.Velimire,probaj da je napravis u buretu za kupus,vodi racuna da je kvalitetno uradis pa probaj na najlosijem grlu(pre toga izmerenom)a uzmi neko dobro grlo,koje ces da hranis na svoj nacin,pa ces videti tezultat.Oprosti mi sto se obracam tebi,ali se krpz tvoje ime obracam svima na forumu.Vidim da si protivnik vestackih djubriva,cak i gajenih livada,pa bih zeleo da te i u to razuverim,narocito ako imas manje povrsine zemljista.Velika je razlika izmedju 3-4 tone sena i vagona,pa i vise po hektaru.Problem je samo u nacinu zasnivanja gajenih livada(to nisu "vestacke"trave).odabiru smesa i zastupljenosti pojedinih vrsta u njima, nacinu pripreme zemljista, o vremenu kosenja,nacinu pripremanja,skladistenju...
Da sam zeleo da popularisem svoje ime na forumu,otvorio bih novu temu,ali se ovo iskljucivo tice ekonomike uzgoja,pa joj je bas ovde mesto.Nadam se da cete od mog iskustva svi imati neke koristi,a nadam se da cu i ja od vas u okviru ove teme nesto nauciti.

Snezni,ni jedna literatura ne izjasnjava sa velikom sigurnoscu prednost silaze u odnosu na seno osim lakseg spremanja i cuvanja kao i manjih gubitaka(sad ces reci zar treba vise) ali ako poredimo vrhunsko seno i dobru silazu komentari izostaju,za senazu se kaze "pokazalo se da moze adekvatno zameniti seno"ali ova recenica pokazuje rezervu u tvrdnji,jedino sto je meni bolje kod senaze i silaze je vise karotina nego li u senu kao i sirovih proteina ali je SM daleko manja.Mislim da bi kombinovanje silaze,senaze i kvalitetnog sena u ishrani dalo najbolje rezultate,Ovce hranjene senazom su dosta bolje ulazile u estrus van sezone,Takodje mali prezivari su jako osetljivi na losiji kvalitet senaze i silaze.Trendovi se menjaju i prate tehnoloska dostignuca,proizvode se masine za poljoprivredu,hibridi kukuruza nicu kao pecurke,raznorazni dodatci(konzervansi) a zivotinjma se smanjuje produktivni vek,moje misljenje je da u ishrani ovaca senaza i silaza(zajedno) ne treba da prelaze 60 % dnevnog obroka pozeljno 40 %.Prilikom razgovora sa gospodom iz FR 2007 posle N.S sajma(inace su bili nasi gosti) postavio sam pitanje u vezi silaze senaze i sena,upravo su prednost dali kvalitetnom livadskom senu,ali prema fazi proizvodnje pozeljno je kombinovanje sa silazom i senazom,htedoh reci da se radije odluce za ishranu samo senom nego samo silazom,poredjenja silaze i senaze sa senom su nepotrebna,ali kombinovanje istih u ishrani veoma pozeljna,

Cesto puta se upotrebljavaju reci kvalitetni livadsko seno i one jako lepo zvuce ali na zalost ja u Srbiji jako retko da sam ikad video tako nesto. Mnogi ljudi se cude kad kod nas dodju pa vide kako izgleda lucerkino seno koje mi spremimo sto je znak da ni oni takvo retko vidaju. Onaj ko sam priprema livadsko seno ili jos bolje lucerkino seno zna koliko "jednostavno" se kvalitetno seno moze uraditi pa ume da ceni silazu i senazu. Jos je bitno da se kaze da ne govorimo o spremanju 400-500 bala nego bar 10 puta vise jer je toliko potrebno za 70-80 ovaca za jednu zimu onda svakome bude jasno koje su prednosti silaze i senaze. Ja sam u A i D cesto vidjao kvalitetno seno ali suseno pod krovom a to onda bitno vise kosta i to se naravno mora kroz proizvod naplatiti. Sigurno je da seno produzava vek zivotinja ali skracuje vek vlasnika a silaza to radi obrnuto s tim da je proporcijalno daleko manje skracivanje zivota ovaca nego sto je to sa vlasnikom kad pravi seno! O sastojcima se ne bi trebalo mnogo raspravljati jer to jako varira i velike su razlike izmedju "dobrog" i "loseh" hraniva. Ono sto ja mogu da kazem je da nama ne bi ostalo nista od zarade da hranimo sve vreme suvom hranom. Da tako moramo da radimo onda se sigurno ne bi bavili ovim poslom jer ne bi imalo smisla.

Poslednja izmena:
Miljkoviću jel ja to dobro pročita il si napravio lapsus. Za 70ovaca četsi do 5000 bala sena? To je oko 70 tona jel to dođe tona po ovci?

drago mi je da tako brzo racunas, zaboravio sam da kazem da zbog dugovecnosti radnika ne pravimo bale teze od 8-10kg a uz to dodje da ovce obicno nisu same vec imaju i neko potomstvo i kod nas provedu 6-7 meseci u stali zbog nedostatka trave. Nadam se da si sada zadovoljniji i jos jednom hvala na azurnoscu za ispravke

ja sam do sada odradio ili propratio dosta ogleda iz raznih oblasti ali nisam znao da ovde na forumu ima toliko ljudi koji imaju toliko preciznih informacije, steta bi bilo da se to negde ne objavi u nekom naucnom casopisu. Mi svojim ovcama ne merimo toliko precizno konverziju hrane, i ne prebrojavamo u prolece ono sto pretekne tako da nemam toliko preciznih informacija. Ovo za 70-80 ovaca znam iz 2007 kad smo uvezli prvo maticno stado, od tada vise nikad nismo hranili samo senom.

lako je izracunat seno ako je balirano s nekom relativnom greskom
moje su jele 8 bala zimus dnevno(prirodno seno prosecnog kvaliteta),njih 45 bale oko 14 kg prosek to je oko 2,5 kg po grlu.posto ima dosta mladih grla i romanovki to je bilo ok,da su sve odrasle sjenicke sa preko 80 kg tezine trebalo bi bilo skoro 3 kg po glavi takvog sena

miladonovicu jesi davao uz sijeno zrnastu hranu
i sta milsite jeli bolji kvalitet baliranog sijena ili rucno pokupljenog i sadijevenog lijepog sijena

ja sam do sada odradio ili propratio dosta ogleda iz raznih oblasti ali nisam znao da ovde na forumu ima toliko ljudi koji imaju toliko preciznih informacije, steta bi bilo da se to negde ne objavi u nekom naucnom casopisu.
Kad si pisao o ekonomskoj isplativosti nisi ovako govorio. Te silaža pa senaža a sad ispade 5000bala da čačkaju zube. To što si učestvovo i pratio oglede je nauka. Otkud iznenađenje da na forumu ima ljudi koji ponešto kao i znaju. Jel to znači da smo štrojeni u mozak ili šta? Prošli put si se naljutio kao malo dete kad je osporena tvoja tvrdnja da je za plodnost ishrana vazna 90%. Više puta je bilo kontradiktornosti u tvojim pisanjima. Ti važiš za ozbiljnog i stručnog člana na ovom forumu i nisam očekivao da se tako sa cinizmom obraćaš ostalim članovima pa ma ko i šta oni bili. Kako sam shvatio ovaj komentar se odnosi na mene i miladinovića koji je malo žešći baja što se nauke tiče pa se ne k***i i nepodcenjuje nikog. Ja sam sa pažnjom čitao tvoje poruke na forumu od početka i dosta sam stvari naučio al brate neznam šta te spopalo u zadnje vreme.

nerado vodim ovakve polemike ali mi jako smeta da se u svakoj mojoj poruci trazi nesto sto bi moglo da se napadne i osporava, gde si ti, ako vec moram da imenujem jedan od prvih koji kritikuje, mene pogotovu. Da si pazljivije procitao poruku moga bi da procitas da to seno nije bilo za cackanje zuba vec je to bila osnovna ishrana jer nismo imali ni silaze ni senaze prve godine. Ja u zadnje vreme nisam zeleo da aktivno ucestvujem i posto sam napravio gresku pa nesto opet napisao, nastavicu i dalje samo sa citanjem.
Lep dan svima

Nema potrebe da budeš samo čitalac jer nećeš pročitati ništa što već neznaš. Nema potrebe da se ljutiš jer ja nemam ništa lično protiv tebe. Ja samo iznesem svoje mišljenje al iskreno. Tvoje je ako hoćeš da odgovoris dali se slažeš ili ne. Tvoja prethodna poruka nije bila u smislu količine sena što se da lako zaključiti na osnovu zdravog razuma. Daleko bilo da sam te napadao i ako se osećaš uvređenim imaš moje izvinjenje! Ja sam amater a ti profesionalac al naši pogledi na ovčarstvo ne moraju biti isti. Ja ću uvek da napišem ono što mislim a ne ono što bi ti želeo da čuješ. Ovom porukom ću zaključiti dalju raspravu i neću više komentarisati tvoje poruke kao što ne komentarišem u temi virtember ovce (za koje mislim da upropaščuju ovčarstvo ove zemlje). Svako dobro i uspeh ti želim kako u ovčarstvu tako i na ostalim poljima. Miroslav Miško Jovanović Šarbanac.

Konacno jednom da kazem da je mirko u pravu,danas sam bio na farmi krava u Ravnom Gaju gde trenutno ima 450 muznih krava,sto junica i neznam koliko telica,i tamo upravo rane krave kombinovano,silaza,senaza,seno,sve se to ubaci u mikser prikolicu i ona ide hranindbenim hodnikom i razbacuje levo desno,u sve to sipaju i koncetrat al sad koliko cega ide nisam stigo danas da vidim jer sam bio drugim poslom,e sad podatak od danas je da su neke krave davale 60 litara mleka,u pitanju je crno beli holstajn,cisto seno ili cistu silazu ne daju nikad,momak koji radi tamo kaze da je isto i za ovce i za koze sistem,krave su ko ladje,e sad sarbanac ovakve izjave za W neznam sta da ti kazem prosto neverujem da neko ko se bavi ovcarstvom kaze ovako nesto za bilo koju rasu,to sto Miljko kaze da je otislo 5000 bala to tebi nikad nece biti jasno jer ti drzis ovce koje jedu tri puta manje od njegovih ili mojih, svejedno,a nedo bog da ti je reko koliko su mu pojele koncetrata ti bi pao u nesvest pored racunara,al jagnje koje on proizvede je od 200 evra pa navise,i on ga proda na sajmu,farmi,a jagnje koje ti proizvedes je od 80 do 100 evra ako ga naranis dobro pre merenja i teranja na stocnu pijac,njegova i tvoja ekonomika poslovanja su nebo i zemlja zato pusti ovce na pasu i mozak na otavu,jer nisi iz te price niti zelis da budes,a malo je ljudi na forumu za koje se moze reci da su profesionalci,pa ne bi da iste oteramo nekim izjavama koje nisu na mestu,a ja nemam ni dlake na jeziku ni straha u srcu nikom da cutim i podvlacim se pod kozu,i istom Miljkovicu cu reci kad nije u pravu,ali pre toga cu gledati da se ne brukam i imam dobre argumente koji ce biti pokrice onome sto kazem,prosto je lepo biti skroman kako u smatranju sebe i svog znanja tako i u potcenjivanju znanja drugih,i u svemu treba imati meru i kulturu,postoji sto nacina coveku reci da nije u pravu al ovaj koji si ti odabrao nema u sebi ni bontona ni postovanja,i ako ces od foruma napraviti stocnu pijac ti izvoli,al to nikom nece doneti dobro,a ponajmanje tebi,i kolega na kraju cu ti reci da te postujem i verujem da imas dosta znanja i iskustva samo ga podeli sa nama,da bi mogao razmisljati o ekonomici i na tvoj i na Miljkov nacin i nasao sebe negde,a ne da citam rasprave koje nikud ne vode.

Milose uvek zaboravljas jednu stvar.Krajnji proizvod svega ovoga je jagnje za klanje a ne lepota i sta ja znam sta sve drugo.Kada bi svi proizvodili priplodni materijal na sta bi to licilo? o.o

E Soumi jes ti bonton,pa zar nikada do sada nisam bio u pravu,skupi ti moje komentare u jedan folder i sacuvaj pa se cujemo za 5-6 godina,kao sto sam ti jedne prilike rekao-a ovo da sam upravu"i corava koka nabode po neko zrno"

milose samo mi jedno reci imas li problema sa prodajom velikih ovaca 80-100 kg i ovnova od 120-140 kg naravno w za klanje i po kojoj ih cijeni prodajes

Nezna po kojoj ceni ih prodaju al znam da se mogu kupiti za po evro na kg pod uslovom da su debeli. Ko da objasni kupcu da je to kvalitet koji potiče sa čuvenih farmi. Neće narod da plaća pa šta da mu radiš.

Nadam se da ce mi milos odgovoriti na pitanje pa da uporedim sta je isplativije

---------- Poruka napisana u 21:23 ---------- Prethodna poruka je at 21:22 ----------

vec su neki ovce navodili kako se ovnovi preko 100 kg prodaju po cijeni od 100 din po meni to nema nikakve rentablinosti i zanima me za sta se kolju toliki ovnovi

Nazad
Vrh