Ekonomika poslovanja u ovčarstvu i kozarstvu

Tako je Miloše. Al nikako da čujem koliko te košta ishrana jedne ovce za godinu.

I dodaj još 20evra za jagnje. Pa malo za čiku veterinara. A jagnje od 35kg što je neki prosek 80evra.

Rekao sam u proslom postu -neka su svi troskovi 1 JAGNJE PO OVCI GODISNJE. A nisu kada bi se ustedelo na senazi,silazi,treberu,repinom rezancu...

Moras se sloziti drugar @sarbanac@ da ima mnogo mogucnosti za smanjenje troska i povecanja dobiti.

A Sa kvalitetom,kolicinom i kontinuitetom cemo postici MIlos i ja valjda jos 1 jagnje!:ppozdrav:

---------- Poruka napisana u 08:46 ---------- Prethodna poruka je at 08:42 ----------

I dodaj još 20evra za jagnje. Pa malo za čiku veterinara. A jagnje od 35kg što je neki prosek 80evra.

Za jagnje 15 eura plafon,a cika veterinar dolazi da stavi markicu i tetovira (tj maticna sluzba) I to mu je sav posao.

Svako od nas ko misli ozbiljno da se bavi mora da se uhvati u kostac sa lecenjem - bez veterinara.

sledece godine probacu silazu i ako se pojavi kombajn i senazu,do tad prvo da poradim na stadu,jer bez barem 50 kom nemoze da se koristi senaza i silaza,a da se isplati,jer se kvari

Kako nije, u mene su ovce na placu nisu kod kuce gde su goveda i posebno sam kod njih pravio silazu, prvu put za 20 grla i bez problema je bilo.

pa to je onda poso,isplativ mislim,eto uglavnom sam gledao silazu i senazu na farmama sa vecim brojem grla,pa sam slusao kako se kvari i sl. ako nema barem pedeset grla tako da sam bio ubedjen da za manje kolicine nema pojma,da onda se ne mucim sa vestackom travom,racunao sam nesto,mnogo je jeftinija a kvalitenija hrana,trebo sam malo vise da procitam o tome i da se raspitam,al nije stiglo na red

Е ја сам сад тотално збуњен :sta: Па зар ти Милоше не спремаш сам храну? А овца те ипак кошта 65евра!!! И како мислиш да ћеш смањити коштање употребом силаже?

velimire kosta me 65 evra zato sto je gajim od jagnjeta,ovca starija od gviske manje kosta u godini ,ipak pravim maticno stado,pa ne zalim,a mogo bi proci sa dosta manje,ali to je moj izbor,ulazem u svoje stado,a silaza obezbedi 40 tona sa jednog hektara,tako da nerazumem pitanje "kako smanjiti troskove upotrebom silaze"

Опет не капирам, или се ми не разумемо баш... Као то да су трошкови за годину већи код једног јагњета које расте у овцу од трошкова зреле овце, како то јагње поједе више хране за годину дана од једне овце? Значи у трошкове не смањује зарада јер од јагњета немаш зараду а од овце имаш... Што се тиче силаже , ако узмемо цену сена од 2 до 3 дин., нека буде три а цену силаже од 2,5 дин, неко рече тако ал нек буде 2дин. како то да је силажа јефтина? Знаш ли колико килограма силаже по хранљивости мења 1 килограм доброг сена? И ако меримо количински са 1ха ништа није 40т силаже много него рецимо приноса сирове луцерке од 40т и више, јер је луцерка хранљивија...

skuplje mi je odraniti jagnje u gvisku od 70 kilograma sa godinu dana i uvesti je u priplod nego raniti odraslu ovcu godinu dana,koncetrat koji pravim mi je veoma skup i kupujem pola komponenti,(jednu komponentu uvozim)pola sam proizvodim,plus redovno vitamini,pa vadjevje krvi na tri meseca i jos neke stvari koje cu da zadrzim za sebe da ne bi ulazio u polemiku bezveze,a od gviske do ovce sasvim drugi rezim ishrane,jeftiniji,a znas li ti koji je posao oko 40 tona sena(3333 bala po 12 kg),a koji oko 40 silaze,i ko kaze da je seno bolje od silaze,taj nije vido stado ranjeno silazom,a ove farme po svetu su u zabludi i neznaju sta valja,za lucerku i senazu se slazemo,pre neki dan sam gledo ovce ranjene tom hranom,ko tenkovi nema sta,ali na toj farmi ovce jedu seno samo kad se zasusuju.

Милоше, Милоше... како стављаш једнакост између 40т сена и 40т силаже? Лепо сам питао да ли знаш колико килогама силаже мења килограм доброг сена, значи не неког тамо прематорог, покислог или шта већ. Прочитај стручне књиге и видећеш колика је хранљивост. Одавно сам прочитао да је тај однос 1 према 4 у корист сена само не могу да се сетим где, нек буде и 1 према 3 па је опет огромна разлика јер је проблем код силаже и посао око свакогодишње припреме земљишта за сетву што доста поскупљује силажу! Тако да није 3333 бале сена него 1111 бала максимално!
Из твог објашњења да те женско грло до увођења у приплод кошта више од одрасле овце могу само да закључим да је храниш као товну јагњад а не приплодну, грло које остављаш за приплод треба хранити максимално са 400гр концентрата и што више кабасте хране. Овај твој начин не спада уопште у одрживо овчарство, више вуче на гајење кућних љубимаца где се не гледа рачуница...

pa dobro ti mislis da ih gledam ko kucne ljubimce,ja ne,mislim i radim drugacije,dok ne napravim maticno stado necu bataliti ovaj nacin ishrane,a koncetrat koji pravim omogucava taj razvitak jagnjeta a da neizgleda kao tovno,i nesprzi jajnike dok ne porastu u gviske,a da je duplo skuplji jeste,al to je jeftina cena vrhunskog maticnog stada,kad tebi ovca glavom izvali blok kojim je zidana stala,(nova gradnja),onako zaigrala se,shvatices sta pricam.Velimire ti imas sasvim drugaciju viziju ovcarstva od mene,zelis druge stvari,razliciti smo,ali te postujem kao kolegu,pogotovo zbog ovih tvojih digitrona u glavi sto se tice ekonomike,skidam kapu,ali razliciti smo,ja kad kazem silaza mislim na tri procenta prekrupe u njoj,a ti ne,ja je nikad necu porediti sa senom ti ces uvek,glupo da se raspravljamo,pre bi nesto od tebe da naucim ako mogu.

Nazad
Vrh