Ekonomika poslovanja u ovčarstvu i kozarstvu

mlada detelina 750 bala u prvoj godini,ljudi detilina koja je posejana u rano prolece razmisljajuci na kisu koja pada mislim da je realno ocekivati 750 srednjih bala u godini dana,mirko ja nemerim bale ali odredjujem da budu srednje jer se izdaju na prikolicu da se nebih otelio tovareci,ovo je bilo neko moje misljenje u mojim uslovima i opet cu da skrenem paznju da nisu svi krajevi isti i uslovi,zaboravio sam spomenuti seme,djubre i sredjivanje pa ako kazemo da je vek trajanja 5 godina i dodamo na 155e jos 50e po godini bih bilo po meni realno,e sad ta detelina bih trebala dati i vise dati sledece godine ako je vreme ok,ljudi ovo je sa moje tacke gledano ali ako mislite da gresim slobodno me ispravite,

majilovac bolje da si se osigurao da si postavio sistem za navodnjavanje i da imas lucerke sa hektar ko sto bi imao sa tih cetiri,pa da vidis koliko onda bude seno jeftino,a sad ima sistema i dobra cena i prosti za rukovanje,creva ce poloze u njivu i nevade se,kosi se i kupi preko njih,da ne idemu off,steta sto nisam sliko,vido sam slucajno pored Timoka blizu Zajecara,kad me covek vido da setam po pokosenoj lucerki pola sata izaso da vidi ko sam,i kad mi reko broj bala u godini sa hektara,zaboravio sam tacno koliko,al mi nije bilo dobro,uglavnom kilo sena izlazilo nesto mnogo malo,razmisli o tome.

mlada detelina 750 bala u prvoj godini,ljudi detilina koja je posejana u rano prolece razmisljajuci na kisu koja pada mislim da je realno ocekivati 750 srednjih bala u godini dana,mirko ja nemerim bale ali odredjujem da budu srednje jer se izdaju na prikolicu da se nebih otelio tovareci,ovo je bilo neko moje misljenje u mojim uslovima i opet cu da skrenem paznju da nisu svi krajevi isti i uslovi,zaboravio sam spomenuti seme,djubre i sredjivanje pa ako kazemo da je vek trajanja 5 godina i dodamo na 155e jos 50e po godini bih bilo po meni realno,e sad ta detelina bih trebala dati i vise dati sledece godine ako je vreme ok,ljudi ovo je sa moje tacke gledano ali ako mislite da gresim slobodno me ispravite,
Pozovime da baliramo zajedno tu detelinu , ja nisam nikad video preko 400 bala po hektaru , posle da ti pomognem da utovarimo pa idemo u Izvor Oazu ili Lug dok tovarimo dogovoricemose koce da plati

---------- Poruka napisana u 08:37 ---------- Prethodna poruka je at 08:30 ----------

Dolazio sam nekoliko puta u Pomoravlje u oblasti oko Porodina,za lucerku,telefonski su bale bile 14-16kg,kad dodjem ni jedna nema vise od 10 cak sam merio i po 5kg balu,mada ova cena od 55 din za 12 kg=4,9 din da kazemo 5,00 je ekstra plus 3,00 za prevoz,ja bih ovo rado kupio,mozda na sleper ubijem cenu jos malo,uh sad videh ovo na NJIVI,menjam misljenje:svinja:
Mirko posle drugog kosenja , preracunaj bale kolko ceti zafaliti i posaljesmi pp , ja stavim oglas u selo Lucica ( 20tak km od porodina) na jednu radnju poljo opreme i ljudi se sami jave.
Ti koji prodaju sa njive bavese proizvodnjom deteline za prodaju i kad vise nemaju smestajnih kapaciteta oni prodaju sa njive da nebi placali radnu snagu a kvalitet se gubi kad se skladisti napolje , zato je dobro pravovremeno reagovati

Ja sam 2009,kupio pun kamion deteline oko 300bala iz B. Karadjordjeva,po 10din/kg,a majko mila to u ziwotu nisam video,svaki list na njoj,stabljika tanka,kao vakumirana,boja zelena..wredela je swaku paru,owce su iz zime izasle kao bombe!

milossoumi danas se sve moze ali je pitanje dali covek hoce da se matretira oko toga,trenutno radim naj jednostavnije,rale drug pa ako nemam 750 bala za sezonu onda cu je razorati i pocecu da kupujem ako u prvom izvucem 350 bala a u drugom 250 i trecem 150 mislis da nije realno?

Ваљда је Рале мислио на један откос, сасвим је нормално за луцерку да да десет и више тона сена по хектару за годину дана.

a sta da radim sa lucerkom koja je sad 30-35 santima,ajd objasni mi,kombajn za senazu nema ni blizu,ako ne ugreje sunce i nastavi kisa ima da polegne za dvadeset dana,pa onda obicno udari opet lose vreme i tako svaka druga godina,ne pocinjem sa lucerkom dok ne budem mogo da radim senazu prvi otkos,NE isplati se kad ode 350 bala u propast,to niko ne racuna kad racuna cenu sena,a to da kupujem seno,necete videti od mene,prvu balu kad kupim ima da prodam i ovce i imanje,ja sam sedam ovaca zazimio sa hrane za pedeset,tako rade domacini,i opet kazem,drzi deset grla al nek budu ko ladje. . .
Velimire svidja mi se kako razmisljas,citam tvoje postove,papir i olovka ti jaca strana i skidam kapu

milossoumi danas se sve moze ali je pitanje dali covek hoce da se matretira oko toga,trenutno radim naj jednostavnije,rale drug pa ako nemam 750 bala za sezonu onda cu je razorati i pocecu da kupujem ako u prvom izvucem 350 bala a u drugom 250 i trecem 150 mislis da nije realno?
Ja mislio 750 bala u jednom otkosu , tobi bilo previse .
@milossoumi
Pratis vremensku prognozu i kad ti pogoduje (4 dana ) tije obori , najbolje kosacicom sa gnjecilicom , 2 ziletarom 3 kosacicom sa 4 diska pa na kraju kosacicom 2 diska (dobosara , ja je i neracunam za kosu al neki se hvale) ako je varijanta 3 ili 4 rasturis otkose odmah po kosenju i cepaj dalje

Ujak je imao oko 750 bala na 110ari prosle godine, bacio 600kg mesanog po h...
Prvi otkos druga godina detelini bila, stajnjaka + nesto malo zemlje na njivi kad je zasnovao :haha:

Ujak je imao oko 750 bala na 110ari prosle godine, bacio 600kg mesanog po h...
Prvi otkos druga godina detelini bila, stajnjaka + nesto malo zemlje na njivi kad je zasnovao :haha:
Jesil ti video kako izgleda 400bala/h ili su mozda bile po 20cm bale

---------- Poruka napisana u 22:13 ---------- Prethodna poruka je at 22:11 ----------

Vidi ustvari ja sam sa 20 ari izbalirao 100 bala trogotke , kad sam ih skladistio pa prepakovao pa odstojale vise nikad nisu licile na bale

A jesi ti video kako izgleda 385bala ne bas ciste znaci mesane trava i lucerka na 50ari? Toliko sam imao u prvoj prosle godine, trecom sporom mi covek kosio sa 533 probao prvom nema sanse. Mi ovde bacamo vestaka...
Te ujakove nisam video cuo sam tako da pricaju i to nekoliko puta on i komsija i jos se hvalio nekim ljudima, a sto se tice bala presa je velger e sad vecu nema niko u okolini dal je 54,65 nisam siguran

rale ima u zatonje i kisiljevo ekstra prinos na detelini,oni su pored dunava pa ima vlage i rose,prosle godine na 1,5h 1050 bala imao u prvom kosenju,kodmene moze stici 400-500 bala ako je detelina u punoj snazi a sa kisom sada bih trebala i bolje,iz ovih razloga ja tvrdim da ekonomija nije ista iz kraja u kraj

Znaj da je nikad u zivotu necu zaboraviti jer mi je komsija spao na pruznom prelazu sa prikolice, bila puna zmajevka, imt-mova puna i jos oko 100 bala na nekoj vojnoj prikolici 385, za toliko sam platio baliranje, nisam blesav... Ovde je prosle godine isto padalo kise s'proleca pa se nije mogla rano pokositi bila je i polegla na nekim mestima baceno samo 3*15 u prolece ali ne znam koliko tata i cica su bacali

*da pojasnim. Nije u pitanju cist lucerka vec je bilo i dosta trave 4-5joj je godina, ovaj sam primer naveo samo da dokazem da znam koliko je 400bala ne na hektar vec na pola hektara, inace parcela je pored Jadra na naj plodnijoj zemlji ovde u okolini

Увек је сигурније ко има услове да ради сенажу од првог откоса детелине због тежег сушења и ризика да покисне.

Galiću ako može par pitanja. Dali bi mogao da mi pokažeš računicu. Koliko po ovci potrošiš zrna, sena, silaže i pašnjaka. Kolika je plodnost na godišnjem nivou? Koliko utrošiš hrane po jagnjetu do klanične težine?

Trenutno trosim -dajem 300 grama zrna kukuruza,
Dajem 1 balu sena,deteline,kukuruzne ili sojine slame(kako kad) na 15 kom. Tako hranim starih 10 ovaca ojagnjile su se u Dec.-jan i sad su se ponovo mrkale u odlicnoj su kondiciji(moram napomenuti da je u ishrani zastupljenija sojina i kukuruzna slama nego seno i detelina.
Nemam silazu jos-planiram za sledecu god.

2o siljeganki imam od Culetica i cekam jos 50. Planiram isto hranivo kao i do sad na ovih probnih 10 starih ovaca+ silaza kukuruza+sojino zrno przeno.

Racunica sa ovakvom ishranom 1 jagnje po ovci-grubo-godisnje.

219 kg kukuruza po ovci
nemam neki precizan utrosak i cenu kostanja spremanja sena,deteline i ostalog. Ali ne prelazi 1000 din.po ovci.

Galiću računaš proizvodne cene hrane kao i većina zaljubljenika u ovaj sport koji se zove ovčarstvo. Ja tvrdim da je nemoguće pristojno nahraniti ovcu bez 40evra godišnje. Priča se o prirastima i kvalitetu jagnjadi. Za kvalitetno jagnje treba kvalitetna hrana. To košta 20evra. Prosek jagnjetine za klanje je 2,3 evra na višegodišnjem nivou mada je u padu u odnosu na evro. Pre tri godine jagnjad za božić bila 260dinara a sojina sačma 29 kukuruz zrno 12 gotov kocentrat 21 dinar. Opet kažem da ako se računaju proizvodne cene hrane sami sebe obmanjujemo. Dali ima prostora za dobit a računati tržišne cene hrane to su prava pitanja. Kako to postići? Dali izborom rase ili jeftinom hranom ili nečim trećim? Ili kombinacijom svega pomalo? Odgovori i primeri iz prakse al realno računati me interesuju.

Racunajte kako hocete al od ovce samo na travi nema vajde, nista te ne kosta ni na sta ne lici, kad ih zatvoris upisaju se ukaljaju budu ko svinje, od toga nema leba,po meni...

izbor rase,genetika,vise zalucenih jaganjaca,jeftina a kvalitetna hrana,(silaza,senaza),sto vise svojih masina i sto manje placanja usluga,kupovina svoje zemlje i ulaganje u nju,i to je jedini nacin uz naravno subvencije zagarantovane barem pet godina,sve ostalo je mlacenje prazne slame

Nazad
Vrh