Ekonomika poslovanja u ovčarstvu i kozarstvu

Miljko hvala za post, ti odlicno znas kako je kalkulisati sa stadom,a zamisli da radis samo konzum jagnjad,u tvom radu je dosta toga sa zapada,zato su ti mnoge stvari ovde ne shvatljive,kao sto rece oni imaju masina koliko im treba tj koliko je opravdano,jer znaju koliko je masina skupa u svakom smislu i ne voze traktor bez signalizacije i gledaju kako da zamene gume.veliki pozdrav

Sika prekombinovao si al nema veze ipak 25000 na godisnjem nivou X 10 godina to je jedan 539 ili 533 u osreddnjem stanju i generalna od 800 evrica mu se smesi svaki dan,

Rajko care znamo se i odlicno razumemo,niko te ne zeza na tvom posedu/imanju,svoj rad naplatis time sto ono sto si ulagao godinu dana naplatis odjedared,kad treba nesto za masinu uzmes od plate pa kad prodas jagnje vratis zeni na cuvanje:haha:,malo tamo malo ovamo i nabere se nesto,vise nego da sedis i pijuckas kaficu u gradu,a uz to obradjena zemlja lepota.:ppozdrav:,kao sto ti rece sve zavisi od podrucja u kom zivis,vojvodjani bi kod tebe i mene digli ruke od dedovine davno

Rajko care znamo se i odlicno razumemo,niko te ne zeza na tvom posedu/imanju,svoj rad naplatis time sto ono sto si ulagao godinu dana naplatis odjedared,kad treba nesto za masinu uzmes od plate pa kad prodas jagnje vratis zeni na cuvanje:haha:,malo tamo malo ovamo i nabere se nesto,vise nego da sedis i pijuckas kaficu u gradu,a uz to obradjena zemlja lepota.:ppozdrav:,kao sto ti rece sve zavisi od podrucja u kom zivis,vojvodjani bi kod tebe i mene digli ruke od dedovine davno[/QUOTE]
Vojvodjani bi digli ruke u nasim uslovima i cak bi se odrekli preko novina. Bas tako malo od platice malo od usluga malo sverc komerc:haha: i nabere se koja parica kad se izboris za ono sto zelis zivot prodje i jedino kad se okrenes vidis da nije bas prosao totalno uludo.

Sverc-komerc ova ti je dobra, e ovo sigurno nije :off_topic:,jer je ekonomika poslovanja u pitanju

Sika salim se,morao sam ti nesto odgovoriti,
:osmeh:

---------- Poruka napisana u 21:11 ---------- Prethodna poruka je at 21:09 ----------

Savo Da rece diskriminacija ja bih predlozio da i tebe moramo na sto za proveru pola:haha:,aj bre idemo u chat ovi moderatori su prestrogi ovih dana

Miljko hvala za post, ti odlicno znas kako je kalkulisati sa stadom ,a zamisli da radis samo konzum jagnjad
ja da sam hteo da proizvodim konzumnu jagnjad onda bi me i pocetno stado kostalo 3-4 puta manje nego ovo sto imamo tako da mora dobro da se racuna.
Masina koja se kupi bi trebala da se posle 10 godina otplati i njena vrednost je tada "0evra", sve ostalo sto se dobije je zarada. Svaki objekat koji se napravi bi morao posle 15 godina da se vrati, najdalje 20godina za dobro opremljene automatizovane objekte. Ulozeni novac u zivotinju bi trebao da se vrati na kraju drugog eventualno treceg ciklusa reprodukcije (zavisi od vrste zivotinja)

Ok Miljko,al da se smanji procenat priploda koliko bi teze bilo zar ne a tolika ulaganja,to sam imao na umu.onda bi masini trebalo 15 god i vise a objektu 25-30 god,kad bi svi radili kvalitetno kao ti eh kad bi,ipak ovi tvoji podatci za masinu i objekat mi veoma znace,jos jedared HVALA.pozdrav

Velimire pozdrav

Ja da mogu da kupim seno po 4-5 din,ne bih nikad vise usao u livadu(10.000kg=50,000 din ekstra),mi izgleda zivimo u razlicitim drzavama,jos par pitanja,jel baliras seno ili ne,i koliko kostaju usluge kosenja,skupljanja i baliranja(pojedinacno)ako ti je poznato,hvala unapred
Поздрављам и ја тебе Мире и наврати кад си у пролазу,
прати огласе у сезони па ћеш наћи сена по тој цени, али је проблем наћи га у околини где живиш. Ја сам нашао неког код Уба који је продаје у сезони бале по 70дин. на њиви, мешавина смиље и других трава. Био је и на форуму оглас неког из војводине који је луцерку продавао по 75 или 80 центи на њиви али нам је то далеко. Балирку немам, када сам говорио о цени од два динара говорио сам у којим условима је та цена, дакле механизација и да не плаћаш кирију на ливаду. Код мене у селу је укупно по хектару било око 14000дин. од кошења до балирања, можда чак и са транспортом до куће. Појединачно, кошење је 5 иљада, балирање 25дин. за грабљење нисам сигуран, можда 3 иљаде.
Изгледа да ми се и конкурен појавио у вези цене, што млађи то луђи :osmeh: Сика изгледа претендује на цену сена од близу 1 динар...

Ja sam napisao onako kako jeste,ko nadje gresku u racunu ili bilo gde slobodno neka kaze ali mislim da je post "ne oboriv". :osmeh:

Па наравно пријатељу, то су аргументи цене коштања, сабирање, одузимање, делење и тако то и наравно реалне околности...

Pise se neoboriv:)
lepo ste se raspisali ima se sta naucit
al sta cemo kad udari susa ko prosle godine kod mene pa se mora kupovat hrana,prosle god krave su pale na jasle u avgustu a ne u novembru,lucerka je pokosena samo 1. i 2.,u dr livadama nije bilo ni za pasu o kosenju ni reci,takva godina pojede zaradu jedne dobre prethodne...
kod mene livadu u zakup je skoro nemoguce naci,tesko se nadje i neka zakorovljena parcela za ispasu...kriza je svi su na selu ili ostali ili se vratili iz grada

kod mene je lucerka skupa ali posto ima dovoljno kvalitetnog livadskog sijena sve se nekako nadomjesti
stim da ja svojim ovcama dajem vise na jasle kosenu travu pojacam i zrnastu u sezoni parenja vec sad su se lijepo popravile trava se redovno kosi

ljudi razlika je iz kraju kraj,zato je i ekonomija proizvodnje hrane razlicita,miladinovicu prosle godine sam ima 2 hektara pod lucerkom nazalost susa je bila pa je podbacila ali zato ove godine sam se osigurao i posejao jos 2 h lucerke,ja kad bih rekao da na hektar lucerke u prvom kosenju imam 750bala a to me kosta da pokosim,pokupim,izbaliram i dones kuci 25 litara nafte po 65 dinara,takodjer da racunamo i svoju dnevnicu i jos jednu to je izdatak,sto bih znacilo da u ovom trenutku mene kosta kosenje i sve obaveze da donesem kuci 55e i na to da dodam amortizaciju 100e pa je ok,znaci 155e po hetaru kosenja,jer ako bih kupio 750bala po 80dinara bih izaslo 600e,da nezaboravim prosle godine je sledovalo 14000dinara po hektaru koje i tek kako pojeftinjaju tu nasu proizvodnju ishrane,za ovu godinu cemo videti stace biti

Lektor Miladinovic:osmeh:,ja i ti Miladine pod hitno da zabatalimo ovo ovcarenje,odosmo svesno u minus

ljudi razlika je iz kraju kraj,zato je i ekonomija proizvodnje hrane razlicita,miladinovicu prosle godine sam ima 2 hektara pod lucerkom nazalost susa je bila pa je podbacila ali zato ove godine sam se osigurao i posejao jos 2 h lucerke,ja kad bih rekao da na hektar lucerke u prvom kosenju imam 750bala a to me kosta da pokosim,pokupim,izbaliram i dones kuci 25 litara nafte po 65 dinara,takodjer da racunamo i svoju dnevnicu i jos jednu to je izdatak,sto bih znacilo da u ovom trenutku mene kosta kosenje i sve obaveze da donesem kuci 55e i na to da dodam amortizaciju 100e pa je ok,znaci 155e po hetaru kosenja,jer ako bih kupio 750bala po 80dinara bih izaslo 600e,da nezaboravim prosle godine je sledovalo 14000dinara po hektaru koje i tek kako pojeftinjaju tu nasu proizvodnju ishrane,za ovu godinu cemo videti stace biti
750 u jednom otkosu ili u 3-4 otkosa u prvoj godini

---------- Poruka napisana u 20:05 ---------- Prethodna poruka je at 20:03 ----------

U okolini pozarevca oko morave detelina 3 i 4 otkos bale oko 12kg 0.5e na njivi

Dolazio sam nekoliko puta u Pomoravlje u oblasti oko Porodina,za lucerku,telefonski su bale bile 14-16kg,kad dodjem ni jedna nema vise od 10 cak sam merio i po 5kg balu,mada ova cena od 55 din za 12 kg=4,9 din da kazemo 5,00 je ekstra plus 3,00 za prevoz,ja bih ovo rado kupio,mozda na sleper ubijem cenu jos malo,uh sad videh ovo na NJIVI,menjam misljenje:svinja:

Nazad
Vrh