Ekonomika poslovanja u ovčarstvu i kozarstvu

Ima zarade ali je mnogo mala i ne moze se ziveti,jer cisto ti ostane samo ako ovca ojagnji 2 komada,jer ona pojede 1 celo jagnje za godinu iako je 6 meseci na pasi,takvo je stanje!

E stim sto je mene ubila cini mi se 2007 kad je bala bila bila 300din,tad sam kiksirao uzas!

Poslednja izmena od urednika:
da doprinesem i ja nesto o ovom,na kolicinu se oseti zarada a na sitno 20tak ovaca ima ali se neoseti,cini mi se da u zadnje vreme covek mora imati veci broj grla 200 pa navise i kvalitet tih grla da bih ziveo od toga,kao sto deki kaze prosek 2 jagnjeta,svi krajevi su razliciti i nije isto svuda,kodmene su vecina ljudi u inostranstvu pa niko i nekosi livade tako da su ljudi sretni ako kosis njihove livade bez naplate,mi ove godine smo obecali da kosimo 3h sto bih znacilo da rashod je samo gorivo amortizacija i rad,takodjer sam siguran da kvalitet grla stvara i veci kapital a posto znam nase izreke i neke ovcare koji kazu ovca je ovca sta da se ocekuje?takodjer mislim da se ovce drze vise radi reda nego koristi u dosta domacinstava o ishrani da nepricam,mi koji smo zaljubljenici u pojedine rase forsiramo to sa srcem i duhom tako da prednosti i mane drugih rasa zanemarimo,ja sam jedan od onih koji smatra da jedino kolicina i kvalitet moze doprinesti zaradu uz kvalitetnu jeftinu hranu,po meni su jeftina hrana senaza,silaza,livadsko seno (jer su livade livade gde ih ima i nemoze se koristiti za nista drugo)sojina slama, uz tu kombinaciju i lucerka i kukuruz i tu mora biti rezultata,ipak posto je tema sta je sve potrebno za sto ovaca da kazem i to volja,zivci,kvalitet,strpljivost za pocetak a kasnije selekcija,trus i rad i nema omasaja,nijedna farma nije postala preko noci nego vremenom,i mi idemo prema tome da imamo preko 100 ovaca trenutno smo na nekih 40tak,dali smo sami rok od 5 godina pacemo videti stacemo uraditi za to vreme

Velimire pozdrav

Ja da mogu da kupim seno po 4-5 din,ne bih nikad vise usao u livadu(10.000kg=50,000 din ekstra),mi izgleda zivimo u razlicitim drzavama,jos par pitanja,jel baliras seno ili ne,i koliko kostaju usluge kosenja,skupljanja i baliranja(pojedinacno)ako ti je poznato,hvala unapred

Mirko zasto usluge kada mozes da imas svoje masine,da pokosis,ograbis,izbaliras seno i prevuces do kuce sa 1 hektara ti je potrebno MAX 3000din za naftu i aj racunaj amortizaciju 1000 din a ne moze toliko da bude da ga je**s.

mirko ja nesto baliram,nesto kupim rucno jer kapacitet bala u zatvorenom nemam da smestim sve,uz ovo imamo i 4 hektala lucerke,sve masine imam tako da mi je vrlo jeftino da to odradim,nafta je bila po 65 dinara ko ima prijavljeno domacinstvo je dobio i bonove pa ce cena ove godini biti jos jeftinija

Cena usluge košenje grabljenje baliranje je 100evra. Za ovu mašineriju polovnu u solidnom stanju je oko 5000evra. Zahteva i neko godišnje održavanje. Tako da za 3do 4ha neznam dal mi se isplati da je kupujem i da imam pare. Ja komšijama odradim nešto oko rezanja drva oni meni seno i to je to. Jeftinije je ako sam spremaš hranu za ovce jer nezavisiš od talasanja na tržištu.

Ok,momci ne kapiramo se,namam masine i nemam nameru da ih imam(da ulozim 10-15000 evra) zbog cca 1 ha zemlje koji imam u Pozegi,u mom kraju su usluge prilicno skupe,i da imam masine,radi je bi kupovao seno po 4 din.

Ma ko planira da gaji ovce i 15-20-30 komada mora da ima svoje masine.Ja sam se zarekao imao 5 ovaca ili 150 sve potrebne masine ima da kupim.Jel necu da me zezaju kao sto su me zezali,a i danas me zezaju ali samo za jos par masina.Ja ga pozovem docicu sutra,sutra kaze docicu sutra i meni seno pokisne i posle ne bude ni za k...Evo upravo tako me sad jedan zajebava za sejanje kukuruza zvao sam ga pre 5 dana jos nije dosao i samo prica docicu-docicu,na kraju cu da odem kod njega zakacim sejalicu i posijem(duzan mi je sejanje,popravio sam mu kocnice na traktoru).
Nema nista lepse nego da uradis nesto kada ti se cefne a ne da cekas nekog i moljakas.Sednes na traktor i teras!!
Jos nesto kada imas svoje masine mozes da radis usluzno i tu uzmes neki dinar tj lepe pare.
Kod mene je trenutno stanje da ima bar 20h livada koje niko ne kosi i za koje me ljudi mole da im kosim da ne raste korov ("da se ne bi brukali) cak sam imao situaciju da su mi i pare nudili samo da pokosim i sklonim iz njive.Tako da bi me seno kostalo maltene nista.

Sika, a novac za mašine, kako neko sa 20 ovaca da isfinansira kupovinu traktora, balirke, hajde ovu siću kao sto je kosačica, grablje to i nekako ali krupnije i skuplje mašine teško.

Sika,kostanje polj.masina je ne isplativo za 20 ovaca,ne placam ja sve usluge taman posla,traktor,skupljac,balirka,rasturac za djubre,samoutovarna,sejalice,sve to treba,al moras da imas 200 ovaca da bi imalo smisla,a u uslovima zapadne Srbije,niko ziv nema tolke parcele ili ima par ljudi koji rade mlecno govedarstvo,mozes na prste jedne ruke da ih izbrojis na podrucju svake opstine,drugo je Vojvodina,Sumadija.i opet tvrdim kostanje tih masina nema opravdanost u ovcarstvu.usitnjenost parcela plus zakup pa cemu to vodi.Ja cu svojih 10 ili 20 da gajim uz minimum troskova,jer kao sto ti rece ima livada i njiva(20-60 ari) na pretek a sta da nije tako.takve parcele/posedi su ne isplativi.da nije tako sve bi bile obradjene

Kako?
Balirka placena prosle godine polovna 1600e ulozeno jos 300e ja i deda je sredili i prosle godine od usluznog rada sa njim uzeto 1000e sto znaci da ce se ove godine isplatiti. (ta balirka nije moja,od prijatelja je ali radim sa njom kad hocu).
Ja sam ove godine kupio grabulju balerinu i kosacicu i vec imam ugovoreno kosenje i skupljanje sena sa 4hektara + moje.
4 hektara bi bilo oko 20000 zarade + sto sam ustedeo kod sebe tih 20000 hiljada za kosenje i grabljenje vec pola odplaceno.

P.S Sledece godine ako bog da sticice i moja balirka pa cu od onih 20h gore navedenih pokositi i izbalirati 10h sto bi me kostalo max 3din po kg a ja cu prodati nekima kao sto je mirko za 5din i opet sam u velikom plusu a sve sto radim je to sto se igram sa traktorom. :)
A da sigurno ce neko reci kako tu ima amortizacije,ali ok ta mortizacija bi me kostala samo zamena delova sto se tice popravci deda moze da sastavi i popravi sta god zamislite.(bar je do sad tako bilo) :haha:

O tome i pricam isplatljivije je raditi uslugu,ja sam rekao da nisu isplative u ovcarstvu,u svemu drugom da, negde vise negde manje,a pitaj toga sto mu vrsis uslugu jel njemu isplativo.....

To si u pravu,zato ti budi taj koji ces imati svoje masine i neces dopustiti drugima da te deru.
Koliko samo dali para predhodnih 6 godina za usluge do sada sam mogao da imam potpun vozni park!

---------- Poruka napisana u 18:36 ---------- Prethodna poruka je at 18:28 ----------

Mirko kazes:
"pitaj toga sto mu vrsis uslugu jel njemu isplativo"

Sve do sada sto si rekao se svodi na ovu recenicu,jel ce tebe taj sto ti vrsi uslugu pitati ovo?

Ok je Sika to sto ti kažes ali neko sa 20-30 ovaca ne moze da isfinansira kupiovinu tih mašina, tj. da mu isfinansiraju ovce, zato je isplatljivije ljudima koji imaju mali broj grla da plaćaju usluge.

Bato (a i bilo ko drugi ako zna) zamolicu te da mi das podatak koliko od prilike 10 ovaca pojede sena godisnje uz skromnu ispasu kao sto je kod vecine odgajivaca i ubedicu te da je isplativo imati masine za tih 20 ovaca.(znaci bez senaze silaze itd. zato sto vecina ljudi hrani ovce samo senom i dodatkom zobi)

Sika,ne pitame drugar, a ni ja njega posto je, vec kupim gorivo,kupovina polovnih masina hm...imao sam malu samohodnu kosacicu,prevrtac za nju jer je to funkcionisalo na Zlatiboru,saad nemam ni to.samo tvrdim da se ulaganje u masine za mali broj ovaca ne isplati ,i ako se isplati to su brojke ovaca u stotinama,kao sto rece Sarban trzisno sto mi se sve vise svodi na logicno,onda je stvarno besmisleno,svi koji se bave stocarstvom tvrde da nije usluga ne bi mogli da odrzavaju masine.

10 ovaca =5-6000 kg sena ako je to 3,oo din = 18.000 din,ako je trzisno onda je 50.000 din,ako uzmes livadu za dz i ne racunas rad onda 1.00din cisto za klopu i pice

Na zapadu posoje masinski prstenovi tako da stocari imaju onoliko masina koliko im treba za svakodnevni rad a kada se spremaju vece kolicine hrane onda to plate, odrade za par dana i prica zavrsena. To tako funkcionise na zapadu. Nase domacinstvo poseduje dosta masina koje su uglavnom deda i otac kupili ali traktore koje imamo si stari od 25-35 god. Oni su se odvano amortizovali i sebe vise puta zaradili. Druga stvar je sto taj zaradjeni novac nije otisao u obnovu tih masina vec u izgradnju nekih drugih neproizvodnih objekata pa sada treba svez novac da se obnovi masinski park. Radeci sve ove godine smo shvatili kako moramo da hranimo zivotinje da bi nam se proizvodnja isplatila ali nismo imali mogucnost da nadejmo nekog ko bi mogao da nam pravi okrugle bale i omotava ih u celofan. Niko u okolini od 100km nema mehanizaciju za takav posao i na kraju smo morali da kupimo i traktor sa utovaricavec i presu i vikler. To naravno sada tek treba da se otplati jer je ulozen neki gotovi novac a to nas usporava u razvoju nekog drugog dela proizvodnje. Nama bi bilo mnogo draze da smo imali kome da platimo da nam neko sve to odradi ali na zalost nismo nikog mogli da nadjemo. Mislim da zadnja ulaganja imaju opravdanja na broj zivotinja koji imamo jer u suprotnom sa postojecom mehanizacijom ne bismo mogli da savladamo obim posla koji je u medjuvremenu nastao. Ne kupovina masina bi znacila za nasu farmu redukovanje broja grla, ovako stvari malo drugacije izgledaju

E ovako: (znaci racunamo kabastu hranu za 10 ovaca na godisnjem nivou)
Uzecemo u obzir ovo sto kaze Mirko 6000kg sena podeljeno sa 16kg(1 prosecna bala)=375 bala sena.
Usluzno pravljenje te hrane:
375 bala sena se dobija na livadi od 1h (bez prihrane bez icega) sto bi znacilo 5000 kosenje + 4000 grabljenje + (375x17-cena baliranja= 6375)+prevoz 1500=16875din
Samostalno(svoje masine):
Za sve ovo je potrebno MAX 4000din nafte

Sto bi znacilo da ti samo za jednu godinu od spremanja hrane za ovce ustetis 16875-4000=12875din

To se pomnozi sa 2x12875=25750din si ustedeo sa svoijm masinama za pravljenje kabaste hrane za 20 ovaca,za 30 ide ona suma x3 i tako dalje.
Znaci godisnje ustedis 25000 din na 20 ovaca pa vi vidite gde vam je racunica.

Ali i pored svih ovih brojki moljenje nekog i cimanje oko toga je neprocenjiveo,sednes kad hoces i teras. NE ZAVISIS NI OD KOGA!!!!

Nadam se da nisam nesto negde omanuo u racunanju. :svinja:

P.S Nisam upste racunao trzisnu cenu evo mirko rekao 50000din a ja to proizvedem za 4000? :haha:
Sad sam se i ja zbunio. o_O

Au ljudi sta vam je bre sta ubedjujete jedni druge svako ima neku svoju racunicu i radi kako misli da je najbolje i sigurno ovom polemikom nece promeniti svoj sistem rada tako da dzaba trosite reci stoka mora da jede pa bilo spremljeno ovako ili onako skupo ili jeftino zivotinja nezna za to ona mora biti sita tako da radimo kao sto smo i radili svako prema svojim mogucnostima a to sta se vise isplati bacite na stranu jer nezive svi u istim uslovima i prirodnim i finansijskim tako da kad citam postove vidim da ste svi na neki nacin u pravu pa se presabiram kako ja radim i onda neznam dal je ispravno ili ne a i nezamaram se s tim bitno mi je da nekupujem skoro nista i da zivotinje budu site u minusu nisam a dal sam u plusu i kolikom to nesmem da mozgam jer cu bojim se kad pogledam u ogledalo videti magarca:haha:

Nazad
Vrh