Ekonomika poslovanja u ovčarstvu i kozarstvu

koliko kosta kg senaze ili silaze kukuruza? Mi smo do sad prouzvodili kg kukuruzne silaze za oko 3 din a senaze oko 5 din.
Ishrana suvom detelinom ili senom je preskupa, i to je najveci problem u Srbiji da se jako skupo proizvodi. ako se uporede cene mleka ili mesa u okruzenju i prosecne plate onda nase cene nisu lose ali su nasi posedi sitni a proizvodnja skupa

Nikola Vuče kod mene kajmak 300 din a sir maksimalno 150. Bala sena 200din. Kukuruz 22din.

Jel mi veruješ da je ovde na pijaci kilogram "starog skorupa" pretpostavljam u stvari da se radi o zrelom, kajmaku 25 eura dok je regularni kajmak oko 10e, kad hoćeš kod ljudi iz Kolašina da kupiš kacu sira moraš da se prijdaviš 20-tak dana ranije!
Ne znam koliko je seno ali pošto gajim piliće znam da je kukuruz oko 25 a prekrupa 29-30 euro centi.

Pitanje za Miljka,koliko kg senaze i silaze pojede ovca dnevno,mislim da smo jednom pricali o tome ali da ne trazim,molio bih za odgovor
Cena kajmaka 500-600 din prosecna,sira 200-350,pijace Uzice-Pozega.ovih proizvoda je sve manje i zanimljivo sve manje se kupuju,na krisku ili kasiku.NEMA BREEEEE NOVCA

kg sena da se kupi u sezoni kosidbe je oko 6 din/kg (80 din bala,mesane trave da doteraju kuci kod mene je bilo letos bale od 13-14 kg suvog sena),trenutno je cena malo veca

Jeste letos bala bila 80 al su i jaganjci bili 180. Nemože se računati pa reći mene silaža košta 3 dinara. Taj hektar kukruza se računa tako da se prerčuna koliko je to zrna suvog pa po 20 din. To je prava cena. Ako u silaži ima 30% zrna znači da ga u kg ima 300gr i tako silaža košta 6din kg. I ta cena nije velika koliko je silaza dobra za ovce. U zadnjih 10 god nisam tri puta radio silažu. Primetio sam da kad hranim silažom imam i vansezonskog parenja i nešto veću plodnost. Ovo ne mora biti tačno moguće da se radi o slučajnosti.

sad su jagnjad 250-260 a bala mi ista stize kuci za 90 din po kg
ne osporavam ja kvalitet silaze i sam planiram da je pravim al navodim cinjenice i racunice

sto sarbanac racunas zrno u silazi,nisam bas ukapirao nije silaza samo zrno koje si racunao u ceni od 6,00 din,valda se silazni kukuruz seje za silazu,troskovi pripreme njive(ako je u zakupu i taj trosak),seme,djubrivo,zastita,,siliranje,i da ne nabrajem dalje do rucka i pica itd=kostanje/dobijenu kilazu(zna se 1mkubni koliko je tezak) =cena kostanja,ako bi racunao prodajne cene zita,kukuruza,sena po bali na pijaci onda sa stocarstvom zabatali odmah.kukuruz je na berzi 18,00 dinara u prodavnici 24-26,00,seno u ovom trenutku 11-13,00.soja 50-54,00.na ove cene ovce jedu hranu koju ne mogu da vrate nikad.u Vojvodini sam placao za farmu balu lucerke prvog otkosa od 0,6-1 evro/bala 14-16kg a tu istu balu u jesen ili prolece prodaju i do 1,5 evra bar je tako bilo(banatsko karadjordjevo,kumane,medja itd)kad bi cena hrane pratila/bila u paritetu sa cenom zive mere ili obratno pa onda nebi bilo problema.to nit je bilo nit ce kad biti.

Ja sam bas prosle sedmice kupovao seno (za.ebo se u proracunu i ostao kratak). 14 din/kg ili 150 din bala bez merenja.Jagnjad 2,7e; jarad2,5e;kukuruz 22 din./kg; jecam 26 din/ kg

Ovde kolega nakupci iz BiH dizu cenu.Kupuju sve zivo i preteruju preko Drine,posto tamo prodaju~ne znam ali kad se pojave ne mozes od njih doci do jagnjeta.Oni ne gledaju ni dali je mrsavo,debelo,da li je preraslo ili je malo~jednostavno kupuju SVE!Ista je situacija i sa teladima i junadima,samo sto tu robu uzimaju mahom u Podrinju (u selima na Drini) valda zato sto im je lakse da preteraju.

Kad pogledas koliko posla ima oko same senaze i koliko se covek potrosi, nije lose ni kupiti lucerku, u vojvodini u sezoni ne verujem da je bala vise od 120 dinara... A na neku kolicinu je i manje .

Najveci trosak kod kupovine deteline u Vojvodini je prevoz bilo bi idealno kad bi se gore priozvodila lucerka a ovde kod nas u Sumadiji trosila kroz stoku ali je prevoz stavka koja cini ovakav nacin spremanja hrane nerentabilnim.

Ako bi se kupovala lucerka iz prvog otkosa sa njive,kad je naj jeftinija-kamion sa prikolicom potera oko 600-640 bala,sleper 560-600 kom.ako uzmemo da su bale cca 15 kg(teze su u trnutku baliranja uvek ima sasusenja) a cena po bali moze se naci u tom periodu i za 0,8evra to mu dodje 600 bala x 0,8 evra=480 evra plus prevoz npr.do Pozege(povratna tura) 250-280 evra,tada kamion od 600 bala kosta 760 evra.kilogram po toj racunici kosta 0,084 evra tj.9,00 dinara.cene u evrima bale lucerke su bile ovakve 2008 i 2009 god.dali se sta promenilo ne znam,kolege iz vojvodine mogu dati preciznije podatke.ja sam lucerku kupovao uglavnom od ZZ.Jedinstvo Kumane ili iz Medje na Srpsko-Rumunskoj granici.naravno mora se racunati i utovar istovar koji ili platite ili nekog povedete da pomogne:osmeh:.

To vec pije vodu ali je potrebna dobra organizacija vise nas zainteresoanih da uklopimo sve mada se moze i ovde ponegde naci nesto slicno Mirko u mojsinju je proletos jedan moj drugar prodavao bale deteline i zutog zvezdana po 55din na njivi da dodjes i teras pricao mi to tek posto je prodao jbg.

Banatsko karadjordjevo,prosle godine bila bala lucerke 80 din.e,sad,ima i tu svakakve deteline.Ljudi iz sela su tamo kupovali i mogu reci da je moja mnogo kvalitetnija.nije mi namera da se hvalim,ali bale koje sam vidjao vise lice na sojinu slamu,malo lista a stabljika debela.

Rajko to je ekstra cena,sto se tice 600 bala ne treba ti nikakvo organizovanj
Sava21 nisam pomenuo da se lucerka kupuje od poznatog kome verujes ili odes pa vidis,sve to je pilo vodu jer sam kupovao otprilike oko 10.000 bala i postaizao povoljnu cenu i do 0,6 evra plus povratne ture sa kamionima firme cija je farma,ali sam ovde izneo trzisne cene,i pomenute godine jer situacija iz 2005,2006,2007 sigurno nije realna a i zaboravio sam pojedinosti tipa cene,i da jos jedna bitna stvar sa cenama koje se mogu postici kupovinom u vojvodini a koje zavise i od vremenskih uslova,kolicine roda,kvaliteta bala itd.nista se povoljnije nece proci da se kupuje seno,bar kod mene,ako uzmemo hranljivost lucerke
Jos jedna napomena,seno livadso prirodno iz dobro uredjene parcele,nadjubrene stajnjakom i vestakom,gde nije doslo do razvoja korova ,a pokoseno na vreme i da ga ovce jedu po volji po meni je FUL bar se kod mene tako pokazalo.samo sto je problem sa prinosima prirodnih livada,nemogu po tome parirati luceristima,vestackoj travi,e sad ne moze i jare i pare

Poslednja izmena:
Bolje i malo vise platiti balu sena ali da bude kvalitetna lucerka.. Jel ne vredi je platiti i 50 dinara ako ne valja.. Koliko sam cuo PKB Surcin prodaje rol bale za 1000 dinara.

Nazad
Vrh