Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Замолио бих Миљка да мало појасни како је дошао до ове цене силаже. Мислим да је цена повелика а ако је стварно оволика онда силажа није уопште јефтино храниво у односу на цену сена. Некуд ми је остало у сећању да 1кг доброг сена мења 4кг кукурузне силаже. Ако се узме у обзир да кукурузна силажа има око 4 пута мање суве материје од сена а садржај протеина од 1,5 до 3% то се и уклапа. Проценат протеина у сену луцерке може да буде чак и 20% ал нека буде и мање од 15% види се колико је пута већа од кукурузне силаже. Добро ливадско сено садржи 9% а одлично чак 14% протеина. Проблем је код кукурузне силаже је што кукуруз захтева обраду земље сваке године а луцерка и вишегодишње траве једном у неколико, па чак и једном у 10 година. По мојим прорачунима цена кг сена са својом механизацијом није већа од 3, можда и 2 динара.koliko kosta kg senaze ili silaze kukuruza? Mi smo do sad prouzvodili kg kukuruzne silaze za oko 3 din a senaze oko 5 din.
Ishrana suvom detelinom ili senom je preskupa, i to je najveci problem u Srbiji da se jako skupo proizvodi. ako se uporede cene mleka ili mesa u okruzenju i prosecne plate onda nase cene nisu lose ali su nasi posedi sitni a proizvodnja skupa
Velimire, i da je sve isto i cena i nutritivna vrednost, mnogo mi znaci to da za dva dana pripremimo hrane za 6 meseci a za istu kolicinu sena moras skapati na njivi po najvecoj vrucini. Tih 20% sirovih proteina o komjima pricas ima senaza lucerke, kod sena (lucerke) je to malo teze ili gotovo nemoguce. Jedan nas strucnjak iz zavoda za poljopridredu kaze da svaka rosa spere oko 10-ak% hranljivih vrednosti iz sena ili lucerke (a kad pokisne ode 50% plus onih zbog rose) pa kad je osusis ostane polovina od onoga sto je bilo na pocetku pod uslovom da je sakupis sa listom i da ne pokisne, sa senom je slicna situacija. Mi kad hranimo nase ovce silazom one se ne cuju a vecina vas zna da to nije jednostavno kad udjes u ovcarnik bilo kad a njima sve jedno.Замолио бих Миљка да мало појасни како је дошао до ове цене силаже. Мислим да је цена повелика а ако је стварно оволика онда силажа није уопште јефтино храниво у односу на цену сена. Некуд ми је остало у сећању да 1кг доброг сена мења 4кг кукурузне силаже. Ако се узме у обзир да кукурузна силажа има око 4 пута мање суве материје од сена а садржај протеина од 1,5 до 3% то се и уклапа. Проценат протеина у сену луцерке може да буде чак и 20% ал нека буде и мање од 15% види се колико је пута већа од кукурузне силаже. Добро ливадско сено садржи 9% а одлично чак 14% протеина. Проблем је код кукурузне силаже је што кукуруз захтева обраду земље сваке године а луцерка и вишегодишње траве једном у неколико, па чак и једном у 10 година. По мојим прорачунима цена кг сена са својом механизацијом није већа од 3, можда и 2 динара.