Ekonomika poslovanja u ovčarstvu i kozarstvu

Jeste lucerka .. To sam cuo od jednog coveka,neznam koja je kilaza , mislim da ona menja 15-20 ovih obicnih valjda.

Mene interesuje tezina bale,rol bale i te cetvrtaste ne bi trebalo da su ispod 250 kg,tako da cena od 1000,00 ne pije vodu,sto rece Vla jedino da je slama.

koliko kosta kg senaze ili silaze kukuruza? Mi smo do sad prouzvodili kg kukuruzne silaze za oko 3 din a senaze oko 5 din.
Ishrana suvom detelinom ili senom je preskupa, i to je najveci problem u Srbiji da se jako skupo proizvodi. ako se uporede cene mleka ili mesa u okruzenju i prosecne plate onda nase cene nisu lose ali su nasi posedi sitni a proizvodnja skupa
Замолио бих Миљка да мало појасни како је дошао до ове цене силаже. Мислим да је цена повелика а ако је стварно оволика онда силажа није уопште јефтино храниво у односу на цену сена. Некуд ми је остало у сећању да 1кг доброг сена мења 4кг кукурузне силаже. Ако се узме у обзир да кукурузна силажа има око 4 пута мање суве материје од сена а садржај протеина од 1,5 до 3% то се и уклапа. Проценат протеина у сену луцерке може да буде чак и 20% ал нека буде и мање од 15% види се колико је пута већа од кукурузне силаже. Добро ливадско сено садржи 9% а одлично чак 14% протеина. Проблем је код кукурузне силаже је што кукуруз захтева обраду земље сваке године а луцерка и вишегодишње траве једном у неколико, па чак и једном у 10 година. По мојим прорачунима цена кг сена са својом механизацијом није већа од 3, можда и 2 динара.

Ja kako sam cuo tako sam i preneo ovde. Nisam detaljnije ulazio u tu pricu jel nisam imao potrebe,obezbedio sam hranu za ovu zimu. Za sl.god cemo videti.

Po pitanju koliko šta košta pitao sam dipl. Agroekonomistu. Cena sena i cena kukuruza je ona koja je na tržištu. Prema tome cena 1kg silaže je 0,31 kukuruza. Dali je 3 ili 10 to određuje tržište. U kalkulacijama kod ishrane stoke ne računa se proizvodna cena stočne hrane već tržišna. Nadam se da su povodom toga dileme otklonjene.

E,vidis,meni to nikad nije bilo jasno.zasto trzisna cena?ipak je nas finalni proizvod jagnje,a ta hrana nam je recimo materijal.nije realno racunati trzisnu cenu jer nas ta hrana ne kosta toliko,vec onoliko koliko smo ulozili u njeno spremanje.ko hoce da proizvodi kukuruz i detelinu i da ih obracunava po trzisnoj ceni,treba da batali stocarstvo.

Kako ti Savo nije jasno? Primer. Imaš prase od 20kg. Imaš kukururuz od 20 din kg. Da bi dobio tovljenika od 100kg za 80kg prirasta treba da utrošiš recimo 500kg kuktuza. Sad ako je tovljenik 130din po kg znači 13000. Prase 20kg*150din + kukuruz 500kg* 20din ukupno 13000. Znači prodaš prase i kukuruz da ne toviš a uzmeš 13000. Cene su okvirne i uzete kao primer.

Dobro,to ok,to jeste.a sad recimo moje ovce trose balu deteline dnevno,pa onda to mnozim brojem365,i dobijem kolko me ovca kosta godisne,a to odbijam od cene prodatog jagnjeta,i odbijam cenu hrane koje je pojelo jagnje.to sve stoji,ali bala deteline je sad lupam 250 din.a,ja sam je pokosio na placu iza kuce,potrosio par litara goriva i platio baliranje 30 din.po bali.ja tu balu ne racunam 250 din.vec eto 40 din.za sve troskove.

Dobro Sarbanac u pravu si za racun,prodaj kukuruz i soju i zabatali ovce.0,5 kg koncetrata je 15 din plus 3 kg sena po 13 dinara je 39,00 plus koncetrat=54,00 x 180 dana =9720,00 samo hrana,dodaj veterinarske usluge,svoj rad, izacice 15000,00 dinara.odmah treba zabataliti..sto pustati ovce da pasu travu kad se moze pokositi i prodati seno.nisam siguran da umem bas dobro da objasnim zasto je nesto opravdano zato bolje da cutim,mogu samo da postavim jedno pitanje zasto uopste postoji stocarstvo zasto nisu svi ratari?

Mirko prijatelju ja sam izneo računicu. Činjenice su takve kave su i to je stručno mišljenje ne moje. Nigde nisam napisao da se ja rukovodim ekonomskim principima. Mene je kg silaže koštao ove godine više od 10 din a realna vrednost je 6 dinar. Drugo stočarstvo je tako kakvo je i nije svaka godina uspešna kao ni ratarska. I tvoja računica je tačna samo što se takvim načinom rada staje za par godina.

Ma nije moja racunica,moja je dosta povoljnija,nego sam uporedjivao sa tvojim uporednicima sa trzista,za mene je dovoljno sto je seno 5,00 dinara(u mojoj reziji) sto je lom psenice 12,00,pa dobijem koncetrat za 18-20,00 dinara,a jagnje 270,00/kg ili 150-200,00 evra priplod,jos po koja prikolica stajnjaka koja kosta 4500,00 din koju niko ne racuna,pa razgibavanje i fizicke aktivnosti.E sad posto su pariteti sve losiji mozda stosarstvo i nestane,dok svi ne postanu ratari i dodje do ogromne ponude pa opet jovo na novo.

Prošle godine sam pričao sa bratom jer je bio skroz u toku sa kukuruzom i imao ga je dosta posejanog, on mi je rekao da ga pod uslovom da sve plaća ispadne po ha oko 1000e, na to bi trebalo dodati još za troškove odvoza i gaženja možda 200e znači košta oko 1.200e kad to podelimo sa oko 40.000kg dobijemo oko 3 euro centa ili 3.2 dinara, pod uslovom da stavite ruke u džepove i gledate, ako uradite sve sami i samo platite pomoć pri dovozu, mislim da ne bi trebalo da košta više od 1.5 dinara, tako da je i dalje najisplativija hrana.

Da uzmes zemlju u zakup vise od 3.5-4dinara nema sanse da te izadje kg silaze sa najlonom i svim zajebancijama, zavisno sta imas od svoje mehanizacije a sta placas.

Замолио бих Миљка да мало појасни како је дошао до ове цене силаже. Мислим да је цена повелика а ако је стварно оволика онда силажа није уопште јефтино храниво у односу на цену сена. Некуд ми је остало у сећању да 1кг доброг сена мења 4кг кукурузне силаже. Ако се узме у обзир да кукурузна силажа има око 4 пута мање суве материје од сена а садржај протеина од 1,5 до 3% то се и уклапа. Проценат протеина у сену луцерке може да буде чак и 20% ал нека буде и мање од 15% види се колико је пута већа од кукурузне силаже. Добро ливадско сено садржи 9% а одлично чак 14% протеина. Проблем је код кукурузне силаже је што кукуруз захтева обраду земље сваке године а луцерка и вишегодишње траве једном у неколико, па чак и једном у 10 година. По мојим прорачунима цена кг сена са својом механизацијом није већа од 3, можда и 2 динара.
Velimire, i da je sve isto i cena i nutritivna vrednost, mnogo mi znaci to da za dva dana pripremimo hrane za 6 meseci a za istu kolicinu sena moras skapati na njivi po najvecoj vrucini. Tih 20% sirovih proteina o komjima pricas ima senaza lucerke, kod sena (lucerke) je to malo teze ili gotovo nemoguce. Jedan nas strucnjak iz zavoda za poljopridredu kaze da svaka rosa spere oko 10-ak% hranljivih vrednosti iz sena ili lucerke (a kad pokisne ode 50% plus onih zbog rose) pa kad je osusis ostane polovina od onoga sto je bilo na pocetku pod uslovom da je sakupis sa listom i da ne pokisne, sa senom je slicna situacija. Mi kad hranimo nase ovce silazom one se ne cuju a vecina vas zna da to nije jednostavno kad udjes u ovcarnik bilo kad a njima sve jedno.
Seno je verovatno bolje za zivotinje i ako je dobro mozda ga radije jedu ali i mi trebamo malo da zivimo preko leta a ne samo da sakupljamo seno. Zadnjih godina smo pravili po 10ak hiljada bala sena (10-12kg) pa bih sve dao da ih vise ne pravimo nego samo silaza i nesto malo sena za jagnjad, cisto zbog rekreacije
Te cene koje sam naveo su proracun iz 2010, to moze da varira zbog prinosa i ako ne racunas svoj rad onda moze da kosta i manje.

Nazad
Vrh