Ekonomika poslovanja u ovčarstvu i kozarstvu

Proizvodna cena kukuruzne silaze u 2011 bila je 2 din/kg, i kao takva ulazi u kalkulaciju proizvodnje, a ne trzisna cena, kao sto neki navode. Silaza se prodavala na trzistu za 25 e tona i oduvek bila najekonomicnije hranivo za ishranu prezivara. Nema stocarstva bez silaze

Sta mislite o postrnom kukuruzu? Znaci posle zetve planiram posejati 2 kj kukuruza na gusto i koliko uspeju da narastu opet dobro,za silazu naravno/ Da li je neko pokusao?

Kod mene u kraju se dosta ljudi "primilo"na treber (otpad od industrije alkohola u Kostojevicima,hemijski obradjen kukuruz).Cak je jedan komsija doneo da damo mojim kozama~prkcu kao da si im otrov ponudio:haha: a sama dzibra i alkohol mirise iz dzacica.Kilogram kosta 9 dinara.Ja licno mislim da je ono trovanje zivotinja ali dosta ljudi hrani svinje, ovce, krave pa cak i kokosi sa tim:sta: Jedan drugar u selu Jakalj je hranio ovce sa treberom i tvrdi mi da mu se trecina ovaca nije izjagnjilo,tj. da su mu se ovce pocele da jalove od te hrane,sad da li je od toga?

Ja ovčarstvo shvatam malo drugačije. Nisam inovator ni naučnik već pokušavam da savete iz literature primenim u praksi. Ovca je životinja koja može iskoristiti najlošiju hranu i tu je njena prednost u odnosu na drugu stoku. Ovce treba da se hrane jeftinom hranom. Kukuruzovina slama mlinski otpad repini rezanci silaža. Ova hraniva se trebaju kombinovati i treba da budu osnova ishrane. Kvalitetno seno i kocentrovana hrana samo kao dodatak u zadnjem periodu sjanjenosti i dojnom periodu. Ovca je životinja pašnjaka i treba da pase kad god je to moguće. Nema te hrane koja može zameniti pašu. Em je isplativo a ovcama prija. Pašnjaci gde je krava gladna ovce su site. Samo ovakvim načinom ishrane moguća je isplativost. Drugi faktor je rasa ovaca. Dali sve rase mogu opstati u ovom režimu ishrane? Opstaju al sa skromnim rezultatima. Znači treba odabrati one rase i meleze koje će imati ekonomsku isplativost. Ja ne mogu kupcu reći mene jagnje košta toliko plati. Kupce to ne interesuje. Ono što ja mogu da učinim to je da troškove svedem na minimum da dobijem što više jagnjadi po ovci i što kvalitetnije jagnje. U ovoj temi razmišljanja treba da idu u tom pravcu.

@tekir
ovce pobacuju ako jedu dzibru tako je i sa svim slicnim derivatima,takodje pobacuju i ako jedu mnogo zira duzi period

Ljudi mora se shvatiti vec jednom da bez adekvatne ishrane nema proizvodnih rezultata bez obzira na rasu netreba smanjiti trosak hrane time sto cemo ih samo hraniti otpadom tu rezultata nema vec se treba usredsrediti na to da nam proizvodna cena kvalitetnih hraniva bude sto manja. Mlinske otpade treba koristiti ko god za to ima mogucnosti ali se nebazirati da oni budu osnova vec samo hranivo u odredjenom procentu kome se moraju dodati adekvatna hraniva da bi zivotinja bila zadovoljena svojim potrbama. Slazem se sa kolegom Vla u vezi proizvodne cene silaze ja uzimam njivu u zakup gde sejem kukuruz za silazu odradim je u fulu i nikad mi kg nije izasao vise od 2,5 din odradite kulturu adekvatno i kako je propisano imate dobar prinos mase i samim tim proizvodna cena ide dole. Nemoze se iz zivotinje izvuci maksimum ako u nju ulozite minimum to i mala deca znaju.

Pošto ga ovde ima dosta, zanimalo me je i čitao sam o tome, treber je mnogo dobro stvar, ponaročito u mlečnoj proizvodnji, samo što ne sme da bude zastupljen sa preko 20% u ishrani, čak bi trebalo da bude i manje od toga, ako se daje dosta znam kod krava da izaziva neka oboljenja jetre, pretpostavljam i kod ovaca da je slično, tako da nemojte bežati od toga ali obavezno se konsultujte u kojoj meri da ga dajete.

dosta pricamo o ekonomiki ali vecinom se hvatamo ishrane ali ja mislim da ishrana mora biti dobra i adekvatna,ekonomika se racunati i na druge nacine,ljudi koji proizvode klanicku robu treba u sto kracem roku proizvesti jagnje jer je jagnje to koje doprinosu tu ekonomiju,ako ja uspem da izvucem jagnje za 2-2,5 meseca preko 30 kg mora da je bolje nego ih hraniti 3,5-4 meseca,mesec dana ustede na hrani mislim da doprinosi ekonomski,takodjer ko ima ispase moze se opredeliti da jagnjad othranjuje na ispasi danas postoje rase koje daju kvalitetno jagnje na ispsi u kratkom roku,mislim da su ovo isto moguce ustede

@tekir
ovce pobacuju ako jedu dzibru tako je i sa svim slicnim derivatima,takodje pobacuju i ako jedu mnogo zira duzi period

A kozama zir dodje ko kec na 10 :haha: . Eto moje koze bukvalno celo leto i jesen do zadnjih lepih dana provele po sumi, najele se zira ko blesave a bilo ga je boga mi lopatama da se sakuplja... Ni jedna koza nam nije pobacila, ni komsijine (znaci od preko 50 grla ni jedno nije imalo pobacaj). Jarad nikad vise u stali, ali kod komsije nije isti slucaj. Njegove koze cele prosle godine nisu videle ni gram kukuruza... Jedino to sto su nalazile po polju i kod njega je stalski prosek jedva 1.3-1.4 a nase su pored toga sto nahvataju u polju-sumi, svakog dana u stali dobijale nesto dodatno (kukuruz, pretrupu, stari hleb, voce...) mislim da je to dosta uticalo da nam stalski prosek bude okruglo 2.0

Интересантно да овде кад се говори о припреми сена звучи као да се и даље скупља ручно са грабуљама и вилама и по најгорем сунцу. А силажа при том све у ладовини са свом механизацијом.
Да се разумемо, нисам ја против силаже, сматрам да животиње треба да једу разноврсно, али ми смета да се толико прича о њој као о најјефтинијој храни а при том се износи цена коштања од два три динара. Мислим да су овде сви довољно писмени да се не може поредити кило силаже и кило сена и рећи да је, ето силажа јефтинија. У килограму сена има од 5 до 15 посто воде, остало је сува материја, а у кили силаже може бити од 64 до 80 процената воде. Вода засад још није скупа , тј. сматрам да је џабе и да се може давати са сеном колико хоће грло да попије. Основна предност силаже је у малој зависности од временских услова у односу на сено, а не у цени коштања због свакогодишњих трошкова сетве. Посебно је незгодан први откос детелине који стиже доста рано, још док нема лепих дана и високих температура за редом. Због тога мислим да је срећније решење комбинација сенаже за први откос и сена.
Запазио сам да Миљко није рачунао сетвену припрему у те дане за спремање силаже.
Што се тиче цене, видимо да оно може да се нађе чак и по 5дин. на њиви што је у односу на 2,5дин за силажу далеко боље. Ако сами спремамо сено са просечним трактором, чак и оним мањим, може се дооста покосити( ако Миладинова 509ка смакне 3ха за дан, колко ли ће тек неки фергусон са старом старом дубравином косом, а о новим са двоструким зубима и ротационим косама да не причам). То покошено ће исто моћи још за краће време да покупи са скупљачем сена и на крају да избалира...највећи проблем су повољни временски услови и на крају утовар. Што се тиче утовара и то се може механизовати или једноставно платити надничаре...
Наравно, да би имали добро сено треба га косити на време а већина га не коси на време ( и сам спадам у ту групу)...И још једном да напоменем, нисам противник силаже, нисам је никад спремао, мало ми делује компликовано... ова цена коштања ми се некако не уклапа у јефтину храну...

da ali sa ha se silaze dobije oko 50 t,a sena ko ima 7 t je sasvim zadovoljan(deteline daju vise ali retko preko 10 t po ha).treba ukljucit i to u formulu

velimire i ja se nalazim u toj grupi koja ne kosi na vreme, vec kad vremenske prilike daju uslove da se to osusi i sakupi... zadnje 2 godine i sa detelinom kasnimo, izgubim bukvalno 1 kosenje ali ipak kosimo susimo i sakupljamo po lepom vremenu (jeste da se izgube neke dobre stvari iz tog sena ali bar nije pocrnelo i budjavo). tu jedan komsija prosle godine prvo kosenje lucerke morao da baci (pokosio, prosusila se 1 dan i onda udarile kise... sve pocrnela pa onda cekao da se opet osusi, sakupljao pa isterivao iz njive i zapalio pa to pomnozi sa 5 hektara :sta: ) isgubio covek i vreme i muku i gomilu ::novac::.

da ali sa ha se silaze dobije oko 50 t,a sena ko ima 7 t je sasvim zadovoljan(deteline daju vise ali retko preko 10 t po ha).treba ukljucit i to u formulu
И зелена маса луцерке може достићи тежину од 50 тона по хектару, па и преко. Тих 50 тона силаже од кукуруза имају тону и нешто сварљивих протеина а хектар луцерке може дати и две тоне сварљивих протеина годишње. Овде је кукуруз у предности због краће вегетације и може се посејати као пострна култура и на истој површини имати жетву нпр. јечма и силаже, само што је тада принос кукуруза мањи па самим тим и силаже. Мада у Србији, већим делом није проблем са површинама за сетву, могу се наћи и ливаде за џабе.

kad su mi se ovce parile davao sam jecam i kukuruz u zrnu odlicno se pokazalo uz to sto su jele voce citavu jesen su samo jabuke jele u naravno sjeno koje sve to pojacam u sezoni parenja

Ako stvarno tona silaze kosta 25e ,ne treba se uopste ni mlatarati oko nje, vise se isplati kupiti je i doterati kuci , dobro izgaziti i zdravo.. :sjasi:

velimire,nema sena za 2 dinara(osim ako ne radis rucno i ne racunas svoj rad),stajnjak/djubre mora u njivu ili livadu,to domacin ne prodaje.drago mi je sto se pojavi posle duze vremena.pozdrav za tebe i tvoju porodicu
Миркаћ, ако сам омашио само у сену, добро је, ја се бојим дал ће виртаћ дати 1,8 комада годишње :osmeh:... дај твој рачун за сено јер мислим да нисам погрешио, обрачунат ћу другом приликом...хвала на поздравима, пратим ја вас углавном са телефона а нешто ми неда овај андроид систем да пишем поруке него само са компа.
Миладиновићу,прво набави трактор и што иде уз њега па онда рачунај!!! А можда ти расни састав није добар :osmeh:

Jedna mela sitnica,poljoprivredna masina TRAKTOR mora po 1 konjskoj snazi,imati 1,5 hektara obradive zemlje(oranje,priprema,setva,zetva,transport itd)da bi bio na minimumu isplativosti,znaci IMT 540=60ha,inace dodjete u selo i tamo neko ima traktor,al nema da zameni ulje,signalizacija ne ispravna,nema za naftu,gume od perioda druga TITA,pa onda uzme platu koju zaradi u firmi i nesto nabudzi koliko moze,ovu normu nisam ja smislio,imaju ljudi i struka za to,veliki poozzzzzzzzzzzzz

Nazad
Vrh