Ekonomika poslovanja u ovčarstvu i kozarstvu

vise se isplati da radis sam ako imas vremena, znas sta si stavio....

Tako sam i ja mislio, i onako sve kupujem. Proucicu jos jednom recepture koje su ovde postavljene po forumu pa krecem u nabavku za prvih 100 kila koncentrata.

Miladinoviću nemoj da me zezate ja sa kozama sam radio samo 10 setak godina na forumu ima sigurno i bolji znalaca koji u više generacija gaje koze a imaju ih na stotine.Ovo kažem jer mi mnogi proturečuju i tvrde da nisam u pravu a ko zna možda su i u pravu ako oni tako misle.Pozdrav MIlan!

ma dajte vi recepturu da povecam kolicinu i masnocu mleka, a to sto kazete samo 10 godina, nije to nikako mali period. meni je ovo cetvrta godina :osmeh: . verujte bez zobi/koncentrata samo na pasi potrebno je najmanje 10l mleka za kilogram belog kriska sira. mislim da je to malo i da se moze poboljsati kvalitet mleka. I da ... gde mogu da uradim analizu mleka? masnocu i ostale faktore... bolje da pitam nego da ostanem glup

Milantina ta količina sira od lo lit mleka je malo jer moja supruga je celo vreme izuzev u fazi početka i završetka laktacije od te količine dobivala u proseku 1 kg nakon zrenja minimum 3 meseca.Odraz te količine sira na 10 lit je mleka po mom je isključivo ishrana.Da vam kažem ja sam zahvaljujući ishrani i donelke poboljšanjem rasnog sastava povećao proizvodnju po kozi sa 50 kg u početku na 102 kg na kraju svog rada sa kozama.Problem je za mene što sam većinom morao sam da eksperimentišem da čitam svu stručnu literaturu ali ne samo jednom već nekoliko puta dabi to zapamtio.Tvoje koze iz paše dođu site i tako je bilo sa mojima u početku i vimena su bila čak dobra ali na kraju nije bilo neke zarade a imao sam i drugih problema tek kad sam počeo sa intezinim uzgojem koza rezultati su bili iznad svih očekivanja.O tome sam sve napisao u svojim postovima neznam kako mi mnogi šalju čak i privatne poruke kad sam sve osim recepture za sir napisao u svojim postovima.Drugo je što na našem sajtu mnogi kozari uzgajaju koze po savetima svojih dedova druga su to bila vremena.Možda ja i nisam radio dobro ali biosam srećan a i sad sam što sam tako radio!

znaci slazemo se, ove godine ce biti druga pesma, radicu sam recepture po savetima sa foruma i 100% sam siguran da ce kvalitet biti neuporedivo bolji. za pocetak sezone sam koliko toliko obezbedio trziste zbog toga cu moci da idem i na kvalitet proizvoda. Pored svega planiram da sagradimo do jeseni potpuno drugu stalu. Do sada smo terali po starinskom, e sad pravim rez i idemo drugacije... rezultate rada naravno objavljujem i ovde.

Meni se totalno ne isplati praviti sir.Za 1kg sira potrebno je oko 5l mleka sto je 500 din a ne mogu sir da prodam ni za 400din a da ne racunam zajebancije oko pravljenja sira...

Pozdrav forumasi :osmeh: novi sam clan na ovom forumu i lutajuci po forumu nadjoh ovu temu supr tema :cvetic: mada me zaboleo vrat i ledja citajuci od 1do 29e stranice :haha: malo o meni das predstavim imam 5 ovaca planinki i 4 koze 2 alpskei 2 sanske vise amaterski . citajuci u ovoj temi razmisljam prosirit kapacitet ovaca posto imam na raspolaganju obilne napustene njive i pasnjake :haha: toliko za sada pa zivi i veseli bili:ppozdrav:

srna dobro doso u nasu porodicu. Imas ti tek da krivis vrat citajuci ovde ali veruj da ces mnogo nauciti isto ko sto ja ucim sada. sve sto te zanima slobodno pitaj i sigurno ces dobiti adekvatan odgovor.
Sika potpuno si u pravu da se ne isplati praviti sir (pored mleka uracunaj siriste,cedila, struju vodu....) jos na kraju kad kazes 300 dinara kilo i to odneses na vrata, ljudi ti kazu mnoooggooo... videcu ove godine kako ce biti situacija sa mlekom na 100 dinara.

Pozz Petrovo :ppozdrav: da pramenke su kupio ih od ovcara prosle godine pre 4 god imao 12 merino . ma mislim da nisu bile cistokrvnee :sta: jaganjci budu veliki hrpa mesa a ukus minimum :haha: jedva ih se resi brate :haha:
. Ako misliš da gajiš ovce radi zarade pogrešio si što si se rešio tih što su hrpa mesa. Ako gajiš čisto za sebe onda je to druga stvar. Plodnost ovaca i prirast jaganjaca su osnovna dva uslova kod čobanisanja.

Sarbanac kod mene ko kupuje jaganjce kupuje iskljucivo za raznja svi hoce male jaganjce i hrpa primedbi . tako da krupni jaganjci su veoma teski za prodati, al nasao resenje nesto prodao ispod cene a nesto u susnicu i kobasice :ppozdrav:

---------- Poruka napisana u 14:21 ---------- Prethodna poruka je at 14:20 ----------

Poslednja izmena od urednika:
isto vam je i sa jaricima, te ovo mi mrsavo, ovo mi veliko, pa cena visoka. sto rece kolega ocu za razanj al da bude malo i jos badava. zato ove godine ostavljam samo par komada za svoje potrebe ostalo sve prodajem odma u startu (najvise 10 dana stare)

pametno ti je ako imas mlijeko gdje da plasiras
kod nas jagnje kad sam prodavao osalo mi za jesen pa ljudi oklijevaju imalo 40 kg dolsi jedni kaze ma mrsavo ti ovo ja kaze znam sta sam hranio nije ajde reko da ga vagamo pa da vidimo sta je mrsao ma nemoj da kilavimo od oka mozda 30 kg najvise ako oces 2,25 eura po kili ja sa puno smijat crko od smjeha reko ako hocete 2,5 eura i vozi il me ne zezaj nista odose dodjose drugi isto tako oce dobro a malo da plate nista
na kraju dodje covjek sto ima pecenjaru nit je pito cjenu nit je vago viido jagnje i tovari koliko je para tako i tako srecno to i jest po a ne ono naglabanje a jagnje je imalo 40 kg odlicno samo narod hoce jeftino i plus da te drma e neces vise tako da radis

Mora malo taktike oko prodaje. Posle Đurđevdana pa do 1 septembra nema prodaje. Tad svi nude a ovi što kupuju to znaju. Kad nema robe i kad oni tebe zovu i traže tad ima i cene a nije bitna ni kilaža. Znam jednog koji tako po pijacu kupuje malu jagnjad i polako hrani do kasno u jesen lepe pare zaradi. Em razlika u ceni plus prirast.

kolega srna i petrovo neslazem se uvezi ukusa,hrana je koja odlucuje razlike u ukusu a sto se jagnjeta tice jagnje je jagnje neko stigne za 2 meseca a neko za 4 meseca tako ako gledamo ekonomiku draze je prodati ove od 2 meseca,sto ljudi sto cudi sve to stoji ali ja znam da jagnje od 20kg je jagnje od 20kg bilo koje rase,veleki pozdrav

Nazad
Vrh