Ekonomika poslovanja u ovčarstvu i kozarstvu

Ja razmišljam slično. Ako uspem da za par godina proširim broj romanovskih ili bar u tipu romanovske evo kako bi radio. Pod predpostavkom da je plodnost 1,8. Parenje jednom godišnje i to krajem novembra. Ovce bi se jagnjile oko 1 maja. Prezimile bi zimu sa dosta manjim troškovima. Jaganjci bi pasli i sisali do 1 septembra uz večernji dodatak zrna kukuruza i zobi od 300 grama. Jagnje bi tako pojelo oko 25kg pošto prvih mesec ipo jedu manje. Lučenje i intenzivan tov silazom senom i žitom uz premiks. Tako hranjena jagnjad imaju sa 5 do 6 meseci oko 40kg. Cena kreće od oktobra i dostiže zenit u februaru. Ovce bi pasle i dalje dokle uslovi dozvoljavaju. Do kraja novembra bi značajno popravile kondiciju i bile spremne za parenje. Jagnje od 40kg po 2,2 84. Nebi imao veće troškove po jagnjetu od 12 do 15 evra. Ovce u ovakvom rezimu gde je pasa zastupljena kad god je moguće i silazom zimi i mlinskim otpadom nebi pravila veći trošak od 25 do 30 evra. Znači ukupan trošak za ovcu i jagnjad oko 55evra. Kad se sabere i oduzme po ovci može da ostane za rad oko 90 evra. E sad koliko ovaca toliko i para. Podrazumeva se da bi ovce bile parene ovnom mesnate rase. Deset najboljih romanovskim radi remonta stada.

@sarbanac
to je najbolja matematika trenutno
plodnost ispod 2 ne mozes imat nikako,romanove + kratak dan u decembru
samo cu reci srecno:)
ja nazalost nemam pasnjake za to al radim da se udruzi nas par da pocnemo to da radimo

Petrovo nije bitno dali su pramenke ili melezi važna je plodnost a meso će dati ovan. Miladinoviću ja uzimam njive u zakup i plaćam najbolje u selu ali samo njive koje su uz moje.

2q388jq.jpg

20jjuib.jpg

dfue8p.jpg

2rpqxr5.jpg

---------- Poruka napisana u 09:33 ---------- Prethodna poruka je at 09:29 ----------

2hnq6xe.jpg

2h7i8w7.jpg

evo vidte kako to izgleda samo nema dovoljno stoke da sve ovo opase a meso i nepitajte za ukus jer mu nema ravne

odve moze ovaca ppa neznam ni sam broj koliko bi moglo da pase samo nece ljudi da tjeraju

---------- Poruka napisana u 09:58 ---------- Prethodna poruka je at 09:57 ----------

da i da ne zaboravim slike su sa 882 metra nadmorske visine a sa koje su planine pa zna se:ppozdrav:

Nikako da stignem da se ukljucim u temu. Posto svoje zemlje imam samo hektar a tudje radim jos 4 silazu sam poceo raditi pre 5 godina i ko ima vise stoke silaza je neizostavan obrok jer je samo pasa jeftinija od njega proizvodim svu kabastu i zrnastu hranu za oko 25 ovaca sa te povrsine i samo kupim soju za jagnjad i premiks ali da bi se ozbiljnije bavio ovim poslom sa sto manje zemlje od naredne jeseni cu se bazirati samo na proizvodnju kabaste hrane jer zrnasta se moze kupiti. Cak planiram dok se neoytvori mogucnost pase da idem maksimalno na silirani obrok. U jesen stocni grasak u prolece posle skidanja silazni kukuruz i opet tako tako mi njiva radi cele godine i imam dupi prinos sejacu nesto zobi jer je dobra za ovce a slama ce imati mali udeo u obroku cisto radi unosenja suve materije. Na ovakav nacin ishrane silazom i senazom cele godine sa jednog hektara se moze proizvesti hrane za 25 grla neracunajuci jagnjad a uz prosecne prinose. Mislim da je ovaj nacin ishrane najrentabilniji posle pase koja je znamo najjeftinija. Na ovakav sistem jednu ovcu jedno jagnje pokriva tako da visak ostaje gazdi. Naravno spremilo bi se nesto sena za jagnjad a zito kupovalo. Da napomenem racunao sam da ovca dnevno pojede 4kg silaze i 4 kg senaze i 1kg zobane slame sto je po meni za prosecnu ovcu dovoljno. Sad ce neko reci kakvo ce biti meso pa bas me briga kakvo ce biti ako jedemo uvozno smrznuto od sest meseci mozemo i ovo nase taze ma cime hranjeno.

DA,da pase..

Kad pogledam jednog u susednom selu zivi na kanalu tj blizu kanala do dana danasnjeg od pocetka godine nije zrna dao ovcama ni soje,ni kukuruzne nista..samo pasa,jagnjad napici granulama i peglaj..

Kod nas je sve poorano nema livade zamisli kad su i livade poorali..zna vojvodjanin

To je Rajko organska proizvodnja i ništa tom mesu neće faliti.A cena proizvodnje značajno ide dole.
Nevredi drugog resenja nemam a cini mi se da mi je dosad najpametnije a i za ljude sa malo zemlje koji zele drzati stoku ima rada ima ulaganja u mehaniaciju koju vec imam tako da cu ici tim putem 50 grla na 2ha sto se tice kabaste hrane je znacajan pomak trebalo bi mi bar 5ha pasnjaka za tu kolicinu ovaca ali ga ja i tako nemam.

Rajko kad je u pitanju štalsko držanje mislim da je isplativije držati koze nego ovce. Pod uslovom da je obezbeđen plasman mleka. Inače bez silaže zimi je propast. Senažu nisam radio nikad jer ovde nema niko mašinu za to a možda je i bolja od silaže.

Mi napresujemo kukuruzovine,sojine slame,seno kupim malo da im solim i 300 grama zrna,soli,i pici ne dodje skupo stal;ski uzgoj tj.ima racunice.

Kukuruzna silaza? Sta jos?

Prosto mi vas je zao jer vam oru i livade i prlozine... kod mene je to obrnuto (na moju srecu) svake godine sve manje i manje oranica. imam bas dosta mesta za ispasu koza + mi je suma dosta blizu tako da su skoro cele godine na pasi i brstu. moj cale ih tera sa komsijskim kozama (oko 100 grla ukupno) i ima dovoljno za sve :osmeh: , samo da i ove godine ne udari susa :sta:

Da ne zaboravim cele jeseni su se pokidale sakupljajuci zir, bilo ga je lopatama da ga kupis

Ja ne mogu vise da pojeftinim proizvodnju. Uzimam pod zakup oko hektar ipo mesano detelina i trava (detelina se vec 60% izgubila) placam samo 100 evrica godisnje. Pored toga imam za kosenje jos oko hektar livadske trave. Kosim i sakupljam mojim traktorom, jedino platim bliranje. Kukuruz, koncentrat... sve to kupujem. Mnogo me spasava sto imam ogromna polja pod pasnjacima i sumu za brst/zir. Moj otac ih prolece/leto/jesen tera 2 puta dnevno na pasu (ujutru od 7 do 12 i popodne od 4 pa do 7-:cool:.

I mene zanima sta mi je bolje? da sam radim prihranu po nekoj recepturi ili da kupujem neke gotove koncentrate. Ove godine cu imati 15 muznih koza od toga 7 su prvo i drugo jarenje.

Nazad
Vrh