Ekonomika poslovanja u ovčarstvu i kozarstvu

Rajko uzmi u zakup ili jednosavo teraj ovce na livade pasnjake koji us rasli noiko ne koristi na brdo ili planinu na obronke

Ja imam tu sreću, da otac, brat i ja podelimu nedelju za čuvanje i onda je to posao.Plaćati čobana ja gadna rabota.Uglavnom su to tipovi koje zanima koliko će rakije dobiti dnevno i koliko cigareta.J..e se njemu za ovce,dali koja šanta, ne jede, pobacila....Još i ako je sklon da ukrade....propast.

Rajko uzmi u zakup ili jednosavo teraj ovce na livade pasnjake koji us rasli noiko ne koristi na brdo ili planinu na obronke
Ma to mogu tek za 10 godina jer se zemlja oko mene jos obradjuje a i ono sto moze da se uzme nedaju iz inata samo da te oteraju kad nemaju oni da nemas ni ti srpskaposla. Drugi problem je sto sam ja jos uvek zaposlen i nesmem napustiti posao dok neizadjem bar na 50 kvalitetnih grla a tek ih je 25. Moram se strpiti jos par godina pa onda u cobaniju 2 sata jutri i dva veci mi nece biti problem.

ima li ikakvo brdo i planina u plizini da ispasas barem ljeti jer to je veliki plus jagnjad ljeti sisaju posle samo pasa 10 sati nek je na raspolaganju i nemas rashoda

Meni sto se tice kozijeg mleka trziste uopste nije problem,cak se ljudi otimaju ko ce da uzmem jel nikad nema dovoljno.Desavalo se da stoje na kapiji u redu dok stigne mleko iz stale. :haha:

mislim da ste zaboravili na silazu, ako siliras 50 ari imas hrane za 50 ovaca celu godinu

kod mene ima sumetine nema joj broja a u njoj bi bilo hrane za koze svinja i ovaca sila a ima livada u sred sume koje se nizasta drugo nisu nego za ispasu

---------- Poruka napisana u 13:21 ---------- Prethodna poruka je at 13:20 ----------

kozije mlijeko lijek samo da hoda po sumi

50 ari za 50 ovaca cela godina. Jednoj ovci treba od 2 do 3kg silaže dnevno pa puta 365 to je oko tone za godinu. Koliko silaže može da bude na prosečnom hektaru u Srbiji. Nešto ne štima. Još ako je suša.

Колко ја знам Рајко већ користи силажу а и кад би могле овце само силажу да једу ти га Славис опет претера. Један ар на једну овцу, па да је и поднебље код нас такво па да имамо и две жетве опет би било тешко могуће.

А ово што ме опомену Квицоје... што се тога тиче ја сам већ обележен јер сам дошао из Београда на село и покушавам да будем сељак. Чак ми и на таблицама за регистрацију запала слова ДШ а моја жена извалила да то значи " дошљак". По селу се прича да сам лечени наркоман јер сам кратко време радио као управник центра за лечење наркомана пре него сам дошао у Љиг. Чак се један пијанац распитивао код мене за неку шему...да ти не причам да сам имао проблема кад водим овце на ипашу а пут пролази између две ливаде, а понека овца згази мало по ливади. А шта мислиш тек шта тамо мисле о мени где треба да се преселим кад су видели где градим кућу... мада опет се надам у људску доброту ,иако је све мање има, јер кажу да су људи у Козељу најбољи у Љишкој општини.... Али за сваки случај ми је тамо најближи комшија на пола километра ваздушном линијом, а уз то нас дели река и асфалт или брдо па се надам добросуседским односима.
Ово што Сика ради је веома, веома одлична ствар и ту нема дилеме око исплативости. Само напред!

Posle ove pohvale da su ljudi iz Kozelja najbolji u Ljiškoj opštini tražiću od moderatora da promenim ime u Kozeljac

evo jedne interesantne ekonomije od prijatelja iz resave,ja cu je samo prepisati dali je tacna ili ne neznam
100ovaca=140 jagnjeta=prosek 3jagnjenje u 2 godine=50 jagnjeta=190jagnjeta*35kg*2eura=13300eura
pasa 7-8 meseci cobanin 200e mesecno=1600eura
1 hektar silaze=500e 1hektar kukuruza=500e 2hektara lucerke=300e jer se seme raspodeli na vise godina ovo rashod gorivo i radna snaga
2 hektara livadsko seno=300 eura gorivo radna snaga
sugvecije na zemlju 6*140e=840e
znaci ovako 13300+840=14140-3200(zemlja+rashodi)=11140eura
od 11140 oduzmemo 1140 eura koje racunamo u neki neplanirani rashod
rezultat 10000eura godisnje ipak nekih 830 eura mesecno
covek kojim je ovo neka tablica radi svoj posao a deda njegov cuva ovce,ovce su na pasi jer mogucnost takva i kraj brdovit,uz ovakvu ishranu su ovce minimalno na jasalima vec pasa,jaganci su takodjer na pasi ako vreme dozvoljava,ja neznam dali je ovo tacno jer drzim ovce na drugi nacin a nisam stavio ekonomiju na papir ali ipak malo interesantno,covek je kupio 2 ovnica od nas prosle godine pa uz pricu i druzenje je ovo njegova racunica

silazu ste spominjali kao ishranu cijele godine ali malo uzmite i u obzir meso kakvog je ukusa to i ono sto pase po livadi u sumi ili brdu razlika ogromnaa i znam da kupci traze vole to sto pase

Taj se malo zaigro u računu. Prvo sto ovaca sa plodnošću 1,4 pa tri puta za dve godine i sto ovaca to je 210jagnjadi godišnje. Al ima i gubitaka pa 190 god je objektivno. Prevideo je da treba hraniti jagnjad a to nije malo. Kad ide na tri jagnjenja mora da luči jagnjad sa dva meseca. Ako bi ih tako male terao u pašu neće imati 35kg ni sa godinu dana. Mora da ih hrani kocentratom a to košta. Svakako da je ispaša najjednostavnija i najjeftiniji oblik ishrane. Ja sam razmišljo na tu temu isplativosti i mislim da imam rešenje ali nemogu još da ga primenim jer se pored ovaca bavim i drugim poslom. Kad se steknu uslovi za koju god videćemo.

ja stvarno neznam jer nevodim tu evidenciju trenutno ali kolega sarbanac setise da u vecinim zemalja se jaganci hrane na travi bez dohrane za tu klanicku robu,pa mozemo mi kako god da pricamo i krojimo,licno znam par ogajivaca koji postizu te rezultate bez dohrane ali u inostranstvu

silazu ste spominjali kao ishranu cijele godine ali malo uzmite i u obzir meso kakvog je ukusa to i ono sto pase po livadi u sumi ili brdu razlika ogromnaa i znam da kupci traze vole to sto pase

Prosla godina mi je bila smrt za prodaju jaradi, niko ziv nije pitao dal su pasli ili odrasli u stali... samo im je cena odlucujuca, kad bi moglo jare od 30 kg da bude jeftinije od 1.000 dinara (ma i to bi im bilo skupo). Moje koze su maltene cele godine na pasi (livada + suma) samo nekih 2 meseca godisnje su u stali (dok je veliki sneg, slana, mraz i par dana po jarenju)

Zavisi i od godine.Pre 4 godine smo "tovarili" jagnjad sa paše 34-35 kg, sa 4 meseca starosti, paše u izobilju, ovce imale mleka, jedan dinar nije uložen u njih.Pretprošle godine potop, prošle suša, sve što se jagnjilo nosili smo kući i hranili...zarada 50% manja.

Kod mene je sve oduvek bilo na jaslima,jedino sto pasu malo vise je od oktobra do decembra kada se skine vecina kultura sa obradivih povrsina.Gledam ovde pricate o hranjenju koncentratima lucerkom i nekim ludilima.To uopste nije potrebno kod mene ima desetine hektara livada koje niko ne kosi niti pusta neku stoku na njih,ljudi cak sami dodju i kazu idi da ne bude korov.Kada bi imao ko da pojede godisnje bi mogao da spremim min 10000 bala sena bez nekih velikih troskova (masine su moje).Na 1h livade ima oko 700bala sena godisnje a moze i vise a da bi to pripremio mi je potrebno mozda 4-5 hiljada za naftu + amortizacija jos 2-3 hiljade i eto ti.Jeftinija hrana ne postoji,a ovce-koze-krave rado jedu livadsko seno,ali samo kada se pokosi na vreme.

kod nas su mjesta vecinu gdje raste polu divlja trava mirisna puna ljekovitih trava sitna a sjeno livadsko meko ovce lude za njim na toj pasi idu jagnjad cjeli dan samo pasu i cista voda sa izvora kuces dalje jer i kad je susa trava ima je podnosi sve to a cjena 3 eura za kilo zive vage
sto Sika rece ima ljudi koji dzaba daju zemlju ali svima je ili mrsko ili nemaju vremena da cuvaju ovce ja bih imao gdje i sve ali nema se ni vremena ali uzivanje kad dojes pustis ih sjedes i gledas kako pasu

По мени ова рачуница овог ресавца је врло вероватно тачна ако успева да одржи овакву плодност. Само он није узео тржишне цене хранива него цену коштања производње и на то је додао и субвенције на земљу коју би добијао и да не гаји овце. Можда још понеки евро коштања концентрата за јагње па пута 190...

Nazad
Vrh