Ekonomika poslovanja u ovčarstvu i kozarstvu

Lepo Deki, samo napred ::svaka cast::
Samo nesto smo se mnogo ucutali, kao da smo vec sve ispisali i nemamo vise o cemu da polemisemo, tek po neka slicica koja malo sluzi za diskusiju ali nista vise od toga?
Blizi nam se kraj godine pa mozda mozemo malo da svedemo racune, da vidimo sta se to izdesavalo, sta smo dobro uradili a sta je moglo bolje.Moza bismo mogli da malo razmisljamo i o narednoj godini koja bi vec trebala da se planira? Ono sto ja mogu reci za nasu farmu da smo jednu turu jagnjadi lose isplanirali pa smo imali jagnjenje u julu, avgustu kada je bilo jako puno posla oko pripreme hrane a i temperature su bile visoke. Srecom uglavnom su bile starije ovce kojima nije bila potrebna pomoc ali to je bila kazem sreca da se sve dobro zavrsilo. Imali smo takodje peh da nam je u jednom cosku silo rova mis izgrickao najlon pa smo morali nesto vise silaze da bacimo nego ranijih godina ali u sustini ni to nije bio neki vec problem samo nepotreban rad. Dobro je bilo to da smo imali jako malo gubitaka i da je zdravlje zivotinja,hvala Bogu bio u redu. Takodje smo dosli do zakljucka da je priprema jecma kao zrnaste hrane jednostavnija nego kukuruz ali kukuruz daje veci prinos tano da cemo naredne godine imati pola pola, do sad smo imali vise kukuruza. Ove gidine se vec po cetvrti put silaza pokazala kao odlicna i jeftina hrana koju zivotinje jako rado jedu i uvek budu u dobroj kondiciji. Meni se licno cini da kad hranimo suvom lucerkom da se zivotinje niekad ne najedu tako kao kad se hrane silazom ili idu na pasu. Vole bih da jos neko od vas prodiskutuje svoju situaciju proteklog dela godine :ppozdrav:

pozdrav ovcari, danas sam imao priliku da na faxu upoznam kolegu dejana, mogu vam reci extra lik :D meni je vec ponestalo jecma tako da ga sada imam samo za jagnjad i prasice, silazu ovcama ove godine ne dajem jer mi se iz nekog razloga kvari, a standardno sam je pripremio i upakovao, tako da je ove godine dajem samo kravama, nesto sam sejao po jecmu kukuruza i silirao pa cu videti sta je sa nje kada je otvorim, sto se tice ovaca pre oko 2 meseca je se ojagnjilo 6 ovaca 11 jagnjadi hvala bogu svi zivi i zdravi, jos 15 ocekujem da se jagnje polovinom januara, pola starih ovaca cu prodati neke sam vec izdvojio i namervam ih zameniti. inace malo su ovaj moj kraj zezale poplave neke njive su mi bile poplavljene pa cemo videti kakva ce biti situacija na prolece. za vikend sam kuci pa cu videti da postavim kakve slike ovaca. pozdrav

pozdrav drugari tacno je da smo se malo ucutali verovatno praznicna euforija osvrnuo bih se na Miljkovu diskusiju godina je prosla solidno i po pitanju pripreme hrane i odrzavanju stada za razliku od tebe Miljko ja obicno radim ovas tritikale i kukuruz hrane ce biti do naredne zetve sto za silazu nemogu reci ali do prve trave ce izdrzati iduce godine cu smanjiti seno upola na ustrb senaze. Stado je dobro jagnjenje je bilo u septembru ovce su ponovo uparene tako da od marta do pocetka aprila ocekujem novu turu a naredno parenje ako bog da pre velikih vrucina . Stigoh do pola naredne godine a jos ni ovu nismo ispratili ali valja planirati to je sastavni deo uspeha. Planovi su tu ako se ostvare bicu zadovoljan kao i ove godine bitno je raditi odgovorno i sto profesionalnije i finansijski efekat nece izostati. Malo sam skrenuo sa teme pa se izvinjavam :ppozdrav:

Kolega miljko je dao odlican predlog ::svaka cast:: ...tako da cu i ja kazati nesto u par recenica :

Ove godine smo drasticno smanjili broj ovaca,i taj broj se sveo na 18 komada.Sve ovce ce se jagnjiti negde u martu-aprilu,zadnje jagnjenje je proslo relativno dobro...prosecna cena kako sam ja racunao je bila 210 din po kilogramu a ukupno je bilo 29 jagnjadi...sto i nije neka zarada ali dobro moze se reci da ima nesto ::namigivanje:: ...sto se tice hrate kao i svake godine posejan je jecam i ovas,kukuruz naprolece,silazu nemamo uslove da proizvodim a i smatram da je za ovaj broj ovaca nepotrebna,tako da ovce hranimo sa lucerkom i senom sa vestacke livade,naravno leti pasu..
sto se tice rasnog sastava nista nije menjano ovce su i dalje neki "kudravi" W na koje ide ovan W-TEXEL...to je sto se tice ove godine...naredne godine planiramo da prodamo sve ovce,kada se ojagnje...i da kupimo 10 kvalitetnih ovaca(moj predlog)...ma da se jos uvek nisam opredelio koju cu rasu uzeti,to mi je zadatak da razmisaljm u ovim dosadnim zimskim danima...mozda je nekima ovo smesno ali imam tek 17 pa mora se krenuti od necega,naravno prvo skole pa posle cemo videti sta cemo.. ::namigivanje::

toliko od mene... :ppozdrav:

hehe,diskutabilno je dal se za nas ljubitelje ovaca godina sad zavrsava,ili pocinje sa jagnjenjem.. :D ja bih ovu godinu sto pre da zaboravim! posle kisnog meseca juna imao sam problem sa zaraznom sepavoscu.saniram ja to nekako,bude sve lepo dobro kad ono dodje sredina septembra,a stado pocne da se misli nesto! dok se ja okrenem one jedna po jeda krenule na onaj svet,akutna fascioloza pa se nadoveze klostridija...posle 10e bacene vise nisam brojao! (al bilo ih 15ak cini mi se) i to nekako sredim kad krenu nova muka,pocese da pobacuju 10ak-15,nisu vise od 20 sigurno! i to se smiri,pocese da se jagnje,blizanaca nikad vise,ali tu dolazi jedino sto mi nije jasno! gubitak medju njima je bio bar 30%,lepo se ovcespreme i izbace mrtve jagnjice,maturirani plodovi svi...neka jedno neka oba...i tako. hrane ima,sad cu iz zezanja da odradim sinhronizaciju sa 30ak-40 komada,pa kud puklo.. :ppozdrav:

Kolega Bato87 je super momak. :D Kod mene jedino sto je zanimljivo to je da u zadnjoj turi od 25 jagnjadi bilo samo 3 zenska,sto je prosto neverovatno.Hrane ima,i cekam jagnjenje feb-mart,da vidim sta ce biti,posto kazu najbolje uvek dolazi na kraju.:))

bato87 je napisao(la):
pozdrav ovcari, danas sam imao priliku da na faxu upoznam kolegu dejana, mogu vam reci extra lik :D ..........................pozdrav

dejan26 je napisao(la):
Kolega Bato87 je super momak. :D ................................kazu najbolje uvek dolazi na kraju.:))

Sada kada ste jedan drugog pohvalili samo tako, još da objavite fotke pa da vas ženimo !!!
:D :haha: ::svaka cast::

Zemo posto si dao takav predlog,moras biti kum,nema druge ima kesa da ti izgori. ::namigivanje:: Posto sam ja stariji,ja imam prednost,a Bato87 mora jos te skole da zavrsava.:))) Elem,samo jos da se koleginica forumasica Suzi ponovo pojavi u ovoj nasoj temi,pa da joj predstavim moj zenidbeni plan i program. :)))))) :ppozdrav:

Prvo skola pa onda zene. Prednost kolegi dejanu neka se on ozeni i ako kaze da je dobro u braku zenim se i ja :) bilo jednom na tv-u neka emisija i prikazali neku devojku sto se bavi poljoprivredom i kaze u mene majka ,,ova za naseg batu'' a otac ce na to ,,ti nisi normalna dosta nam je jedna budala u kuci'' eto za sta me roditelji smatraju, mogu zamislit sta ce onda zena reci :) pozdrav

Pozdrav svima.dopala mi se ova tema koju ste pokrenuli pa da se i ja prikljucim.za mene je ova godina predstavljala pocetak mog bavljenja ovcarstvom.kupio sam zensku jagnjad koja su sad vec stasala i uparena.objeka je izgradjen i dosta sam zadovoljan funkcionalnoscu.pripremio sam dovoljnu kolicinu hrane do proleca i tako ulazim spreman u zimu.trenutno se malo edukujem i spremam za jagnjenje.planovi za sl.god su mi prosirenje stada i nabavka jednog kvalitetnog priplodnog ovnica,ali otom potom.
ja jos uvek imam mali broj ovaca da bih spremao silazu,ali moj rodjak uspeva da u zimu poseje jecam i kad ga ovrse poseje kukuruz za silaz.silaza stize malo kasnije,ali ipak su to dve zetve.bez navodnjavanja,ali sa dobrim djubrenjem.eto,jedno iskustvo,pa mozda nekom bude od koristi. :ppozdrav:

drago mi je da se vise vas ukljucilo u ovu diskusiju i da su komentari uglavnom pozitivni. Malo smo se odaljili od teme ali se nadam da nam urednik nece puno zameriti. Ona rubrika u kojoj pisemo o cenama nam moze posluziti ako se malo analizira da nam kaze kada se jagnjad trebaju proizvoditi, kada je manjak na trzistu odnosno kada su cene dobre. Dobar deo vas gaji ovce koje su vansezonskog tipa ili ima mogocnost sinhronizacije pa se zato to na pravi nacin treba iskoristiti. Potrudite se da postanete nezavisni od trgovaca, razmisljajte ko od tog trgovca kupuje jagnjad pa da vi krajnjem kupcu prodajete i onu razliku koja je zarada za svoj rad uzmete. Verovatno da je manjim proizvodjacima problem da uspostave neki kontinuitet prodaje ali sugurno imate negde u okolini drugare ili prijatelje sa kojima se mozete dogovoriti da pripust vrsite ne u isto vreme nego sa nekim razmakom pa da duzi vremenski period mozede jagnjad slicnog kvaliteta da ponudite pecenjarama, restoranima... Nije greh ni na odmet da se ti ljudi pitaju kada im je veca kolicina jagnjadi potrebna ili kada imaju problema sa nabavkom pa da se prema tome vrsi pripust i gajenje. Da li neko na vreme placa ili ne mozete donekle zakljuciti iz njegovog prometa, ako je neko ozbiljan onda cesto i dobro i na vreme placa u suprotnom takvi ne opstaju dugo na trzistu. Na cenu jagnjetine mozete donekle da uticete ali na cenu kostanja proizvodnje i te kako. Flushing-metoda i efekat ovna mogu doneti bitno poboljsanje u broju blizancadi pa je bolje gajiti manji broj zivotinja kako treba nego veliki broj sa velikim gubitcima. Gubitci ne znace samo uginulo jagnje po jagnjenju vec i uginuli embrion usled lose ishrane ili manja ovulacija usled slabe kondicije. Ono sto u proizvodnju predstavlja najveci ulaz jeste hrana . Potrudite se da hranu nabavljate u zetvi a ne kada je najskuplja krajem zime.Ovo sto je sava21 napisao mi se jako dopalo jer se ozbiljno pripremio i dobro procenio. Takav pristup poslu teze dovodi do razocarenja i gubitka volje za radom. Vidim da ima i dosta korisnih saveta sto je takodje pozotivno pa nam svima pomaze da nam proizvodnja bude efikasnija. Prijatno vece svima zelim i ocekujem dalje komtare ::svaka cast:: :cao:

Pisem sa tel pa ce post biti isprekidan, nadam se da cete shvatiti sta sam hteo reci. Svako ko namerava da se bavi ovcarstvom ili bilo kojom drugom granom stocarstva mora sebi da postavi odnos hrana-broj ovaca-broj jagnjadi-plasman.

Mislim da je bolje imati npr 30 ovaca sa indeksom jagnjena 1,6 nego 40 sa indeksom 1,2. Razlozi su mnogobrojni pocevsi od toga da kod bolje hranjeni ovaca su jagnjad krupnija, bolje startuju, napreduju, takve ovce bolje hrane jagnjad, brze ulaze u novi ciklus proizvodnje....

Posto imam mali broj ovaca sa plasmanom nemam problema obicno sve prodam kod kuce krajnjem kupcu,situacija u srpskoj je nesto drugacija nego u Srbiji. Cena jagnjadi je konstantno oko 2,5 eura do 2,75eura, kafandzije, restorani i usluzne klanice potrebe obezbedjuju u Srbiji, preko Drine u camcima se prevozi sve od igle do lokomotive tako da govorim o nekoj kontinuiranoj prodaji vece kolicine jagnjadi u mojim uslovima je suludo. To je prvi problem. Drugi problem je sto se traze jagnjad oko 30 kg,retko do 40kg.

Moje misljenje je da ovcari u Srbiji dovoljno ne koriste pogodnost odpada iz mlinske industrije (suncokret,soja) jer su dosta jeftina. Npr trenutno u Bn cena tone kukuruza je oko 250 eura,za taj novac se moze uzeti oko 12 tona suncokretovog odpada, mislim da je odnos cena kvalitet ovakvog hraniva ubedljivo najpovoljniji, za one koji moraju da kupuju hranu za ovce.

Takodje svezi repini rezanci se mogu koristiti za silazu, a jeftino su hranivo. Postoji mnogo nacina da se snizi cena obroka, ja sam naveo samo neke.

moze li neko za nas pocetnike da pojasni ovo sto je kolega Miljko pomenuo.sta je to "flushing"metod i kako njegova primena utice na povecanje broja ojagnjenih blizancadi u stadu?

Sava21 je napisao(la):
moze li neko za nas pocetnike da pojasni ovo sto je kolega Miljko pomenuo: šta je to "flushing"metod i kako njegova primena utice na povecanje broja ojagnjenih blizancadi u stadu?

Imaš sve lepo napisano kod nas na Forumu (pisali pametni ljudi). Pročitaj od prvog posta sve četiri stranice i puno ćeš toga naučiti !!! Temu Reprodukcija otvorio u martu prošle godine kolega vla::namigivanje:: :cao:

Klikni ovde: http://poljoinfo.com/index.php?topic=1529.msg28748#msg28748

:ppozdrav:

Hormon insulim pozitivno utice na sazrevanje i pucanje folikla u kome se nalazi jajna celija. Pojacanje lucenja insulina vrsi se kada se visak energije (hrana bogata ugljenim hidratima, skrob seceri) u organizmu treba pretvoriti u mastno tkivo. To daje signal organizmu da je trenutak za razmnozavanje pogodan i da je moguce odgajiti vise mladunaca. Ne samo pred mrkanje vec i nakon toda potrebno je pojacano hraniti zivotinje dok ne dodje do nidacije odnosno spajanja embriona sa matericom. U suprotnom embrioni uginu

Maestro oprosti van teme je ali ne mali je broj onih koji nocas praznuju. Svima njima Cestit Bozic i Nova Godina uz iskrene zelje za zdravlje i srecu u narednoj godini.

Sika je napisao(la):
...naredne godine planiramo da prodamo sve ovce,kada se ojagnje...i da kupimo 10 kvalitetnih ovaca(moj predlog)...

A zašto bi to radio?
Ne verujem, da budeš u stanu prodavat neki rasplodni materijal i time pokriti razliku u ceni između podaje nekih prosećnih ovaca i kupovine 'boljih'.

Uzmi samo ovna rase, za koju ti misliš, da bi odgovarala tvojim potrebama.
Onda samo nešto 'oštrije' biraj, što otaje za priplod i u 3 godine imaš 'novo' stado.

Od svih domaćih životinja najviše rasa je kod ovaca, jer ima su prošrene u svim klimatskim uslovima i u različitim ekonomskim i tehnološkim sredinama, pa se uvek nađe rasa, koja ti odgovara.
I još se godišnje registrira više novih rasa.

Kolega je stvorio svoju rasu iz osnovnog stada JS ovce, pa ju ukrstio s romanovcem, što se pokazalo lošim, pa onda texel, koji isto nije nešto (neokretan i loši papci), i na kraju koristio Suffolk. Sve je vrijeme birao što ostaje.
I opet je to ovca, koja odgovara NJEMU i njegovim uslovima. Nema nikakve garancije, da bi ta ovca odgovarala prvom komšiji.

Nazad
Vrh