CAR
Procitao sam tvoj text,realna ,istinita ,malo potresna prica dobrog domacina i cestitog coveka,prica ispod koje mislim da ce se potpisati dobar deo odgajivaca ovaca...
Od ovoga sto vidim na forumu,unazad nekoliko meseci najveci broj odgajivaca ovaca su "zaglavili " u mesnatom ovcarstvu....
Ljudi, s najboljim namerama hocu da vam kazem da je mnogo profitabilnije gajiti ovce za mleko neko za meso,ko moze da organizuje neku proizvodnju sira i urde ( nije bogzna kakava tehnika i tehnologija) ce sebi i svojoj porodici mnogo pomoci.
Dugo sam u ovcarstvu ,od njega i ja zivim i znam niz sta prolazite ,ne zelim nikom da delim pamet,svako ima svoj pamet,mogucnosti,ogranicenja ....sve je to u redu ali sam ubedjen ( jer sam video sijeset slucajeva) da od ovcarstva-mlecnog ne samo da moze da se zivi dobro nego i da se bude i vise no dobar domacin.
Lepa su i zabavna sva ta igranja oko melezenja,niko to nikom niti zeli niti hoce da zabrani,ali je to amaterizam,hobi,polu hobi neka zanimacija sa dodatnom zaradom (ako je ima) u smislu "sta kapne nek kapne",ljudi na taj nacin prazne tranzicione frustracije i jos mn.toga, sve je to realno i tako...
Govorim o jednoj drugoj organizaciji,o pokusaju da neki ljudi sa foruma pokusaju da nadju sebe kao profesionalci,da od rada u ovcarstvu zive,da im je to os.egzistencija,verujem da ih mnogo moze postati dobrim farmerima,onda je ubedjen sam promena pravca ka proizvodnji mleka nuzna isto kao i promena rasnog sustava,sistemima melezenja....
Ne mora stado da bude veliko,100 tinjag mlecnih meleza ili domicilnih rasa sa mlecnim predizspozicijama bi bila dovoljno za pocetak...( pocne se sa 50 etak....)
Pokusacu da ovih dana postavim jedan proracun na forumu koji se odnosi na mlecno ovcarstvo koji ce vjerujem ohrabriti mnoge odgajivace da okrenu kormilo na sasvim drugu stranu i izadju iz filama "jagnje-meso"
Pozdrav svima ,
Vas Furgo
amf-carlo@mt.net.mk