Da se ne bih sapleo na prepone, ajd' da prvo ovde pitam...
Sad sam malo gledao uputstvo za odeljak "pregled i promena podataka" u eAgrar-u, i tamo kaže da za zemlju u vlasništvu člana gazdinstva treba izjava da je ustupa na korišćenje PG-u (poljoprivrednom gazdinstvu). Da li se to odnosi samo na nove parcele koje se unose u gazdinstvo a vlasništvo su člana, ili i na one koje su već u PG-u?
Evo i konkretno, u mom PG-u sam ja nosilac PG-a, a otac i majka su članovi PG-a. Svo troje imamo zemlju u vlasništvu: ili svako samostalno, ili zajedničko (npr. otac i majka imaju po 1/2 udela u nekoj parceli), ili je neka parcela u mom vlasništvu ali otac ima plodouživanje, ili je parcela u vlasništvu sestrine ćerke (koja nije član PG-a) ali moj otac ima plodouživanje. Dok se gazdinstvo obnavljalo u trezoru, parcele po sva 4 prethodno izneta osnova su se vodila pod "vlasništvo" i nije trebala izjava da članovi svoju zemlju ustupaju na korišćenje PG-u u kom su članovi. Sad je to isto tako preneto i u eAgrar, odnosno sve te parcele u kojima imamo (svo troje) vlasništvo su zavedene pod "vlasništvo", tj. isto kao što je i bilo u trezoru. Da li sad za parcele u kojima su vlasnici otac i majka treba da otac i majka daju izjavu da te parcle ustupaju na korišćenje PG-u, ili da ne diram ništa i ostavim tako kako je zavedeno u delu "zemljišni fond i biljne kulture", tj. da su sve te parcele "vlasništvo"? Znači, ne mislim na neku novu parcelu vlasništva oca ili majke da ubacujem u PG, već na one koje su već uključene (od početka) u PG, da li za njih treba ta izjava o ustupanju na korišćenje?
I drugo pitanje, kao što rekoh sve parcele iz mog PG-a koje su bile u trezoru pod "vlasništvo" i "zakup" su prebačene isto tako i u eAgrar, ali jedna parcela fali a to je ona u kojoj je sestrina ćerka vlasnik a moj otac ima plodouživanje. Kako sad da dodam tu parcelu, tj. pod kojim osnovom? Dok je bilo u trezoru ta parcrela se vodila pod vlasništvo jer moj otac na njoj ima plodouživanje a on je član mog PD-a. A sad u delu "dodaj parcelu" nema te opcije nosioca plodouživanja.