laufer
Član
Ja koliko sam razumeo upisuje se stvarno stanje koje je na terenu. Važna je površina koja se stvarno obradjuje.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Imam par pitanja...
1) Da li nosilac poljoprivrednog gazdinstva u svom gazdinstvu može imati registrovano npr 2ha zemlje a ostatak (npr 10ha) da izda u arendu tj da li može zakupoprimac da je unese u svoje gazdinstvo (ima overen ugovor kod notara) a da bilo ko od njih dvojice ne bude bačen u pasivni?
...
...
Samo ne znam da li baš mora da se oduzima ako ima jedno drvo na parceli, bunar ili ako je zaraslo jedno ćoše od 10ak kvadrata i kako to izmeriti da ne oštetiš ni sebe ni državu.
Da, to bi stvarno bilo smešno da nahebeš zbog par kvadrata loše izmerenog udela šume i sl., ili nekog zaraslog ćoška ili jednog drveta npr.
Вероватно неће. Питање је какав законски основ имају за физичка лица (за правна лица имају).Хoce li ko i kada nadležan izaći i objasniti šta može a šta ne može da se registruje oko povezanih gazdinstava. Nismo mi pravnici da tumačimo koje kakva pravila. Ili se namerno pravi pometnja.
Знам да овде тумачимо (као што сам рекао, разговарамо и износимо своје мишљење). По питању закона газдинство пријављујеш (добровољно, јер није обавезно) по закону. А закон прописује шта и колико пријављујеш.To može praviti problem..... tumačenje ko kako hoće. Mada, ako bolje razmislim, čovek će u svom gazdinstvu ostaviti parcele koje on radi (i stvarno radi samo te parcele). Parcele koje je izdao treba da upišu zakupoprimci i to je to. Biće sve pokriveno, a zakon traži to zar ne?
Trebalo bi " unesi kulturu" da radi. Dakle unosiš još kultura pored voća....Imsm jednu parcelu povrsine 39,29 ari na noj je oko 10 ari kajsije a ostalo je pod objektima ,uneo sam 10 ari kajsije ali ostaje mi povrsina koja se obradjuje 39 ari to ne mogu ispraviti
Sta tu treba da se radi?
Послато са SM-A325F помоћу Тапатока
Kao prvo nebitno je ko mu vodi E agrar, drugo koliko sam shvatio on ima otvoreno gazdinstvo i subvencije dolaze na njegov racun, sto zanaci da njemu pripadaju, a ti si verovatno imao samo dogovor da tebi pripadaju sto je i to nebitno s pravne strane.@Peet
Uvek sam overio ugovore nije to problem.
Problem mi je sto radim neke parcele koje su registrovane na coveka koji je u inostranstvu. Nisam imao nikakav ugovor sa njim. (ja sam mu otvorio e agrar na mom mob)
Sad je problem sto sto nemam ugovor i sto ne mogu vise da uzmem subvencije preko njegovog gazdinstva. I dalje mu da vodim E agrar preko mog mob.
Mora da se oduzima. Kod nas je čovek imao problem zbog tri oraha na njivi. Snimili dronom, došla inspekcija i sve ostalo. Tek kad je smanjio obradivu površinu dobio je subvencije.Izmeriš koliko je šuma i odbiješ od ukupne površine, upišeš ukupno 50 ari, obradivo 40ari npr. A obrnuto upišeš da je sve obradivo, nema veze što je šuma, vinograd ili nešto treće upisano u katastar.
Samo ne znam da li baš mora da se oduzima ako ima jedno drvo na parceli, bunar ili ako je zaraslo jedno ćoše od 10ak kvadrata i kako to izmeriti da ne oštetiš ni sebe ni državu.