Imam slucajeve :
Mlada zena ,fakultetski obrazovana,vlasnica zemlje 1/1, radije ce da mi da zemlju jeftinije u arendu nego li da potpise ugovor ,strah od drzave,poreza ugovora. Neobjasnjivo
Baba 80 godina 250e i njoj subvencije vec tako godinama. Nece ni da cuje da ja uzmem i upisem zemlju kod sebe.
Razuman covek prepustio mi sve subvencije i arenda 270e po kj.
Familija njih troje idealni suvlasnivi na svoj zemlji, otvorili tri gazdinstva svaki za svoju trecinu da bi dobili i subvencije. Arenda 230e.
Uvukao neke parcele letos bez ugovora,vlasnik iz amerike dosao na dva dana u Srbiji da pokupi arendu od par godina unazad. Za ugovor kod notara nema vremena.
Itd...
Da radim u drzavom sistemu, za godinu dana bi resio ova fiktivna gazdinstva.
Ostalo bi im sigurno vise u budzetu.
Veci broj poljoprivrednika iz mnogih razloga ne zele da rese problem davanja subvencija licima koji tu zemlju ne rade. Uvek se provlaci misao ostacu bez zemlje, dace je drugome.
Taj drugi koji resi da uzme tu zemlju skupo, niti moze da radi ceo atar, niti moze da uradi zemlju kako valja, stvar je samo koliko finansijski moze da izdrzi ( vise puta sam se toga vec nagledao i kraj tih jakih, silnih je uvek bivao isti). Sveli su se na ono koliko mogu da stignu, urade, narocito sada kada je deficit radnika u poljoprivredi veliki.
Sent from my WP5 using Tapatalk