Rašo ako bi mogla pomoć oko ovoga, imam jednu parcelu prababa je vlasnik koja je preminula i nikako da odradim ostavinsku raspravu, imao sam preko 20 ha prijavljeno pa nisam imao potrebe da je prijavim, sad bi je prijavio ali ne znam da li smem i ako smem kako to da uradim?
Jedini sam ja budući vlasnik
Ако ти буде од неке помоћи моје мишљење ако већ ниси успешно одрадио...колико сам приметио Е Аграр тражи законски основ коришћења по било којем основу (власништво, уговор или си корисник по другом основу).
Мислим да треба да упишеш парцелу у катастар на своје име (можда сам лоше рекао али у суштини уносиш промену у катастар јер не можеш бити власник без правоснажне законске одлуке).
Како знаш да си једину будући наследник? А у катастру провери да није неко већ уписао ту парцелу на своје име (односно вршио неке промене).
Podnosilac zahteva (Правилник о катастру...)
Član 63
Zahtev za provođenje promene podnosi:
1) imalac prava;
2)
držalac nepokretnosti;
3)
imalac pravnog interesa.
Када сам питао како знаш да си једину будући наследник то се односи на правни основ за упис у катастар. Да ли си отпочео оставински поступак? То би био основ да се упишеш као држалац у катастар (ово ми је иначе познато јер је моја сестра уписала кућу и два плаца на своје име а оставинска није била завршена... у катастру је било њено име).
Član 73 (Закон...својински односи)
Naslednik postaje držalac u trenutku otvaranja nasleđa, bez obzira na to kada je stekao faktičku vlast na stvari.
То што си наследник је само правни основ (под условом да је отпочела оставинска) и тиме немаш даље никакво искључиво власничко право јер ниси власник док се не заврши оставинска и на основу пресуде (одлуке) уведе у књиге. То значи да би из суда понео неку потврду којом је отпочела оставинска и са њом се уписујеш као држалац.
ПС
Надам се да ти је ово од користи и заврши то са оставинском јер како време пролази, улазиш увек у неке проблеме са тим. Не заборави да је и Република Србија последњи законски наследник. Ако није отпочела оставинска у одређеном року (значи да се нису појавили наследници у року од годину дана) суд може донети решење да држава располаже са тим наследством, па онда мораш и са њима да се бакћеш. И имај у виду да нисам правник...и да сам само повезао оно што пише у закону...и правилнику.
Ако идеш у катастар прво види имаш ли још неки посао тамо па среди да не чекаш поново.