Dunja

Ma kakav streptomicin...
neces Erviniu skinuti antibioticima. Foto labilni su i cak i da radis uvece, sutra su razgradjeni. Na stranu sto nisu sistemici a bakterija je u sprovodnim sudovima. Ostre makaze ili testera su jedini lek. Preventivno ove godine ću probati fosetil aluminijum...

A ja baš mislim da je jedino streptomicin sistemik, tj. jedino on se usvaja u celu biljku i ima mogućnost da leči, dok bakar (ili ekstrasol), ja radim redovno u dunji funguran , samo maskira, malo stopira ili odlaže zarazu (erviniju). Fosetil aluminijum treba koristiti pre svega ako je u vreme cvetanja vlažno, to isto važi i za streptomicin (i treba ga raditi samo u cvetu, posle nije ni preporučljivo a ni korisno). Ervinija se unosi putem cveta, i uslovi za njeno širenje su kad je kiša u cvetanju. E sad što se tiče fotolabilnosti streptomicina, čuo sam i ja i ovako i onako, ali ga za svaki slučaj treba uraditi uveče.

Ako nekome treba imam ja 2 l Everesta mi ostalo,pa hocu da prodam. Neotvarane flase. Javite se na pm ako nekome treba.

Kod mene se pojavile neke sitne gusenice,oprskano : konzul,mankogal,pehar.Moje još ne cvetaju,tek se naziru pupoljci.

cime sada da prskam dunje u prvoj godini? dajte ime nekog sredstva... :)

Vidi u istoj smo situaciji i moje su u prvoj godini. Ja sam pre mesec dana odradio zimsko prskanje bakarnim uljem, pre 10 dana prskao sam sa "Fobos - EC" insekticid + "Stroby" Fungicid.E sada insekticidom sam morao jer sam primetio neke bubice da jedu list dunje a fungicid sam dodao preventive radi protiv bolesti-pegavost lista, pepelnice itd. Posto su u prvoj godini i nece biti cvetanja ja sa prskanjem pauziram do jeseni gde cu ponovo sa bakarnim uljem - naravno ako nesto nekrene naopako pa morao sa necim pre. To je moje neko razmisljanje. Nemam neko iskustvo pa cek da se jave i iskusniji.

Ja danas oprskao Akord WG...tek pupe...
YqtqK2m.jpg
D3xPtzB.jpg
NjWnh2A.jpg
kNA89Yq.jpg
2f4cH7K.jpg
YqtqK2m.jpg

Poslednja izmena:
Vidi u istoj smo situaciji i moje su u prvoj godini. Ja sam pre mesec dana odradio zimsko prskanje bakarnim uljem, pre 10 dana prskao sam sa "Fobos - EC" insekticid + "Stroby" Fungicid.E sada insekticidom sam morao jer sam primetio neke bubice da jedu list dunje a fungicid sam dodao preventive radi protiv bolesti-pegavost lista, pepelnice itd. Posto su u prvoj godini i nece biti cvetanja ja sa prskanjem pauziram do jeseni gde cu ponovo sa bakarnim uljem - naravno ako nesto nekrene naopako pa morao sa necim pre. To je moje neko razmisljanje. Nemam neko iskustvo pa cek da se jave i iskusniji.
jel nije kasno sad da odradim bakarno(ili plavo) ulje? posto su sadjene u martu, pa se tek razlistavaju... primetio sam da se na pojedinim nalaze kolone mrava, pa jel da oprskam nekim insekticidom, za svaki slucaj?

Mravi su tu zato sto se verovatno na naliciju lista nalaze biljne vasi,okreni listove tu gde su mravi pa proveri,ako ih ima mozes insekticid a bakar ne moras sad jesu tek posadjene a i zbog listova, ali na jesen obavezno. Mozes i neku prehranu preko lista da dodas kad budes prskao za vasi.

primetio sam i kod mene rutavu bubu...uvukla se u balone. Bice tesko za zastitu....ali upotrebu streptomicina ne podrzavam...ili drage kolege (mislim na one koji prskaju streptomicinom) niste upoznati sa posledicama upotrebe istog.
1- da li je upotreba streptomicina dozvoljena?
2- da li se kod analize ploda javljaju ostaci?
3- da li postoje registrovani (kod nas)preparati na bazi streptomicina?
4- kako deluje na samu biljku sa obzirom da je preparat koji možete da kupite prilagođen upotrebi u humanoj ili veterinarskoj medicini?
i 5- sa obzirom na pitanje broj 4 kako određujete koncentraciju.
Odgovori mi ne trebaju ali bih voleo da se vi zapitate.

Rutava buba ubija ove godine bas ih ima,poredjao sam 10ak kanti i oblozio ih plavim dzakovima,sipao vodu i dok sam otisao po deterdzent da sipam vec je u kanti bilo po par komada,ne da vole plavu boju to je cudo :-D

Dunje u drugoj godini, prskane dva puta ove godine, jednom plavo ulje i drugi put Mankosav + insekticid, pre neki dan primetio na listovima ove fleke.
Da li neko zna šta može da bude?

Obzirom da ozegotine ne idu nervima mislim da je nedostatak kaijuma. Moguce da su i ozegoine od mraza nastale u vreme misijih usiju....ne znam tacno. Potrazi misljenje strucnog lica.

Na prvu loptu bih rekao da je ozegotina nastala prilikom prskania. Ili je bila jača doza ili se tu zadržala veća količina tečnosti - fitotoksija.
jel ima neko pojave da mu se ovih dana celo stablo ravnomerno osušilo. Znaci ne da krene od jedne grančice pa da se širi nego celo stablo od jednom. I to stabla na kojima su tek krenuli listići. I jesenas sam imao pojavu iznenadnog ravnomernog sušenja celih stabala.

Nazad
Vrh