Dunja

Kod mene nije bilo, a nisam ni cuo da se tako nesto desilo vocarima koje poznajem. Zoki uzmi uzorke pa uradi analizu......:sta:. U svakom slucaju mi je zao sto se to desilo.

Meni je tek četvrta godina iskustva sa dunjama i nisam imao takva sušenja.Da nije u pitanju nešto oko korena,kao krtica i slično,otkopaj pa vidi situaciju u zemlji.

Na prvu loptu bih rekao da je ozegotina nastala prilikom prskania. Ili je bila jača doza ili se tu zadržala veća količina tečnosti - fitotoksija.
jel ima neko pojave da mu se ovih dana celo stablo ravnomerno osušilo. Znaci ne da krene od jedne grančice pa da se širi nego celo stablo od jednom. I to stabla na kojima su tek krenuli listići. I jesenas sam imao pojavu iznenadnog ravnomernog sušenja celih stabala.

Imam ja jednu ali je i bila nekako slaba sva nikakva u odnosu na ostale, listici krenuli i od jednom kao preko noci celo stablo suvo???

jel ima neko pojave da mu se ovih dana celo stablo ravnomerno osušilo. Znaci ne da krene od jedne grančice pa da se širi nego celo stablo od jednom. I to stabla na kojima su tek krenuli listići. I jesenas sam imao pojavu iznenadnog ravnomernog sušenja celih stabala.
Isti slucaj i kod mene,dve se osusile preko noci,isto krenuli listovi i samo se ravnomerno osusise. Ja mislim da je to sve posledica od proslog leta kad je erwinija zahvatila...samo muke s dunjom,pricali mi mnogi da ne sadim a ja hocu,toliko truda.prskanja,cimanja oko nje al ne vredi.

Isti slucaj i kod mene,dve se osusile preko noci,isto krenuli listovi i samo se ravnomerno osusise. Ja mislim da je to sve posledica od proslog leta kad je erwinija zahvatila...samo muke s dunjom,pricali mi mnogi da ne sadim a ja hocu,toliko truda.prskanja,cimanja oko nje al ne vredi.

Kod mene se takođe jedno stablo odjednom osušilo (krenuli lepo pupoljci a prilikom sledećeg obilaska celo drvo se osušilo)
Dunje su inače peta godina od sadnje...
Desilo mi se to takođe sa jednim stablom pre 2 godine.Sva sreća pa nije masovna pojava...

U pravu si ! Ja sam takođe naivno mislio:"Ma verovatno nisu dovoljno dobro štitili, ja ću to bolje..." međutim prošla godina katastrofa. Ne možeš se osloniti na dunju da planiraš neku proizvodnju,ulaganje u opremu. Da sam znao da je ovako ne bih je sadio. Očigledno, s obzirom kako se ponaša treba minimalno ulagati u nju. Samo osnovne stvari i što se tiče prskanja, prihrane, opreme...

e bas to,bakar i u cvetu pa kako joj bude...ove godine sam bio blizu da ne menjam osusene i da umesto njih ubacim sljivu :osmeh: ali sam ih ipak zamenio da pokusam jos jednom.

Oni razni saveti stručnjaka, ne piju baš vodu... Kao što kažeš dao joj šansu još ove sezone, posle toga sto se osuši više ne menjam novim sadnicama a vec ih imam nekoliko.

Danas uradim drugo prskanje. Bome već je reč o precvetavanju. Izmešam hemiju po savetu čoveka iz poljo. Apoteke. U pola prskanja vidim da dva sredstva ne idu zajedno. Mankogal i insekticid aktivne materije mislim da je dimetoat tako nešto. Kakve posledice mogu biti? Jednom sam isto tako pogrešio, nisam primetio da je bilo promena na stablima.

Danas uradim drugo prskanje. Bome već je reč o precvetavanju. Izmešam hemiju po savetu čoveka iz poljo. Apoteke. U pola prskanja vidim da dva sredstva ne idu zajedno. Mankogal i insekticid aktivne materije mislim da je dimetoat tako nešto. Kakve posledice mogu biti? Jednom sam isto tako pogrešio, nisam primetio da je bilo promena na stablima.

meni reče zena u apoteci da u cvetanju ne mesam nista...a pogotovo insekticid...kada se zavrsi cvetanje onda....ja prskao dva puta sa Akord WG...

vecita dilema mankozeb i dimetoat mesati ili ne...neko mesa neko ne,ja jos nisam cuo od nekoga ko je mesao da je imao posledice.Kao i za fostonik na kesici pise ne mesati sa sredstvima za folijarnu prihranu a zastitar kaze ma slobodno mesaj :osmeh:
i ja sam dva puta u cvetu,drugi put signum i fostonik,za koji dan treba i tretman u precvetavanju,mada se negde vec nazire plod a negde tek pun cvet.

i ja sam dva puta u cvetu,drugi put signum i fostonik,za koji dan treba i tretman u precvetavanju,mada se negde vec nazire plod a negde tek pun cvet.

Ja sam radio 3 prskanja početak cvetanja (aliette flash i signum) pa u punom cvetu (aliette flash i chorus 50) i preključe u precvetavanju (aliette flash i insekticid) pa šta im bude....(sve pčele su na bagremu i onih par cvetova na dunjama ih ne zanima...)
Baš se razvuklo cvetanje...Neće ovo valjati.Još sad i ova kiša...

Sad sam i ja pogledao ne da krece vec mi je pola listova , plodova i ne znam sta jos ovo stvarno nevodi nigde al jedino sto ja imam samo 4kom a hteo sam i ja da podignem 1,5ha. Ja sam krajem oktobra funguranom pa u novembru opet kad je pao list, pa plavo ulje u februaru pa funguran u martu. Pocela je sa cvetanjem 11.04. i od tada sam isao sa aliete i funguran isao svakih 5-6 dana i onda ovo danas kad sam video prvi dan sunce kako valja i cvrc.

Kod mene sve ok,prskao sam u cvetu ,prvo ciprodeksom,drugo miražom, pre toga zimsko sa bakarnim uljem.sve je normalno i zadovoljan sam.Neke kolege su prilično razočarane u pogledu dunje kao voćne vrste,razlog je ervinija.Moje mišljenje je da su kupili već zaražene sadnice bakterijom,imao sam to gorko iskustvo.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh