Dunja

Izgleda da su u pravu i taj zastitar i ovaj moj poznanik a i ja sam pravio mali eksperiment sa par stabala , izgleda da tu ima neke istine!?

- - - - - - - - - -

Ljudi kisa...orezao, oprskao bakar pre dve nedelje....da mudro cutim ili???? IMA neki predlog???

Koliko su ti stara stabla i koliko ih imaš. Velike su kiše pale, ako ti nije trošak i ne oduzima ti neko veliko vreme ti ponovi samo obrati pažnju na fenofazu. Mada moje misljenje iz iskustva ,bakar moze uvek u različitim koncentracijama osim u cvetu.

Da li stvarno nemoze bakar u cvetu na fungaranu stoji 50-60g na 100l bas u cvetu prskanje? A i pre cvetanja i posle takodje ista konc

Izgleda da su u pravu i taj zastitar i ovaj moj poznanik a i ja sam pravio mali eksperiment sa par stabala , izgleda da tu ima neke istine!?

Ja sam primetio na dosta grana gde sam rezao do zdravog dela samo se spusti susenje posle 10ak dana,e sad s druge strane kazu da kad je to osuseno tu u vocnjaku da je jos veca opasnost od prenosenja mada sam ja sekao i palio te suve al rekao bih dzabe,opet se susilo.
Sto se tice bakra ja sam video i da everest u uputstvu preporucuju bas pocetkom cvetanja i u cvetanju doduse u manjoj koncentraciji nego u mirovanju..mozda bi trebalo probati i to...

Definitivno vreme pogoduje razvoju bolesti u samom pocetku godine...ja cu da psrkam jakim koncentracijama fungicida i bakrom cim vreme dozvoli

- - - - - - - - - -

Koliko su ti stara stabla i koliko ih imaš. Velike su kiše pale, ako ti nije trošak i ne oduzima ti neko veliko vreme ti ponovi samo obrati pažnju na fenofazu. Mada moje misljenje iz iskustva ,bakar moze uvek u različitim koncentracijama osim u cvetu.

druga godina...

pozdrav svima. pre par dana sam i ja postao vlasnik zasada dunje(nadam se da cu da budem srecni vlasnik :) ), pa mi trebaju saveti iskusnijih kolega, da bih ga odradio kako treba... :) zasadaio sam 470 sadnica leskovacke i vranjske, sa razmakom od 4x3(tako mi preporucili), nakon sadnje sam skratio sadnice na visini od oko 70cm, kosim rezom iznad prvog pupoljka(nadam se da nisam pogresio?)... sad mene interesuje, jel potrbno oprskati-premazati necim ove rezove, ili to tako ostaje? takodje sto se tice prskanja, sta i kad trebam da odradim ove godine? takodje me interesuje kako je najbolje formirati krosnju na ovoj razdaljini? takodje bi mi znacilo, ako imate neki link, gde je to oko rezanja objasnjeno po starosti zasada, kako rezati... za sad je dosta, da vas ne udavim mnogo, prvim postom :D posle cu ja jos...

Moj savet ti je da rezove premazes kalemarskim voskom , nije skupo i nije neki veliki posao , a verujem da dosta znaci , za ostalo ce se vec javiti kolege dunjari :ppozdrav:

Evo i ja nisam javio... U decembru na 80a zasadjeno 430 dunja, za sada samo leskovacka, bilo je u planu da se sadnice koje se ne prime zamenim vranjskom, ipak smatram da to oko rasporeda ne moze biti cista matematika ali imam i dosta 'oprasivaca' u okolini sa divljom dunjom... Zasad je na 5x3 i planirana je vaza. Inace, plan mi se pokondirio jer mi se primile sve sadnice, sad razbijam glavu sta da radim... Savet? Moze savet oko bilo cega a naravno, izvestavacu redovno o aktivnostima... Nisam duduk u vocarstvu ali za dunju jesam :osmeh:

- - - - - - - - - -

Inace, zbog kelege, moja dunja je na podlozi dunja MA koja nije bujna kao BA29 pa sam planirao vazu, nazalost nisam prethodno nasao takav zasad da proverim da li to ide ali...

neka ce da strada sigurno, kako god obrnes... ali ja bih ipak ubacio bar neku vranjanku odma' , da ne razbijam glavu...

pozdrav svima. pre par dana sam i ja postao vlasnik zasada dunje(nadam se da cu da budem srecni vlasnik :) ), pa mi trebaju saveti iskusnijih kolega, da bih ga odradio kako treba... :) zasadaio sam 470 sadnica leskovacke i vranjske, sa razmakom od 4x3(tako mi preporucili), nakon sadnje sam skratio sadnice na visini od oko 70cm, kosim rezom iznad prvog pupoljka(nadam se da nisam pogresio?)... sad mene interesuje, jel potrbno oprskati-premazati necim ove rezove, ili to tako ostaje? takodje sto se tice prskanja, sta i kad trebam da odradim ove godine? takodje me interesuje kako je najbolje formirati krosnju na ovoj razdaljini? takodje bi mi znacilo, ako imate neki link, gde je to oko rezanja objasnjeno po starosti zasada, kako rezati... za sad je dosta, da vas ne udavim mnogo, prvim postom :D posle cu ja jos...
dunje sam uglavnom vidjao u piramidalnoj kruni i kotlastoj tj.vazi...dosta ti zavisi i cime ces obradjivati izmedju redova i u redu...imas u temi orezivanje voca dosta toga napisano i objasnjeno a konkretno link o detaljnom rezanju dunje ja jos nisam nasao na netu...sto se tice daljih prskanja najbolje udjes na ovu temu i vratis se na postove od pre godinu dana u ovo vreme i dosta je toga napisano a i cime se prska...ide ti tretiranje kad olistaju neki fungicid i insekticid protiv vasi,za cvetanje ti ne treba nista u prvoj godini a i ako se pojavi neki cvet slucajno skines ga odmah...azotno djubrivo krajem meseca i polako dalje...

dunjice

slike.php
[/URL][/IMG]
slike.php
[/URL][/IMG]
slike.php
[/URL][/IMG]
slike.php
[/URL][/IMG]
slike.php
[/URL][/IMG]

isprskao sa Everestom, okopao travu...sad cekam cvetanje...pa u borbu....drugovi dunjari kako vam se čini, druga godina...

Dunje su dosta dobre, samo si trebao da uklonis grane vodilje,da otvoris krunu, i da tako potenciras porast bocnih grana, sto ce ti kasnije pomoci da formiras krunu (pod uslovom da zelis vazu koji je prirodan oblik krune za dunju).Napominjem da je to moje misljenje i ne mora da znaci da je dobro.

https://youtu.be/0DATEGMCLd4. Formiranje dunje na turskom ili rumunskom ali sve je jasno.

- - - - - - - - - -

Ja bih to malo drukcije u smislu vertikalnog razmaka izmedju grana ali zapazam da kada se ostavi vodjica u prvoj godini da ostale grane krecu pod dobrim uglom, ne treba sa cackalicama da se radi... Sta vi mislite?

Poslednja izmena:
Pozdrav Dunjari. Evo i ja da vam se prikljucim. Jesenas sam zasadio 37 sadnica dunja 6 Vranjske i 31 Leskovacke u planu mi je ove godine jos 60 sadnica da zasadim. Nakon sadnje prekratio sam ih na 80 cm mada mislim da nisam trebo odmah da ih skracujem jer mislim da su na nekima vrhovi promrzli jer im vrh drugacije boje (vuce na crno). Pre dve nedelje poprskao ih bakarnim uljem. Dali zna neko da mi kaze sta bi bilo na jednoj sam primetio neko sivilo na vrhu grane? - ovu sadnicu nisam skratio jer je sama dugacka 1 m.

Ako mislis da je izmrzlo skrati ih jos malo,ja sam kratio na 70,neko cak i 60 u zavisnosti od buduceg oblika krosnje...i tu od metar skrati :-D

Pa nadam se de je izmrzlo da nije neka bolset. Jel znas mozda sta bi to sivlo moglo da bude i samo ga ima na vrhu nekih 3 cm? Sa cime prskati i kada preventive radi?

Ok cim budem isao u vocnjak slikam i postavljam da vidite o cemu se radi. Jel ima neko neki svoj program zastitte na primer tad i tad prskam sa time?
To bi mi jako dobro doslo, jer poprskao sam sa bakarnim uljem i sta dalje i kad.

Nazad
Vrh