Dunja

Kod mene sve ok,prskao sam u cvetu ,prvo ciprodeksom,drugo miražom, pre toga zimsko sa bakarnim uljem.sve je normalno i zadovoljan sam.Neke kolege su prilično razočarane u pogledu dunje kao voćne vrste,razlog je ervinija.Moje mišljenje je da su kupili već zaražene sadnice bakterijom,imao sam to gorko iskustvo.
Ne znam u kojoj su ti godini dunje.
Meni se ervinija pojavila 2 godine posle sadnje,tako da nema šanse da su bile zaražene u rasadniku.
Cela Srbija je pod ervinijom i samo je pitanje vremena kad će se pojaviti (najčešće posle cvetanja,jer verovatno pčele i ostali insekti prenesu zarazu sa okolnih već zaraženih voćnjaka)
A kad se jednom pojavi-tu je,nema šanse da je se rešiš.
Meni i pored svog preventivnog prskanja kreće ponovo.
U prilog joj je išlo i ovo produženo cvetanje od preko tri nedelje i kiša.

...

wi0k8n.jpg

- - - - - - - - - -

21mt6pj.jpg

- - - - - - - - - -

Rekao bih da je ovako počelo i prošle godine, ne sećam se tačno...

Dunje su mi u četvrtoj godini,imam 520 stabla.Pojavi se svake godine po koji savijeni vrh,i to odmah sečem u zdravo_OBAVEZNO dezinfikujem makaze posle svakog seka rastvorom hipermangana.Prvu parcelu sa 120 komada sam zasadio već zaraženim sadnicama,sve se lepo primile,krenule i počelo je sušenje,oko 90 komada sam morao da izvadim i spalim,nije im bilo spasa iako sam prekraćivao skoro do kalema.Sada obilazim bar jednom u dve nedelje i uvek nosim makaze i hipermangan.

Da su moje smatrao da je suvise guzva u sredini te vaze (koliko mi se cini da je vaza) - suvise vlage tu zaostaje pogotovo kod tako neke osetljive vocke.
Vadi sve grane koje rastu prema unutra cim ih primetis bez obzira na mesec ili ih ostavis na 2-3-4 lista.

wi0k8n.jpg

- - - - - - - - - -

21mt6pj.jpg

- - - - - - - - - -

@zoransm
Ne liči mi ovo na erviniju...
Obično kad se pojavi stradaju vrhovi grančica i poviju se u "pastirski štap" ili krene od ploda koji pocrni i "spale" se listovi oko ploda...
Kod tebe vidim oštećenja na ivicama lista-da je ervinija spalila bi ga celog odjednom a ne ovako...

wi0k8n.jpg

- - - - - - - - - -

21mt6pj.jpg

- - - - - - - - - -

druze ovo ti je bila jaka koncentrcija pesticida kada si prskao . pa gde se zadrzao tu je spalilo list .bar ja msm tako .

Kod mene za sada nema nista . 135 stabala su mi sad u trecoj godini nema znaka bolesti a videcemo kako bude prolazilo vrem , 264 stabla u prvoj godini ni tu nema znaka .
mada sve zavisi.
ervinija prodire kroz cvet u biljku , tako da samo pravovremena zastita moze da je spreci .

Zoki meni ovo lici na nedostatak kalijuma,rdja po ivicama lista,ja sam to imao u prvoj godini na dunjama i kad sam odradio jedno prskanje folijarno sa fitofert 4-10-40 stalo je,mislim da krece od starijih listova pa prema gore...sad imam problem sa nedostatkom gvozdja dosta zutih listova a najvise na mladom liscu...
a sto se tice erwinije za sada je jos nema osim na pocetku vegetacije sto su se tri osusile cele odjednom cim su pustile male listice.

druze ovo ti je bila jaka koncentrcija pesticida kada si prskao . pa gde se zadrzao tu je spalilo list .bar ja msm tako .

Kod mene za sada nema nista . 135 stabala su mi sad u trecoj godini nema znaka bolesti a videcemo kako bude prolazilo vrem , 264 stabla u prvoj godini ni tu nema znaka .
mada sve zavisi.
ervinija prodire kroz cvet u biljku , tako da samo pravovremena zastita moze da je spreci .

i ja sam tako imao prve godine kada sam preterao sa koncentraciojm preparata, ali mi se listovi nisu povijali kao na slici...koliko vidim imas lepih mladih novih zelenih listova ....opet ne mora ništa da znači..prati i ne daj se....u zdravlje...

Jbg i ja sam pomislio da je od prskanja, lepo smo je okupali sutra pala kiša rekoh da nijeh ozegotina. Videćem...
ima je i na trijumfu to me buni i na sadnicama od jesenas sto mi je nelogično. Jedno je sigurno rezati neću!

Pozz narode treba mi jedan savjet od Vas iskusnih imam kuci jednu dunju preko 15 godina staru i svake godine super rodi budu ogromni plodovi do 3kg ali kad treba da sazri ona samo pocne da trune i odpadne.U cemu je problem jel neko zna i sta treba uraditi ako ima lijeka za to???Hvala unapred

Da su moje smatrao da je suvise guzva u sredini te vaze (koliko mi se cini da je vaza) - suvise vlage tu zaostaje pogotovo kod tako neke osetljive vocke.
Vadi sve grane koje rastu prema unutra cim ih primetis bez obzira na mesec ili ih ostavis na 2-3-4 lista.

Rale veruj mi da sam stavljao akcenat na proredjivanje sredine krosnje-kotlasta kruna.
Prva stvar je ta.da sam formu upropastio letos kad sam rezao zaražene. Zimus oštrija rezidba i zbog ta dva razloga izdanci bujaju u sredini krošnje. A koliko sam skontao dunja ne voli makaze tako da nisam siguran da li da režem te unutrašnje grane naročito u ovom periodu.
Znam šta ti misliš i u pravu si!

Pozz narode treba mi jedan savjet od Vas iskusnih imam kuci jednu dunju preko 15 godina staru i svake godine super rodi budu ogromni plodovi do 3kg ali kad treba da sazri ona samo pocne da trune i odpadne.U cemu je problem jel neko zna i sta treba uraditi ako ima lijeka za to???Hvala unapred

Ne bih da nagađam ali moguće da je trulež plodova posledica napada Jabukinog smotavca:
Jabukin smotovac (Lasperyesia pomonella)
Ova štetočina napada plodove dunje i izaziva njihovu crvljivost, slično kao i breskvin smotovac, ali u predelu semene kućice, sa znatno širim izla¬znim otvorima.
Kroz ove otvore prodire i dalje se širi gljiva Monillia sp. koja izaziva
trulež plodova.
Smotovac se javlja u dve generacije: prva krajem maja i početkom juna,
a druga polovinom jula i početkom avgusta.
Mere suzbijanja: Najefikasnija mera borbe protiv ove štetočine je prska¬nje dunje preparatima radi uništavanja gusenica pre nego što se ubuše u plod.

- - - - - - - - - -

Ne znam kakvo je stanje kod vas ali kod mene u dunjama je jako loše.
Nikad veći napad ervinije nisam imao nego ove godine...
Baš sam ih iskasapio rezidbom...

Jel ima neko mlade po mogućstvu jednogodisnje sadnice dunje sorte trijumf, da je slika i postavi sliku da vidim kako list izgleda. Jesenas sam posadio 35 sadnica koje su mi prodate kao trijumf. Medjutim danas gledam listove meni to liči na leskovačku. Prve godine me je prevario namerno ili ne i umesto asenice prodao mi leskovacku.
Baš me interesuje šta da očekujem?

- - - - - - - - - -

Kole lep list !

dcdmah.jpg
. Pitanje za pomoc. Jesenas posadjene, leskovacka i vranjska. Zeljeni uzgojni oblik je vaza. Ostavicu tri vodece grane. E sad, da li ove nize manje grane da pinciram(zalomim vrh) ili da ih uklonim? Jel radeo neko to na dunjama?

- - - - - - - - - -

I kad je najbolje to sve raditi? Ide jos koja slika...

- - - - - - - - - -

4jxsvl.jpg

- - - - - - - - - -

apbgx.jpg

- - - - - - - - - -

vn1cfr.jpg

Kakvo je stanje u dunjama ima li erwinije?Kod mene ima ali za sada u manjoj meri...razmisljam da isprskam bakar malo slabijom dozom od preporucene.

Koliko vidim po slikama, nema neke razlike u listu u odnosu na leskovačku. Pretpostavljam da se plod razlikuje? Postavio sam pitanje iz razloga što sam jednom prevaren za sortu kupljenih sadnica.

Nazad
Vrh