Dunja

Marceta bb
mislim da si Decis-om dzabe radio protiv grinja, bolje uzmi neku ozbiljniju hemiju ako ih vec imas, jer ide sve toplije vreme koje njima pogoduje i vrlo se lako prenamnoze. Movento, ili Omite ili Envidor

Послато са HUAWEI Y530-U00 уз помоћ Тапатока

Кад орежете оболеле врхове грана од ервиније чим третирате?

Мораћу и ја. Шта мислите да ли је бољи против Ервиније Екстрасол или Биоклинер? Има ли неко искуства један од ових препарата.

Poslednja izmena:
Dunja posle onog napada ervinije izgleda dobro ima još po negde suvu grančicu to ćemo sledeće nedelje odstraniti, inače sam pričao sa čovekom u Sr. Karlovcima koji ima dunje i deluje da zna šta priča tvrdi da godinama koristi isključivo Nordox u vegetaciji koncentracija 0.02% i da nema problem sa ervinijom.

Ništa sljedeći tjedan, prisustvo erwinie se rješava odmah sa zaštitnim rukavicama plastična kesa velika i odmah paliti ali sve s kesom zajedno.
Dezinficirati škare u 100% alkoholu i na dr voćku.
Nordox zato što ima 75% bakra, odtali bakreni preparati su 20-35%.

ja muku mučio sa travom i nekako se izborih, prskanje, kopanje, tanjiranje...reših to, a onda zecovi. jedu bre za sve pare.....evo par fotki, posadih jesenas, pa ako može neki komentar, jesu li one malene rastom ili mi se čini, gledam kukuruz piči ko lud...bacio kan i bogu hvala danas pade lepa kiša....sledeće nedelje celi mesec dana kako nisam ništa prskao, reče nikola SP ne diraj ako nema potrebe, ja ga poslušah, nemam nikakvih živuljki na listu lepo mi izgledaju....
fotografija0069.jpg
[/IMG]
fotografija0070.jpg
[/IMG]
fotografija0073.jpg
[/IMG]

lepo izgledaju , ja msm da su dobre sa porastom . dobro ne mozes sada uporedjivati kukuruz koji je jednogodisnja biljka i dunju koja je drvenasta visegodisnja . kao sto ti rekoh u poruci mozes prskati radi preventive sto je sigurno sigurno . protiv monilije , crne pegavosti lista , insekata konkretno vasi i smotavaca lista. imoze kako sto je gore komentarisano neko bakarno jedinjenje . Ovo je moje mislje , e sad ima nas dosta ovde pa nek i drugi kazu sta misli . :ppozdrav:

Pozdrav,
Vlasnik sam zasada dunja povrsine 1.5 ha,starosti 2 godine.
Interesuju me koje sorte dunja imate i kakva su iskustva sa njima.

- - - - - - - - - -

Ima li razlike u osetljivosti dunje na erviniju kada je sortiment u pitanju.
Ja imam zasadjen uglavnom trijumf,hemus i asenicu i vrlo malo leskovacke i berecki
Imao sam pojavu ervinije na svim sortam u maloj meri koju sam za sada resio otkidanjem grana i ostalim preporucenim merama protiv ervinije.Naravno da postoji opasnost i dalje.
Ono sto sam ja dobio kao preporuku je da izbacim Azot prilikom djubrenja.

Cvetanje je bilo obilno i nisam remetio prirodne procese.Za sada imam plodove na polovini stabala i to oko 3-4 dunje koje cu probati sacuvati do zrenja.
Prvom prilikom cu poslati fotografije zasada

Pozdrav svima,
sta mislite o čemu se ovde radi? Zasad je u drugoj godini i ovako je izraženo samo na nekim sadnicama. Na vrhu grana se pojavljuju novi zdravi listovi.

rsz20150628193951.jpg

rsz20150628194005.jpg

Ako ste nedavno prskali sa necim, pretpostavljam da je posledica toga, mada uzmite to sa rezervom dok jos neko ne potvrdi.

i ja sam to imao samo u mnogo manjoj meri u vidu tačkica i malih krugova, u pitanju su bile ožegotine od prskanja jer sam dobio jaču dozu. vremenom se sve očistilo i sada nemam problema ali vodim računa o dozi. ali opet što kaže ubovicratko uzmite sa rezervom. najbolje otkinite par listova pa u poljoapoteku kod nekog zaštitara po savet....

Jeste prskano pre nekih desetak dana insekticidom. Cini mi se da nema ostecenja na granama, da je samo list zahvacen. Moze da se desi da je stavljena jaca doza. Odnecu u poljoapoteku da vidim sta ce da mi kazu. U selu se u par vocnjaka pojavila ervinija pa sam se bojala da nije i kod mene taj slucaj.

Mislm da nemas potrebe za uzbunu jer vidim da su vrhovi zdravi, da je bilo sta ne bi vrhovi grana bili zdravi.

- - - - - - - - - -

ja muku mučio sa travom i nekako se izborih, prskanje, kopanje, tanjiranje...reših to
A sto izmedju reda nisi ostavio travu, mozda bi i zeca sprecio da glodje vocke, dovolno je smo u redu da okopavas a izmedju redova kosidba - a i lakse je.
Drugo sto nisi koristio cackalice za popravljanje uglova grana, koliki je razmak nesto mii se cini jaci nego sto treba, za dunju ide ili piramidalni ili vretenasti oblik uzgoja baz zbog boljeg provetravanja a tom obliku uzgoja i ne treba veliko rastojanje

Takve su njive u Vojvodini, zovu ih duži. Njiva je 392x30 m, pa sam napravio 6 reda voća. Nisam ništa rezao osim onih početnih 80 cm za sve vocke

Pozdrav svima,
sta mislite o čemu se ovde radi? Zasad je u drugoj godini i ovako je izraženo samo na nekim sadnicama. Na vrhu grana se pojavljuju novi zdravi listovi.

rsz20150628193951.jpg

rsz20150628194005.jpg
Mislim da je ovo nedostatak kalijuma,klasican primer susenje lisova po rubu a posle i po sredini.Imao sam ja taj problem na dunji prosle godine,krece od starijih listova a mladi i dalje izbijaju.Resio sam to sa fitofert djubrivom formulacije 4-10-40 prskanjem preko lista.

Nazad
Vrh