Dunja

U kojr vrijeme dana si tretirala i kolikom koncentracijom insekticida?

Hvala puno svima na pomoci, mislim da smo razresili dilemu. Suprug je prskao predvece, tako uvek i radimo zbog pcela.Tek kad sam mu sad pomenula da postoji mogucnost da je prskano jacom dozom on se setio sta se desilo. Pred kraj prskanja mu se ispraznila boca i kako nije ostalo mnogo stabala on je napunio malu rucnu pumpu i stavio insekticid odokativno, ne mereci. I tacno je taj deo vocnjaka koji je naknadno prskao ovakav kao sa slika.

Dunja posle onog napada ervinije izgleda dobro ima još po negde suvu grančicu to ćemo sledeće nedelje odstraniti, inače sam pričao sa čovekom u Sr. Karlovcima koji ima dunje i deluje da zna šta priča tvrdi da godinama koristi isključivo Nordox u vegetaciji koncentracija 0.02% i da nema problem sa ervinijom.
meni zaštitarka kaže da je preparat iz Hrvatske i da ga teško ima, a ima naš Funguran OH koji je i bolji....

- - - - - - - - - -

Hvala puno svima na pomoci, mislim da smo razresili dilemu. Suprug je prskao predvece, tako uvek i radimo zbog pcela.Tek kad sam mu sad pomenula da postoji mogucnost da je prskano jacom dozom on se setio sta se desilo. Pred kraj prskanja mu se ispraznila boca i kako nije ostalo mnogo stabala on je napunio malu rucnu pumpu i stavio insekticid odokativno, ne mereci. I tacno je taj deo vocnjaka koji je naknadno prskao ovakav kao sa slika.

i ja sam se tako par puta izradio, imam druga koji ima dosta jabuka i iz atomizera mi izvuče 20 litara preparata koje je spremio za jabuku koja je u trećoj i četvrtoj godini a i on uvek malo pojača dozu. i uvek posle prskanja sam imao ožegotina. e onda sam se otcepio od njega i sam prskam, pravim smešu i nemam problema...svaka škola se plaća po malo, a ovde ima mnogo dobrih ljudi koji pomažu savetima, tako da su i oni mene pomogli...

Da li I sad moze da se prska sa nordox-om ili funguran-om I doza?

Ja sam prekjuče oprskao sa Nordoxom 0.02% tj. na 300l vode 60gr Nordoxa, bitno je ne preterati sa dozom jer se može oprljiti list. E sad i ovu meru od 0.02% ne spominju zvanično nego je i to rekla kazala pa čekam par dana da vidim da nisam možda pretero, definitivno bakar pomaže ali treba biti obazriv. U uputstvu stoji da može u cvetanju u dozi 0.03% a mislim da je cvet osetljiviji od lista...:sta:...

- - - - - - - - - -

drugari, kakva je situacija sa sušom ima li potrebe zalivati???

Nije sjajno ali ako bude kako kažu sledeći petak kiše biće ok ako ne onda sledeći vikend verovatno cisterne , voda i ...

Da li si cuo mozda neka iskustava sa bakrom u krusci ? Ja sam uglavnom cuo price da ga koriste u dunji tokom cele godine ,kao preventivu erviniji ,pa sam razmisljao da ga koristim u krusci

Kod mene posle rezanja opet krenulo da se susi,zastitar mi rece da ne rezem vise nista do proleca a onda orezati suve i da prskam bakar sto sam i uradio danas. Nisam vise pametan sta raditi,totalno losa godina,samo ih sacuvati da se skroz ne osuse.

Pixxi dva puta sam rezao (doduse prvi put sam sa sazaljenjem rezao sto znaci nesto sam ostavljao kao mozda se oporavi, drugi put sam bio radikalniji ali opet po koja ostavljena) trenutno vidim da opet ima po koja grana da se susi, u medjuvremenu prskano.... Pixxi ni ja ne znam sta dalje. A da ostavis do proleca zar se nece prosiriti na celo stablo, pricao sam prosle godine sa Dr. Veljkom G. I on mi rece da ne sotavlja, posto je isla neka prica da se ostavlj, na dunji brzo napreduje. Ne izlazim iz vocnjaka mogu reci vec par nedelja. Danas sam pokusao da zalivam, primitivna varijanta bunar pumpa i crevo- crko sam jednu trecinu sam uradio....

Poslednja izmena:
- bakterijske paleži na jabuci (Erwinia amylovora)u fenofazi A-B u koncentraciji 0,2% (200 g u 100 l vode), u fenofazi C u koncentraciji 0,15% (150 g u 100 l vode), u fenofazi D u koncentraciji 0,1% (100 g u 100 l vode), u početku cvatnje do precvjetvanja (E-H) u koncentraciji 0,03% (30 g u 100 l vode) u intervalima od 7 dana. Može se primijeniti u kombinaciji sa sredstvima na osnovi fosetila (Aliette), u koncentraciji Nordox 75 WG 0,01% + Aliette 0,2% (10 g+200 g u 100 l vode).

Preporuka proizvođača a i skoro mi je isto to preporučio čovek iz susednog mesta koji ima dunje mislim da sam to već pisao ovde e sad vredi probati jer je ovo muka.

Pixxi dva puta sam rezao (doduse prvi put sam sa sazaljenjem rezao sto znaci nesto sam ostavljao kao mozda se oporavi, drugi put sam bio radikalniji ali opet po koja ostavljena) trenutno vidim da opet ima po koja grana da se susi, u medjuvremenu prskano.... Pixxi ni ja ne znam sta dalje. A da ostavis do proleca zar se nece prosiriti na celo stablo, pricao sam prosle godine sa Dr. Veljkom G. I on mi rece da ne sotavlja, posto je isla neka prica da se ostavlj, na dunji brzo napreduje. Ne izlazim iz vocnjaka mogu reci vec par nedelja. Danas sam pokusao da zalivam, primitivna varijanta bunar pumpa i crevo- crko sam jednu trecinu sam uradio....

Mozda i ima logike da se ostavlja,bio sam danas kod brata u dunjiku on nista nije rezao bas kako mu je zastitar rekao i ne suse mu se dalje za sada stoji kako je i bilo,a ja gde sam rezao do zdravog dela opet se spusta nize i susi se.

Ne znam sta da kazem za ostavljanje, ja koliko sam gledao, ispocetka nisam skontao da je ervinia, mislio sam da jke monilija, to je od sitnog napredovalo prilicno da sam ostavljao dokle bi to otislo.

6-goran_aleksic-1_clip_image002.gif

Zorane ovo su fenofaze kod jabuke mislim da je slično i sa dunjom.

Nazad
Vrh