Dunja

Mirlee drže, brate... :ppozdrav: ervinija, evo upravo ovih dana se svi na ovoj temi borimo sa njom. Potpuno isti simptomi.

Video sam da je uzelo maha, bedak. Aj srecno u borbi, meni jedna pa nije velika steta

Sent from my ARCHOS 97 TITANIUMHD using Tapatalk

danas zaštitarka kaže da je ervinija, da režem pa zabranjeno sredstvo? pa nešto za dizanje imuniteta neka amino kiselina ili slično

- - - - - - - - - -

orezao sam jedan deo voćnjaka, upropastio sam formiranu krošnju, tri godine je formiramo, danas je sje...a, ma stvarno nema smisla.
После сваког реза ваљало би дезинфиковати оштрице.

Pa u cvetu je dva puta tretirana i rezultat toga su lepi zdravi plodovi i krošnja, međutim ona je nastavila da cveta a nismo uradili treću zaštitu u cvetu i ovo veliko sušenje je rezultat toga.

Ali nemoguce je da bas niko nije zastitio na vreme i kako treba,evo i ovde na forumu a i ja sam uzivo video u tri dunjika da ima dosta susenja,izgleda da kad su joj povoljni uslovi za zarazu ne pomaze ni streptomicin ni nista,ja ga nisam koristio pa imam zdravih plodova a i susenja bas kao i u ostalim dunjicima.

ne mora da znaci da je ervinija . ja u mom dunjarniku imam iste simptome a nije ervinija neg psepudomonas syringe . slicno samo malo manje stetna od ervinije. i prenosi se kalemom tj sadnicama .
2dagn74.jpg
[/IMG]
308z33q.jpg
[/IMG]
2elb769.jpg
[/IMG]
ovo su neki od simptoma .

Jos jedna ne-normalna stvar koja mi se desava,posle rezanja dunje koje sam opisao u proslom pisanju. OVAKO, dunja mi cveta opet ! Sta je to i sta treba raditi ? Da li se jos nekome to desava u ovoj ludoj godini za dunju ???????!

Kod mene na krusci i nov cvet i tek formiran plod i plod formiran na vreme .. Prosle godine je bilo toga ,ali po koje cvetanje ,a sad skoro na svakom stablu ,a sad zasto ,nisam pametan..

Nikola sp koliko mogu preko telefona da vidim izgled oboljenja je kao i kod mene i lisce i stablo, bilo bi dobro da tvoja prica ima osnova. A sto se tice cveta nasao sam na tri stabla pre par dana nekoliko cvetova, sta je ovo...

Pored te Monilije ... Ervinije ili šta god, nadam se uspešno rešeno, kod mene i jak napad grinja za par dana od sporadičnih stabala baš se proširilo danas oprskao sa Dodinom Bajerovim. Do sad ga nisam koristio ali su mi preporučili kao nešto "jako dobro ... " videćemo. Kod mene za sada nema tog novog ludog cveta , samo mi još i to fali.

Greškom upisan Dodin umesto DECIS.

Poslednja izmena:
Nikola čime i kako si tretirao dunje?

- - - - - - - - - -

Hm, u kojoj godini su ti sadnice ? Kod mene treća, mislim da bi do sada pokazala već i ne bi bila svaka zaražena. ..

kod mene je druga . bakarnim sretsvom . prvo sam orezao sve zarazene grane stim da sam orezao i 10 -15cm zdravog dela . pa onda sam premazao sa nekim sretstvom isto na bazi bakra . i posle toga tretirao opet bakarnim sretstvom .
nzm tacno kako se sredstvo zove , ako te zanima pogedcu pa cu ti reci .

Nazad
Vrh