Dunja

Imam nekoliko starih dunja na jednoj njivi, o kojoj sorti je rec to ne znam ali radjaju redovno i obilno. Zadnjih par godina pojavio se problem, kad plodovi pocnu da sazrevaju, pocnu i da opadaju. Sta je problem kod opadanja plodova i postoji li neko sredstvo sa cim moze da se spreci?

Imam nekoliko starih dunja na jednoj njivi, o kojoj sorti je rec to ne znam ali radjaju redovno i obilno. Zadnjih par godina pojavio se problem, kad plodovi pocnu da sazrevaju, pocnu i da opadaju. Sta je problem kod opadanja plodova i postoji li neko sredstvo sa cim moze da se spreci?
Ako se odvija sad to je junsko opadanje plodova,to je kod dudnje izrazeno,ali i normalno..

Jabučni savijač osim u nasadu krušaka,jabuka zna raditi štetu i u nasadu dunja što implicira opadanje plodova.
Za ekološko suzbijanje preporučam Granupom.

pa trebao si vec da uradis bar po meni . ja sam to uradio jos pre 20dana , sto vise polodovi stoje to vise hranljivih materija trose . a za letnju rezidbu nzm sta da ti kazem to nisam radio nikad .

nego ljudi imate li vi problem sa bakterijam ? konkretno sa Pseudomonas syringe ?

Da bas sve istio kao i kod tebe, samo mi je neobicno i ja sam prskao dva puta a sad vec tri puta chorusom i signum da ovako se monilija rasiri.

i kod mene u kraju u Beloj Crkvi haos, kao da je jesen takvi su im listovi, prskali ljudi i po 15 puta i ne znaju više šta da rade....kod mene su malene od jesenas, nisam imao cveta pa sam se izgleda provukao.....izgleda da monilija razbija ....

Bilo juce na RTV1 u emisiji AgroDnevnik-zelena prognoza gde su spominjali bas ovaj problem na dunjama i jabukama. Kazu da je monilija i preporucuju obilazak vocnjaka, rezanje zarazenih grana i tretman sa bakrom ili nekom aluminiumXYX supstancom (nisam zapamtio).
Na mojim dunjama je isto prisutan ovaj problem ali u maloj kolicini, ukupno 4-5 grancica na 40 dunja. Hemijski tretmani isto radjeni na vreme i ni jedan nije preskocen. Redovno sam prskao i sa bacilomiksom...

Mene vise brine sto su mi svi plodovi braon boje, kao sto su neki na ovoj temi pominjali. Da li je to zaista zarazeno, da ne mucim biljke bez veze ako ce na kraju da otpadnu?!

Poslednja izmena:
danas zaštitarka kaže da je ervinija, da režem pa zabranjeno sredstvo? pa nešto za dizanje imuniteta neka amino kiselina ili slično

- - - - - - - - - -

orezao sam jedan deo voćnjaka, upropastio sam formiranu krošnju, tri godine je formiramo, danas je sje...a, ma stvarno nema smisla.

Da bas sve istio kao i kod tebe, samo mi je neobicno i ja sam prskao dva puta a sad vec tri puta chorusom i signum da ovako se monilija rasiri.

to nije monilija, ja a izgleda i drugi smo se za.....i, prskao sam pre nekog vremena i sistemičnim i kontaktnim, u trenutku kad je to sušenje bilo u samom povoju, umesto da nestane kao što sam ja mislio ono je nastavilo da se širi i napravilo cirkus, to nije monilija jer bi fungicidi barem malo delovali...

I kod mene sve kao sa Zokijeve slike,bio kod brata danas u dunjama i njemu bio covek zastitar i rekao mu da nije monilija nego erwinija.Samo da ne krene jos da se siri za sada je podnosljivo.

Stara dunja, tolike godine bila ok, ali napade je neka beda, dal je Monilija il šta već.

resize-of-wp20150613008.jpg

resize-of-wp20150613009.jpg

resize-of-wp20150613010.jpg

Nazad
Vrh