Dunja

Okvašivač definitivno pomaže, ali jel vidite gde idemo hemijska industrija nam uvaljuje SVE ŽIVO a mi samo gutamo njihovu priču.

Upravu si Zoki ali do sad smo na žalost shvatili da intezivne proizvodnje dunje nema bez hemije... jbga.

- - - - - - - - - -

Imam 60 stabala dunja posadjenih u jesen 2013 god. Ovog proleca su bas dobro cvetale i na svakom stablu ostalo 30-40 ploda. Hteo bih da ostavim samo po jedan do dva komada, a ostalo da odstranim. Kada je najbolje da to uradim i da li ujedno da uradim i letnju rezidbu? Pozzz.

Ista priča i kod mene sad je većina plodova veličine palca,kad je to najbolje skidati? Ja kontam da prođe ovo prolećno kolebljivo vreme zbog ranica pa tek onda...

e24e0b8046646907cf6fb05892eb975f.jpg

imam na dunjama kao pocrnele grancice na kojima se plod nije odrzao kao na slici,ponegde i list na njima oboleo a one gde ima plod lep vidi se zdrava grancica,jel to tako normalno ili je ervinija,monilija...

Imam i ja nešto slično na pojedinim stablima ,rodna grančica sa ne zametnutim plodom se suši...Moje mišljenje je da posle prskanja protiv monilije u precvetavanju na pojedinim stablima je još po koji cvet tek onda procvetao (nailazio sam i danas na cvetove) i verovatno zakačio moniliju...

5fd48187ca4ff9a24c9d690a7365eb83.jpg

Evo ovde na primer,a gde je plod lepo krenuo nema problema.Inace sam i ja u dilemi kad skinuti plodove stabla gde nema nijedan plod mnogo veci porast mladara.

Pa zato i jeste sporadicno gajenje ove biljke a ne plantazno, jer su pre ljudi odustajali od vece proizvodnje ako nesto jednostavno ne ide.
Zato i ne postoji sortiment na izboru, jedina sada 'prednost' je hemijska zastita vocke.

Imam i ja nešto slično na pojedinim stablima ,rodna grančica sa ne zametnutim plodom se suši...Moje mišljenje je da posle prskanja protiv monilije u precvetavanju na pojedinim stablima je još po koji cvet tek onda procvetao (nailazio sam i danas na cvetove) i verovatno zakačio moniliju...
Kod mene ima skoro na svakom stablu,gde god je plod zakrzljao na vrhu grancice ona se susi. Sta mislis da li skidati te grancice ili bolje ne praviti ranice?

Kod mene ima skoro na svakom stablu,gde god je plod zakrzljao na vrhu grancice ona se susi. Sta mislis da li skidati te grancice ili bolje ne praviti ranice?

Ja sam nešto skinuo a nešto ću ovih dana nema toga kod mene puno, za ranice sam komentarisao kod skidanja plodova pošto na određenim stablima imam i do 30-35 za skinuti pa čekam suvo vreme .

Pozdrav svima ! :) Evo uhvatih malo vremena da se javim posle duze pauze. Kao sto stariji clanovi foruma znaju,radim pretezno dunju, do ove godine sam imao manjih problema,a ove godine MONILIJA ploda i lista mi je upropastila skoro sve,nemam skroz osusenih stabala ali od krosnje skoro da nema nista.Te dunje su u petoj vegetativnoj godini ,oko 1000 komada,tretirane i odrzavane maksimalno ! Vidim da mnogo ljudi ima ovaj problem ove godine,nekima je unisteno i do 40% ukopnog zasada. Posto sam sve mere zastite primenio kako dozvoljene tako i nedozvoljene fungicide i antibiotike nemam mnogo sta da kazem a kamoli da pitam za nesto,jer sam sve moguce primenio i mnogo NAUCIO,sto je verovatno najbitnije u celoj prici .Rezime je da cu od iduce jeseni primenjivati samo organske supstance u prskanju, u jesen plavi kamen i krec-Bordovska corba -NEPRIKOSNOVENA ,sto ce se i pokazati u narednim godinama,sto se tice monilije radicu samo najokrutniju selekciju.U trovace -fito farmaciju sam maksimalno razocaran -PRODACE VAM BILO STA I NECE GARANTOVATI NISTA, ali dobro,tu je kriva drzava ne apoteka.Za 7 godina ogleda koje sam pravio kod mene zakljucio sam da ce dunja uvek oboleti od bilo cega ako je godina pogodna za odredjene bolesti ma cime je vi prskali.Srecno svima ! ;)

Iron ex stefanvoce i kod mene ima skoro na svakom stablu listova grančica i zametaka ploda koje je napala ja bih rekao monilija, prskano od početka vegetativne sezone isto kao i kolega iron i pre kiša i posle kiša.... i opet kao što rekoh na skoro svakom stablu napad. Neka mi neko iskusniji napiše da li će se to proširiti na celo stablo poput ervinie ili će se zadržati na tome. Mislim da bi tu pomogla dobra prihrana nekim mikrobiološkim đubrivom ili gvožđem, podiglo bi joj imunitete, naravno nisam tim stvačicama prihranjivao ove sezone...

- - - - - - - - - -

Počeo sam da proređujem plod, uspeo sam skoro pola voćnjaka da uradim, sunce me je toliko opržilo da evo dva dana se mažem nekim kremama i jogurtom :cool:

Pozdrav ljudi, danas sam bio u susednom mestu tamo mi je šljivik i pričam sa komšijom koji inače ima dunje tvrdi da je to monilija. Kaže da se cvetanje razvuklo i trebalo je još koji put tretirati protiv monilije a sinovi teli da uštede i je.. ga najeb. Mislim ili se nadam da se neće proširivati pa nam je to nauk za ubuduće.

I ja sam tretirao sve po protokolu cak i mikrobiolosko djubrivo i ne vredi monilija je ucinila svoje,na pola sam poskidao osusene grancice,nadam se da se nece siriti dalje.

ja nisam skidao osušene grančice, nadam se da se neće širiti

- - - - - - - - - -

Prošle godine sam tretirao, ja mislim dva puta gvožđem, mogu vam reći da je učinak odličan !!!

Nazad
Vrh