Dunja

Neznam sto se sve prepisuje erviniji kad je neki problem u dunjama,jeste ona veliki problem ali ne mora da znaci da je uvek to u pitanju,meni su se isto tako posle sadnje osusilo par komada ali nije bilo ervinija jer mi se isto par komada na parceli pored osusilo sljiva kad su krenuli listici a njih ne napada ervinija,kacio sam ovde slike na dve dunje u drugoj godini gde su se mladari savili u pastirski stap karakteristicno za erviniju gde su mi par kolega i rekli da je ona u pitanju ali nije bila ervinija nego ubodi ose srcikarice pa se isto tako savije mladar iznad.U svakom slucaju preventiva je najbolji lek kao sto rece marceta. Kole probaj da nadjes ekstrasol ili X1 biocleaner ja njega koristim i za sada nema problema.

Neznam sto se sve prepisuje erviniji kad je neki problem u dunjama,jeste ona veliki problem ali ne mora da znaci da je uvek to u pitanju,meni su se isto tako posle sadnje osusilo par komada ali nije bilo ervinija jer mi se isto par komada na parceli pored osusilo sljiva kad su krenuli listici a njih ne napada ervinija,kacio sam ovde slike na dve dunje u drugoj godini gde su se mladari savili u pastirski stap karakteristicno za erviniju gde su mi par kolega i rekli da je ona u pitanju ali nije bila ervinija nego ubodi ose srcikarice pa se isto tako savije mladar iznad.U svakom slucaju preventiva je najbolji lek kao sto rece marceta. Kole probaj da nadjes ekstrasol ili X1 biocleaner ja njega koristim i za sada nema problema.

pa i meni se lišće osušilo, a par meseci sam ovde na forumu i čitam....od ovih osušenih nema vajde pa sam ja to preventive a i malo od straha povadio i spalio....a imam oko 50-tak sadnica nisam ni jedan list dobio, samo stoje kao štap, nema niti jedan mladar, ali se ne suše ali imam i neke koje tek sada puštaju mladare pa kapiram da je od kvaliteta sadnica..kao da se jednostavno nisu primile, pa ću to na jesen da presadim....
a više i nisam pametan šta da prskam, ali moraću da se odlučim...hvala drug...

Pitanje za one koji imaju dunju na rodu - ove godine mi je dunja jako cvetala i imam dosta zametnutog ploda (pošto su u drugoj godini veliku većinu ću skinuti) ali skoro svaki plodić ima sa jedne strane blagu braon fleku e sad dali to tako treba ili sam trebao već sa nečim da štitim i plod.Kao što rekoh za ovu god mi je nebitno ali za ubuduće da znam.

I meni je tako isto skoro svaki plod ima malo sa jedne strane malo svetlo braon fleku sta je to da li neko zna?

I meni je tako isto skoro svaki plod ima malo sa jedne strane malo svetlo braon fleku sta je to da li neko zna?

moze biti da je neka vrsta oboljenja. tipa monilije koja prouzrokuje na plodovim koncentricne braon krugove pa posle kad se moalo vise razvije imas jedan braon krug pa jedan beli i tako u krug tj to ti znaci beli je noc a braon dan , smena dana i noci . treba da se tretira pr cvetnja tj pre otvaranja cveta i posle precvetavanja zbog Monilije laxe , Monilije fructigene , crne pegavosti dunje ( Diplocarpon maculatum ) i stetnih insekata ..

- - - - - - - - - -

2z4win9.jpg
[/IMG]

evo kako izgleda kad je vec u odmakloj fazi .

Pa kao I kod drugih dunja je dobro cvetala I oplodnja je bila ok plodova ima dosta ali ima bas dosta sa takvim flekama. Nemam mnogo dunja I kad ih prskam bas ih okupam.

Ja planiram nedelju - ponedeljak - Bacilomix + neki fungicid a insekticid samo ako primetim da treba... kiša nam je dobro došla ali sada treba i štiti , vreme idealno za bakterioze...

Ja sam dan pre kiše prskao insekticidiom (pojavile se vaši) + antracol+ folijarno djubrivo 20-20-20. Kiša je naravno dobro došla, ali ne znam da li opet da prskam, čoveče pun kufer prskanja.... ::jako_besan::

Imao sam negde podatak posle koliko litara vode se spere većina hemije sa biljke , upitanju je par litara po kvadratu tako da posle iole jače kiše mora se ponoviti... neznam kako bi bilo sa okvašivačima dali koristiti njih u kišnom periodu?

Pa ono poboljšava prijanjanje i efikasnost korišćene hemije meni je zaštitarka preporučila da ga obavezno koristim ali... cena preporučenog preparata je bila oko 4500din(mnogoooo) stim da 1l ide na 10000l vode što i nije strašno. E sad moraću da vidim sa njom dali se i teže spira korišćena hemija ako je tako onda bi vredelo koristiti naročito pred kišu...

A kako bi bilo da se umesto "tih" okvašivača , eventualno, koristiti pivo ili kućnu hemiju, šampon ili ferri ? Jer takve stvari preporučuju , za recimo, prskanje crnog luka...Pa kad može za luk , valjda može i za voće? Doduše luk se prska samo insekticidom, a ne znam kako bi se recimo pivo kombinovalo sa fungicidima i sličnim jedinjenjima?
Valja razmisliti...ili već neko ima iskustva, o tome?

Pivo da cak je dobra ishrana za bakterije koje se ne trpe sa gljivicama, tako da kontam da moze sa fungicidom da ide.

Imam 60 stabala dunja posadjenih u jesen 2013 god. Ovog proleca su bas dobro cvetale i na svakom stablu ostalo 30-40 ploda. Hteo bih da ostavim samo po jedan do dva komada, a ostalo da odstranim. Kada je najbolje da to uradim i da li ujedno da uradim i letnju rezidbu? Pozzz.

Nazad
Vrh