Dunja

Moje dunje za vreme proslogodisnjih poplava ...
300fkug.jpg
[/IMG]
28bursh.jpg
[/IMG]

Da li moze da se mesa fitofert ferro 11 i kristal 20:20:20 sa chorus i tonus. Nekoliko dunja mi je bledo zeleno pa sam mislio da pojacam gvozdje.

Ja prehranu koristim sa fungicidima, i do sad nisam video neke probleme, da li je dejstvo umanjeno ili ne ne bih znao , sa insekticidima ne koristim , uglavnom razdvajam insekticid i fungicid pa prehrana ide sa fungicidom..

Nije problem u fungicidu ili insekticidu nego imam dilemu za gvozdje u ovom satavu da li moze da se mesa sa folijarnim prihranom I pesticidima koji su od blago kisele do bazne PH vrednosti a mislim da gvozdje u neznam kom obliku(npr wuksal ferro ima GLH helat) nemesa sa skoro pa nicim.

Nisam znao to za mankogal a mislio sam ujutru antrakol ali mi problem sto nisam radio prskanje u precvetavanju jer su bukvalno procvetale i precvetale i na pola dunja vec ima plodova i to sve u roku od 6 dana. pa sam mislio signum i jos jedan fungicid da pomesam.

Da li moze da se mesa fitofert ferro 11 i kristal 20:20:20 sa chorus i tonus. Nekoliko dunja mi je bledo zeleno pa sam mislio da pojacam gvozdje.

Za gvožđe znam da ide samo ! To su mi dve zaštitarke rekle. Trebao bih delanom da prskam pa sam pitao zaštitarku da li da dodam prihranu, ona mi reče da je bolje da ne dodajem, takođe mi je rekao zaštitar kada sam pre nekoliko dana prskao peharom u cvetu, da je bolje da ne dodajem prihranu!

Pozdrav drugari.

Imam 75 stabala dunje sto u drugoj sto u trecoj godini (bile bi sve treca da mi ervinija u prvoj godini nije pola osusila jer su dosle zarazene sadnice) pa me zanima vas stav po jednom pitanju.

Prosle godine su stabla iscvetala samo tako, zametnulo se, lupam, polovina plodova u odnosu na broj cvetova ali je skoro sve biljka odbacila sama jos na pocetku jer realno i nije trebala da radja i na kraju je ostalo par komada koje su sazrele.

Ove godine je to puta pet ili deset tj. na svakom stablu ima po gomila zametnutih plodova i sad je moje pitanje sledece:

Da li da sam proredim plodove sam i da ostavim po koji ili da jednostavno pustim da priroda sama odradi svoje samo se plasim da ne opteretim mlada stabla previse pa da im usporim razvoj vise nego sto bi trebalo.

Hvala unapred...

I ja imam dosta zametaka na dunjama u trecoj godini ali necu jos nista da diram odbacice ona nesto a kad malo poraste plod onda cu videti ako bude bas mnogo da poskidam.

Prje tri godine kupi ja dvje sadnice dunja i jednu poklonim bratu

Onn svoju posadio i nije više ništa radio oko nje a ja svoju lijepo nađubrio stajnjakom orezao prskao i sve po propisima i vašim savjetima

Prošle godine nacvatale moja i bratova kod mene nije bilo ama niti jednog ploda a kod njega pet šest

proljetos ja svoju dunju opet oprskam sa crvenim uljem lijepo orežem a ona niti jednog jedinog cvijeta da pokaže a bratova koju nije ni pogledo nacvjetala samo takoa i bolje u svemu napreduje nego moja

Šta sam ja pogriješio? ili šta pogrešno radim sa mojom dunjom?

Imam jednu staru samoniklu koja nije vidjela makaze niti prskalicu a tako obilato rađa jel to treba da znači da dunju treba ostaviti na miru da ona sama odredi štaće i kako će? :osmeh:

Nazad
Vrh