Dunja

Ma ja sam do sad sa onom malom ručnom na pumpanje od 10-tak litara eventualno kad ulovim nekoga priključim špric na ratarsku pa piči.Dunje su mi na 2.8metara pa već može atomizer uz neki "prihvatljiv " rastur ali šljive i kajsije su mi na 4 metra njih ću još koju godinu ručno... Ali to što sam ti spomeno kvalitet posla tek sad vidim kad vetar (sa atomizera) izokreće list a hemija kao magla prekrije obe strane...

Jooj i ja se j...m sa leđnim motornim, juče sam prskao, crkoo sam. jedino što mogu da se pojačam je moravina motorna na kolicima i crevo od 50 m a traktor i atomizer hm možda jednog dana :sjasi:

- - - - - - - - - -

Sa traktorom i atomizerom, ma to je k'o gospodin čovek !

Da znaš "uđeš izađeš i gotovo" ...hahahaha...šta se dešava kod tebe u dunjama,imaš li rutave bube i imali kiše kod vas,trebala bi noćas da dođe sa zapada a Mitrovica je malo zapadnije od NS-a

Rutave bube ima manje nego protekle dve godine, nisam zadovoljan sa bojom lista, moraću da im dam neku infuziju ;) što se tiče cveta procvetalo je pravo, samo ima još da se igra do kraja utakmice...

- - - - - - - - - -

A kiše je juče uveče nešto bilo, mada slabo (tri- četiri sata nakon mog prskanja) i malo pre je nešto sipilo.

Kod mene najezda rutave...imam i ja nekog šarenila i verovatno bi trebao nešto da im dam folijarno ali sam sad u cvetu dva puta dao Bacilomix najviše zbog ervinije...u nekim budućim prskanjima će biti kako ti kažeš infuzije.Trenutno mi je problem suvo vrema ako do ujutu nešto ne padne moram zalivati a to je posao...

Mislim da ne treba još da brineš zbog "suše" po meni još ne kriziraju. Očekujem da napišeš utiske što se tiče bacilomix-a. Ove godine još nisi išao folijarnom prihranom? Vidim na slici tebi je cvet skroz otvoren jel tako na celoj površini? Vidi to što kažeš da imaš šarenila, to bi jbg bacilomix trebao da ispegla, da list postane ujednačene lepe tamno zelene boje, zdrav i lepo razvijen, hm trebalo bi... Ustvari bacilomix je folijarna, tako da si išao :osmeh:

Hm da u pravu si,većinom je pun cvet ima precvetalog a i nešto malo u pupoljcima.Pa za sada sam imao sreće da je ovih 10-tak dana cvetanja suvo pa su i manje šanse za zarazu,tako da je rano da bilo šta komentarišem. A zemlja je jako suva vlaga 0 (nula).

Da, sigurno ne moze da se poredi kvalitet uradjenog posla , ja jos nisam uzeo atomizer ,mucim se sa motornom moravom od 100l ,al' za sledecu sezonu cu morati da se ponovim, najvise zbog potrosnje hemije jos nisam uzeo atomizer, zato pitam..

Kanački kaži mi, ta moravina motorna na kolicima, kada prskaš, jel prska pod nekim pritiskom da stvara"vetar" turbulenciju vazduha, ako me razumeš, što kaže Marčeta, da okreće list ili ima efekat kao obična leđna prskalica na ručno pumpanje, ako nije problem da mi objasniš ...

I ja danas isprskao chorus prvi put,dosta ne ujednaceno cvetanje,oko pola otvoreni cvetovi ostalo ce jos za neki dan a negde tek izbili pupoljci.Inace list mi je ok za sada,isao sam samo folijarno pre cvetanja humistart i x1 biocleaner(to sam prosle godine prskao mikrobiolosko kao preventiva za erwiniju,pa cu videti hoce li biti nekog efekta.

Pravi jak pritisak i dosta okrece list , daleko od toga kao atomizer ,ali vrti kovitla radi nesto.. Ja sam se jos igrao sa diznama ,sad trenutno imam 015 i pravi bukvalno maglu pod jakim pritiskom koji okrece list koliko toliko ,nije losa,ali je muka gurati je punu + sto su to stari i motori i pumpa i stalno nesto menjam gumice ,membrane i brzo procuri ,losi delovi male privrede

Kolega Kole0603 ima problem u svom vocnjaku , a ima i problem sa kucanjem postova ,zamolio me je da postavim slike umesto njega ,pa ako neko moze malo da prokomentarise i posavetuje ga , hvala

Kole0603 je napisao(la):
druze obilazio sam dunjice, pa bih malo pomoci prijatelja.... poslao bih ti par slika na neki email ako moze da se malo posavetujem. sadio sam jesenas, idu dobro , ali sam primetio na listovima kako su ispucali i imaju neke naranzaste tackice, a na samo jednom jedinom stablu ima neka flekica boje cigle.... na slikam se vidi lepo, da li je to izmrzlo ili treba da se zabrinem. poslednje sto sam radio prskanje protiv insekata i dodao sam malo bakra, pre toga bacio azota onako saku oko stabla.... ne znam kako da se ukljucim tamo na forum za dunje, trazi mi neke poruke 30 komada i sl. gluposti... hvala unapred...

Fotografija0027_zpsure47qqe.jpg

Fotografija0026_zpslg4yfpjt.jpg

Fotografija0028_zpsnu5mxm6x.jpg

Fotografija0024_zpsefhrx8qy.jpg

Fotografija0016_zpszmcl0yvr.jpg

dsc0996.jpg
Danasnja slika dunje i kod mene je velika razlika u cvetu neki tek sada se otvaraju aneki vec otpale latice. Sa čime prihranjivati sad?

Poruka za Kole0603
Izvinjavam se ostalima sto ovde postujem- posto server ne dozvoljava da mu posaljem pp.
Verovatno ti forum trazi da postavis 30 postova u opstem forumu pre nego sto mozes postovati u vocarstvu
Kada sam ja se uclanio ta pravila nisu bila
E sad uglavnom po listovima te pojave su najverovatnije nekog gljivicnog uzrocnika, trebala bi koja slika, mada pre bih te uputio na marcetu i zoransm da sa njima kontaktiras oni imaju ipak zasade dunje i vise su u tome
Licno ja nemam velik zasad a ponajmanje dunje i moja zastita se svodi naorgansku - bez primene pesticida, tako da pitanje je koliko bi ti oni uopste i pomogli jer bas zbog upotrebe pesticida oni neutralsu na neki nacin dejstva organskih preparata.

I ja sam pokušao da Koletu0603 pošaljem poruku na PP ali ne ide.Zadnje dve slike ,nešto slično se i meni pojavilo posle prskanja bakrom ali samo na 10-tak kom vranjske -zaštitarka tvrdi da je od bakra,zašto se pokazalo na "samo" 10-tai i to Vranjskih nema pojma.A prve tri fotografije nemam pojma...

Pravi jak pritisak i dosta okrece list , daleko od toga kao atomizer ,ali vrti kovitla radi nesto..

Misliš daleko od toga kao atomizer , misliš na traktorski ili leđni. Imam leđni motorni vilidžerov, jedino što bih se mogao pojačati je tako neka moravina na kolicima, zato te i pitam jel pravi "vetar"...

- - - - - - - - - -

Za Koleta 0603 prilično sam pri mišljenju da je fitotoksičnost imao sam i ja prve godine skoro istih pojava, naročito pošto si napisao da si mešao bakar i insekticid, koliko ja znam ne bi trebalo zajedno da idu. Kao što rekoh mislim da je fitotoksičnost. Pročitaj malo temu u vezi zaštite tamo ima ja mislim nekih pod tema gde se opisuje i način kako se prska, da samo orosi, u koje doba dana u zavisnosti od vremenskih uslova.... napisao bih ti i ja ali nisam toliko siguran u finese pa ne bih da te navedem na pogrešno, znam za sebe ali ako pogrešim zaj...o sam sebe, a ne drugog. ::sramota::

Pa ne bih znao sa cime da ti uporedim , atomizer duva vetar + hemija, a ovde hemija pod jakim pritiskom i u kombinaciji sa diznom malog protoka okrece list, kovitla vazduh donekle.. Bar je tako u mom slucaju , kod mene je bila neka dizna koja je pljuckala kao ledjna prskalica, ali sam stavi malu diznu , pojacao pritisak i mnogo lepse radi , nadam se da sam ti malo pojasnio

Fitotoksičnost. Pesticidi poslije primjene mogu često da izazovu na plodovima, lišću, cvijetovima ili cjelim biljkama razne promjene koje se manifestiraju u prolaznim ili trajnim oštećenjima. Ona se ispoljavaju u vidu opekotina, sušenja i opadanja lišća, deformaciji biljnih djelova, propadanju cijelih biljaka ili sličnim promjenama. Uzroci koji dovode do ove pojave mogu biti različiti: neispravni preparati, njihov pogrešan izbor, predoziranje, različita osjetljivost biljaka i sorti, nepovoljni klimatski uvjeti, nekvalitetan način primjene itd.

Kompatibilnost. U praksi se često nameće potreba za istovremenim suzbijanjem pprouzročitelja bolesti i štetočina, te je potrebno izmješati 2-3 preparata. Ovakva tretiranja predstavljaju uštedu u radnoj snazi i materijalnim sredstvima. Kompatibilnost je pojava kada se dva ili više preparata mogu međusobno mješati radi istovremene primjene, a da se ne ispolje nikakve negativne posljedice na biljkama. Međutim, kod nekih preparata prilikom istovremenog mješanja dolazi do kemijske reakcije koja smanjuje njihovu efikasnost ili dovodi do drugih neželjenih posljedica (pojava fitotoksičnosti i dr.). Ova pojava se naziva inkopatibilnost.
Većina pesticida se ne može mješati sa pesticidima alkalne (bazne) reakcije, kao što je bord. juha. U uputama svakog preparata je naznačeno sa kojim se sredstvima može mješati. Pored toga izrađuju se specijalne tablice, gde se može vidjeti mogućnost mješanja pesticida.

- - - - - - - - - -

Kanacki jesi hvala, ako budeš dokon kad se setiš ti snimi prskalicu u radu pa stavi jedan kratak video zapis :))))

Nazad
Vrh