Drljače

Ima neko tera dva puta jer mu je to navika, prvi put poravni pa baci vestak pa onda drugi put pred setvu, ja iskreno ne vidim za nasu peskovitu zemlju potrebu za dva prohoda osim ako se ima viska goriva i vremena. Ako neko ima neku drugu teoriju zasto dva prohoda drljacom i ako je ravno iz jednom, bas bih voleo da podelimo misljenja.

Maticu slazem se u potpunosti tamo gde ima rupa i neravno je oranje... ali tamo gde je ravno oranje i posle prvog puta izgleda kao pista sto bi gazili jos jednom i pravili duple tragove. Kod nas zadnjih godina od kako ne idu beraci po blatu, nema kajsanja i televizora po njivama, bukvalno prvi prohod teras 13-14 na sat. Ne vidim sta ce tu drugi prohod osim mozda nabijanja setvenog sloja zarad boljeg cuvanja vlage.

Ceca je Ceca,ali dva puta je dva puta :haha:
Mora dva puta,da se izjednaci dubina setve,izjednaci vlaga,poravna njiva u principu je bolje,e sad svako ima svoju teoriju pa neka radi kako hoce...I na oranju i na podrivanom,bar kod mene.

Zektor radio sam i ja samo jedan prohod par dana pred setvu i to je to.Imam setvospremač koji je sposoban da uradi iz jednog prohoda ali mora oranje da bude izuzetno složeno, ravno a i da izmrzne pošteno da bi se to tako uradilo što se ne dešava često.Bude problem kada je oranje čupavo i neravno pa setveni sloj ostane dosta nejednak pa negde seme ode duboko do Kine, negde plitko, negde na površinu i tako.Takođe se rešava i određen deo korova kako je napisao kolega jer kod zatvorenog oranja korov ranije kreće pa posle tokom drugog prohoda rešavaš klijance i ponike.U prevodu kod dva prohoda anuliraju se sve greške nastale slučajno, namerno i kako već a potrošnja goriva u drugom prohodu nije velika jer se ide brzo i plitko.

Da li neko od vas radi tako da na prednju hidrauliku zakači drljaču a pozadi setvospremač?Pitam ove što imaju veće traktore sa prednjom hidraulikom i da li bi moglo tako da se radi u jednom prohodu?

Kažu komšo neki vajni stručnjaci da je dobro da između dva prohoda prođe koji dan, e sad su izgleda neka druga pravila. Gleda se i vreme, nafta...

Kažu komšo neki vajni stručnjaci da je dobro da između dva prohoda prođe koji dan, e sad su izgleda neka druga pravila. Gleda se i vreme, nafta...

E čika Aco njiva je ko komšinica, kad se njoj hoće traži i drugi put odma nemari za vreme, naftu il ljubomorni ženu,.......... nemam opciju smajli, šalim se al ima istine ovde

Emigrantu zavisi od vlage,oce da lepi na tockove i rotore tako sveza i ziva zemlja.
Proletos smo imali neku zurbu za setvu repe pa je isao jedansa teskom drljacom i probali odma germinator ali nine moglo,tek je sutra dan ovaj isao germinatorom kad se zemlja malo prosusila.

Kupio sam skoro rusa 1025 i narucio sam tupanjac polutesku drljacu od 4.4 metra,savetovali su me da uzmem od 5 metara ali sam se ipak odlucio za 4.4m,verovatno cu dobiti na brzini i lepse ce sitniti zemlju.kakva su vam iskustva sa tupanjac drljacama?

Al su im i digli cene,neko je baš kometariso mixerovu ko da im ugradjuju motor,šta je tu je kupio si je,i pravu si širinu odabro nisi pogrešio.
Narucena je,treba do 15 marta da mi stigne,to je krajni rok...a sto se tice cene jeste jaka nema sta,ali uglavnom se tu krecu,200 evra gore dole ali sam od dosta ljudi cuo da hvale tupanjac,ima dasku i duple rotore nazad

Nazad
Vrh