Dopunsko (veštačko) osvetljavanje biljaka u zaštićenom prostoru

Tko radi manje recimo 5000 komada rasade isplati se sve to složiti u jednoj grijanoj prostoriji u kući, jer i za 30-ak kontejnera moraš grijati plastenik ne cijeli nego tunel da griješ tunel moraš koristiti ili električno grijanje ili koristiti peć ili parno grijanje a ako je loše vrijeme moraš dodatno koristiti i dopunsko osvjetljenje.
Kod nas ako kupuješ osrednju rasadu za 5000 kom moraš dati preko 1300€ ovo nije pikirana rasada nego u plastičnim kontejnerima.
Ili kupiti rasadu pa se nezna šta se kupuje ovako bi se uštedjelo vani na grijanju u startu bi se dobro potrošilo dobilo bi se minimalno 15 dana prije rasada nego u plasteniku, 15 dana manjih troškova vani, slaganje kontejnera na police zauzimanje malog prostora korištenje 10 godina bez problema itd itd.
Sve bi to trebalo staviti na papir pozitivno i negativno i dobro prostudirat.
Recimo za 15 do 20 dana odraditi rasadu krastavca i u to vrijeme gotov i ispikiran kolika je ušteda samo na tome, moglo bi se 20-25 dana kasnije zasijati.
Ja sada neradim puno rasade ali neznači da za par godina neću raditi veću proizvodnju, a za tih par godina tko zna šta je još izmisliti.

Ima tu puno kalkulacija, ali svakako je led za rasadu budućnost.
Uh al se raspriča..
 
Ne slazem se sa tobom,ali normalno,svako ima svoje misljenje i to je ok.
Koliko biljaka krastavca planiras na m2(ispikiran rasad)?
Da bi vrhunski rasad dao vrhunske rezultate treba imati dooobar plastenik i veliko znanje.Sva tri uslova moraju biti ispunjena.
Ako se i sve to odradi u jednom plasteniku,opet nema para,treba vise plastenika.
Ako imas vise plastenika treba veci prostor za negu tog rasada....i tako u krug
Mislim da ima i jos jedna vrlo bitna stvar........KAKO CE SE BILJKA PONASATI KADA ODE NA STALNO MESTO?
Sa vestackog svetla na prirodno,moze biti veliki sok za biljku.
 
Da sve je to jedan krug.
Našao sam sliku od prošle godine isto je rasada bila uzgojena pod led sijalicama i pikirana 15-02-2014 morao sam ju pikirati da oslobodim mjesta u klijalištu.
Druga slika je slikana 18 dana kasnije 03-03-2014 mislim da sam prošlu godinu zasijao 7 dana prije nego sada a ove sada u kontejneru 17 dana ali nisam siguran 100%.
Sa umjetnog svjetla nije bilo problema na vanjsko svjetlo ali prošla godina je bila toplija nego ova sada.
 
Poslednja izmena:
Sve je to ok ali bre brate izracunaj to za malo vecu kvadraturu.Skupo bre samo tako.Plus potrosnja,pa nemamo elektrocentrale u dvoristu.
 
Jedna stvar mora biti jasna.Pokazao si da postoji alternativa.Ma koliko LED tehnologija bila jevtina za ovako nesto je preskupa.
Kazi mi samo koliko trenutno imas krastavca i na kojoj povrsini su?Paradajz je idealno 25/m2,ali tu treba prostora mnogo i to je skupo samo tako.
Ja krastavac idem 96 biljaka po kvadratu....zbog prostora.Manji broj bi bio bolji ali...........
Sve ima svoje,trudimo se da za sto manje novaca uradimo sto bolje.Ipak postoji granica preko koje se ne moze ici
 
Pretpostavljam da je došlo do zabune, ja sam mislio samo u toj fazi dok je u kontejnerima znači samo prvih 30 dana od nicanja do pikiranja a kad se pikira ide u plastenik i više nema kontakta sa sijalicama a to je početak 3 mjeseca i vrijeme je bolje.
Pikirano držati pod led sijalicama ne dolazi u obzir gdje bi tu bila računica..
 

posle zalivanja paradajz mi se malo nakrivi, to je to u principu....
i da takodje je i kod mene slucaj da nakon pikiranja biljke idu u plastenik.
slozio bih se sa kolegom batmanbgda je jeftinije na ovaj nacin proizvesti rasad. jer se najveca energija (novac) tosi u ovom periodu od nicanja do pikiranja. struja kao energent je jeftin po gotovo jeftina tarifa koja traje 8h.
 
Jeli to pikirano ili direktna sjetva, čini mi se da je to ipak malo izduženo za ovaj uzrast, Mislim ipak da je 90w po 1m2 malo, moja procjena za sada je da treba za krastavac min 15o w/1m2 na temperaturi 25 c bez priridnog svjetla, ovo mislim na cfl sijalice.
 
Mislim da gresite.Pa nije isto grejati 10-15 m2 kada su kontejneri u pitanju i kada se to isto rasiri u 100 i vise kvadrata.
Ako uzmemo za primer da sve sejwemo u kontejnere sa 104 rupe zbog ustede,krastavac ne moze izdrzati duze od10-ak dana a paradajz maksimum do 30.Posle toga se mora pikirati.Mora se i razrediti i smestiti u plastenik gde treba da nastavi da napreduje.
Znaci treba da se obezbede uslovi za to,treba to grejati.Svi mi negujemo rasad u februaru i imamo nedostatak svetla,ali se rasad spremi.
Najob ne bih se bas slozio sa tobom.Mislim da ovaj tvoj rasad vec bezi
 
I meni se čini da bježi, ovaj moj krastavac što sam ga juče stavio u sobu za sada nije krenuo u izduživanje ali je iznad njega 28w cfl lampa na jedan kotajner a to je oko 180w/1m2 temperatura dok sijalica sija je 24 C* a noću bez sijalice je 14 C*. Ja već sad vidim da je to skupa igra ali hoću eksperiment da istjeram do kraja, a mislim da će to potrajati bar do kraja ljeta.
 
direktno je sejano u kontejnere od 160 rupa zbog ustede u prostoru. sto se tice izduzivanja do ove visine poraste i onda biljke obrazuju prve stalne listove... tu visinu zadrzavaju dok god imaju prostora, tj dok im se ne uvecaju listovi i postane im premalo mesta onda krecu u drasticno izduzavanje, ali tad se vec i pikiraju, tako da se to izbegne na taj nacin... uslikacu vam taj deo pa mozete sami zakljuciti... sto se tice energije svako ima svoju racunicu o isplativosti... neka tako i ostane... ovakav nacin proizvodnje u kontrolisanim uslovima mislim da ima jos jednu prednost, a to je da se kombinacijom temperature i osvetljenja koriguje vreme prispeca rasada... jer u plasteniku se moze donekle korigovati temperatura (sem ako su topli suncani dani)... i svetlo samo produziti, dok u ovim "podrum uslovima" sve vestacki koriguje spram potreba....tj meteoroloskih uslova na polju.
uzgred... bracemo ga pa cemo da ga merimo :osmeh: sto je....je li i cilj ove nase proizvodnje....
 
Postavljam par slika od danas.

Dnevna temperatura.


4 dana razlike od zadnjeg slikanja slika od 5-og je na 9 stranici.


3 dana razlike od zadnjeg slikanja slika od 6-og je na 9 stranici.


3 dana razlike od zadnjeg slikanja slika od 6-og je na 9 stranici.


Korijen krastavca.
 
Sve je jasno što si napisao ja opet kažem ako neko na 25 dinara uložen zaradi 50 i za tih 50 dinara kupi kutiju žvaka onda nije ništa postigao osim da žvakama liječi živce, a ako uloži 25000 dinara i zaradi 50000 dinara tu već može kupiti 4 lampe MH 400w ili nešto drugo pametno za proizvodnju. Znate već predhodno što sam pisao o mojim HPS lampama da sam ih stavio u magacin i da sam odustao od njih jer mi nisu pokazale efekat kakav sam očekivao sve dok nisam vidio Betmenovu rasadu koja me je iznenadila. Silom prilika sam vratio sijalice u rasadnik jer je ovo vrijeme mnogo mračno a ove HPS imaju malo dejstvo na mlade biljke svega oko 10% . Sad pogledajte moju isplativost, radim sa sijalicama od 2kw i tu imam iskorištenje sijalica svega oko 10 % ali ipak i pored toga su upaljene iz prostog razloga zato što mi rasada ne napreduje kako treba i moglo bi se desiti da ne stigne na vrijeme a ako ne stigne na vrijeme mogao bi da izgubim možda komplet ovih moji lampi zajedno sa potrošnjom struje. E zato sad radim ovaj eksperiment sa cfl sijalicom iako žena galami na mene i kaže, ti bi samo trošio pare na eksperimente.

- - - - - - - - - -

Nisam vidio Betmenove slike sad ih viđo, Šta reći nego svaka čast.
 
Meni danas stigla prva pošiljka led dioda od 1w sa punim spektrom od 400-840nm i vrag mi nije dao mira pa sam sastavio 10 dioda na trake od 50cm.
Ja sam uporan i ne odustajem od led-a.
Ovu sezonu neću ništa mijenjati sada je sve dobro složeno a kasnije ću testirati i ove sa punim spektrom on je namijenjen za sve faze razvoja.



Ovo mi je stiglo prije par dana.


Isastavljeno još postaviti u aluminijski profil i gotovo.
 
mocno izgleda zaista.... koliko kosta ovaj set od 100w koliko vidim po trakama, kao i carina???
i na kojem ti je razmaku sijalica u odnosu na biljke?
 
Komplet 100w dođe oko 50-55€ zavisi kad kupiš ako je akcija i neko sniženje sa plavim diodama, ove sa punim spektrom je skuplje.
Sada sam naručio led diode sa punim spektrom od 1w bila je akcija 40% pa rekoh da iskoristim sniženja tako da sam dobio super cijenu.
Carine nema jer naručujem manje količine po više puta.
A razmak od sijalica do biljke je u prosjeku 10 cm, može i niže i više ali nema potrebe pošto ne griju nema nikakvih bojazni za biljke.
 

posle zalivanja paradajz mi se malo nakrivi, to je to u principu....
i da takodje je i kod mene slucaj da nakon pikiranja biljke idu u plastenik.
slozio bih se sa kolegom batmanbgda je jeftinije na ovaj nacin proizvesti rasad. jer se najveca energija (novac) tosi u ovom periodu od nicanja do pikiranja. struja kao energent je jeftin po gotovo jeftina tarifa koja traje 8h.
Najob koliko su tvoje sijalice iznad rasade.
 
Nazad
Vrh