Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Proveri u Elektrotehna.Da li neko zna ima li u Srbiji MH sijalica 400w sa 6400 K u hidroponiki trenutno nemaju onu MH od 7200K imaju MASTER HPI T PLUS 400W koja ima 4500 K
Našao sam i kupio MH 6000 K.Proveri u Elektrotehna.
Tko radi manje recimo 5000 komada rasade isplati se sve to složiti u jednoj grijanoj prostoriji u kući, jer i za 30-ak kontejnera moraš grijati plastenik ne cijeli nego tunel da griješ tunel moraš koristiti ili električno grijanje ili koristiti peć ili parno grijanje a ako je loše vrijeme moraš dodatno koristiti i dopunsko osvjetljenje.
Kod nas ako kupuješ osrednju rasadu za 5000 kom moraš dati preko 1300€ ovo nije pikirana rasada nego u plastičnim kontejnerima.
Ili kupiti rasadu pa se nezna šta se kupuje ovako bi se uštedjelo vani na grijanju u startu bi se dobro potrošilo dobilo bi se minimalno 15 dana prije rasada nego u plasteniku, 15 dana manjih troškova vani, slaganje kontejnera na police zauzimanje malog prostora korištenje 10 godina bez problema itd itd.
Sve bi to trebalo staviti na papir pozitivno i negativno i dobro prostudirat.
Recimo za 15 do 20 dana odraditi rasadu krastavca i u to vrijeme gotov i ispikiran kolika je ušteda samo na tome, moglo bi se 20-25 dana kasnije zasijati.
Ja sada neradim puno rasade ali neznači da za par godina neću raditi veću proizvodnju, a za tih par godina tko zna šta je još izmisliti.
Ima tu puno kalkulacija, ali svakako je led za rasadu budućnost.
Uh al se raspriča..
Meni danas stigla prva pošiljka led dioda od 1w sa punim spektrom od 400-840nm i vrag mi nije dao mira pa sam sastavio 10 dioda na trake od 50cm.
Ja sam uporan i ne odustajem od led-a.
Ovu sezonu neću ništa mijenjati sada je sve dobro složeno a kasnije ću testirati i ove sa punim spektrom on je namijenjen za sve faze razvoja.
Te diode sa punim spektrom su u stvari plave sa fosforom što daje za naše oči belu ali u stvari je to plava i žuta. Nigdje još nisam vidjeo, da se za uzgoj upotrebljava samo taj tip dioda. Neki jih upotrebljavajo kao dopunu spektra, presvega da se ljudskim okom može pratiti boja biljka.
Inače me zanima kako si zaljemio diode na aluminij traku, pre svega mislim na površinu za hlađenje, koja se u industri lemi. Možda bi išlo nekom pastom za hlađenje. Vjerojatno znaš, da se 1W LED nikako nesmije pobuđivati sa nazivnom snagom, to je maksimalna snaga kod veoma dobrog hlađenja, kojeg u praksi nema.
Više o mojim prošlogodišnjim pokušajima imate ovde http://gartlc.mojforum.si/gartlc-about2428.html&highlight=
PS: Nadam se, da moj Srbski nije jako loš.
Imam i ja nešto paprike u podrumu i grijem sa električnim ćebetom pa moram da zaljevam svaki drugi dan, a u rasadniku mi je centralno grijanje ispod rasade ali odvojeno od kotajnera oko 13 cm. i grije ujedno i substrat i vazduh jer topao vazduh prolazi kroz kotajnere ali i tu zaljevam svaki drugi dan a kad malo otopli onda moram svaki dan.Ja ciljam samo na plavi spektar trenutno, odnosno u planu , jer mi crveni, odnosno puni spektar nije zanimljiv. Biljke kada dostignu određenu veličinu idu napolje. Neću ih držati da se razvijaju i cvetaju pod veštačkim svetlom ...
Nego zanima me jedna stvar. U šupi koja je relativno dobro izolovana bilje, odnosno supstrat grejem električnim ćebetom. On mi prilično isušuje zemlju ... Kako vi grejete? Grejete vazduh nekim drugim grejnim telom, ili supstrat kao ja?
Da li pomažu one granule za vlažnost?
Nisu iste starosti ona veća je starija 8 dana i ona je bila relativno dobra ne kao ova pod punim spektrom ali je vani u rasadniku pod najlonom i nema dodatnog osvjetljenja a sunca nema već danima a neće ga ni biti tako da polako ide u visinu iznio sam ga iz klijališta baš u najgore vrijeme.Jesu li paprike iste starosti, pošto je paprika na donjoj slici dosta niža ili joj bolje godi pun spektar, u suštini obadvije su ekstra ali ova dole ima baš dosta kratke interdonije. Meni to izgleda da led osvjetljenje ima 100% iskorištenje baš kao sunce.
Imam i ja nešto paprike u podrumu i grijem sa električnim ćebetom pa moram da zaljevam svaki drugi dan, a u rasadniku mi je centralno grijanje ispod rasade ali odvojeno od kotajnera oko 13 cm. i grije ujedno i substrat i vazduh jer topao vazduh prolazi kroz kotajnere ali i tu zaljevam svaki drugi dan a kad malo otopli onda moram svaki dan.
Možda ne pratiš dobro zbivanja sa led tehnologijom uznapredovala je u odnosu na prošlu godinu dosta.
Ove diode su puni PAR spektar nije nikakva kombinacija plava +++ nečega a nm je od 400-840 u jednom čipu i ne upotrebljava se kao dopunsko osvetljenje nego zamjenjuje u potpunosti prirodno