tvrdoglavi
Član
Pozdrav društvo.Duže pratim vašu raspravu,zanimljiva tema ali nikako da pohvatam vaše oznake ili način na koji mjerite snagu svjetlosti.Ja to sve računam kroz lukse, tako mi je lakše.Imam ranu proizvodnju paradajza.Znamo da je minimalno osvjetljenje 6000 luksa,optimalno 20000 na više.U decembru može biti u prosjeku čak 5000 luksa.januar 7000 luksa, u februaru 10000 luksa, prolaskom kroz foliju može se izgubiti i do 30% ako je folija stara,prljava ili ima leda(ja operem foliju svake godina na jesen).Plastenik za rasad ima duplu krovnu foliju plus još jedna folija na klijalištu od 9 m2 za do prvog rasađivanja.Znači,svjetlost prolazi kroz tri folije.U decembru osvjetljavam maksimalno 10 sati, dodajem oko 2000 luksa ma m2.Svjetiljke su namontirane na lim koji usmjerava svjetlost a same svjetiljke su oko 30 cm iznad kontejnera.Za kompletnu površinu koristim 12 lampi po 1500 luksa.One rade i kad je oblačno i kad je sunce. Ija sam nekad razmišljao o tim lampama sa tim raznoraznim spektrima.Ja koristim, ne lažem, obične špar lampe od 23 w,sveukupno 12 × 23 w= 276 w.Svaka lampa ima 2700 k i ne griju zrak.Jedna me je stala 4 eura.Probat ću da ubacim slike da vidite rasad,slikano mobitelom.
Poslednja izmena: