Ove sezone sam probavao sa kineskom low cost sijalicom sa oko 20% plavih led na veče produžiti osvetljenje do kojih 22h. Kod salate u stakleniku do veličine kojih 3cm nije bilo nekih promjena (usporedujuči sa kontrolnim biljkama), a nakon toga je počela brže rasti. Znači kod salate bitna je temperatura a ne duljina dana.
Kod rajčica situacija je drukčija. 6 komada sam stavio na južni prozor kod temperature oko 21C, 2 bez osvetljenja, 2 sa plavom i 2 sa gore pomenutom sijalicom. Druge 4 su puno brže rasle, pa su nakon mjesec dana na nekih 10cm. Razlike između plave u plavo-crvene nisam primjetio.
Znači rajčicama je i u ranoj fazi uzgoja bitna i duljina dana.
Pomenute sijalice su deklarirane na 15W, imaju 30 komada 0,5W SMD LED a u biti rade sa 5W. Imam i jednu jaču, 45W (15 puta 3W) deklarirano, stvarno 15W.
Kod rajčica situacija je drukčija. 6 komada sam stavio na južni prozor kod temperature oko 21C, 2 bez osvetljenja, 2 sa plavom i 2 sa gore pomenutom sijalicom. Druge 4 su puno brže rasle, pa su nakon mjesec dana na nekih 10cm. Razlike između plave u plavo-crvene nisam primjetio.
Znači rajčicama je i u ranoj fazi uzgoja bitna i duljina dana.
Pomenute sijalice su deklarirane na 15W, imaju 30 komada 0,5W SMD LED a u biti rade sa 5W. Imam i jednu jaču, 45W (15 puta 3W) deklarirano, stvarno 15W.