Dopunsko (veštačko) osvetljavanje biljaka u zaštićenom prostoru

Dobro si izolirao sa alu folijom ovdje nema gubitha svjetlosti ništa, sveukupno oko 80w to je čak i previše na ovo malo prostora.
Svakako postavi koju slikicu kad budeš skidao alu foliju da vidimo kako napreduje..
 
Evo i mog paradajza. Posejan u 4 gajbice do pikiranja. Stoji mi u sobi pod jednom cfl 23w 6400k i 4m led trake smd 5050 (4x14.4w), dve plave i dve crvene. Posejano 20. a niklo juče.

www.dodaj.rs
[/URL][/IMG]

Pokriveno je alu-folijom pa mi se ne da sad skidati da slikam iznutra. Biće i tih slika pa ćemo pratiti kako izgleda
Prati ako možeš vlažnost vazduha kod mene se u sobi kod radijatora kotiledon krastavca počeo paliti treći dan a vazduh je bio 28-30 %
 
Radijator je zatvoren, greju samo cevi, spustio sam malo temperaturu. Ne bi trebalo da bude problema sa manjkom vlage. Zalivam redovno a ona skalamerija malo zatvara prostor pa cuva vlagu

Послато са U8815 користећи Тапаток 2
 
Imam sada puno sastavljenih ovih sa punim spektrom i uvjerio sam se na paprici koju sam iznio vani u rasadnik da sporo napreduje, dok kod plavih skoro preko noći vidi se razlika držaću 15-ak dana pa vidjeti ako ništa vraćam plavi spektar nazad.
Sporo napreduju vani kad su samo na prirodnom svjetlu ili unutra na samo LED.

Temperatura i valna duljina su u vezi samo kod obične žarulje, tačnije užarenog crnog tijela http://hr.m.wikipedia.org/wiki/Planckov_zakon


U vezi osigurača, u napajačima za LED ima na ulazu kojih 47uF elektrolitski kondenzator, koji kratkovremeno povuče stotinjak A. Več kad 20 njih uključiš istovremeno ode 10A automat. To se desi i kad nemaš priključenih LED traka. To sam u praksi doživljavao na poslu, gde smo imali 30 malih AC/DC adaptera 12V 1A. Kuči imam TV i nekoliko tih malih elektronskih spravica (STB, ruter..) i 6A osigurač ponekada, kad uključim sve od jednom izbaci. Zato sam stavio 22oma inrush NTC i sad nema nikakvih problema. Bolji i malo jači uređaji imaju taj odpornik ugrađen, pa kad ga uštekujete u struju nema varnice. Kod onih bez imate snažnu varnicu.
 
Poslednja izmena:
Ja obećao slike, pa nikako... Evo par slika, juče slikano
www.dodaj.rs
[/URL][/IMG]

www.dodaj.rs
[/URL][/IMG]

www.dodaj.rs
[/URL][/IMG]

www.dodaj.rs
[/URL][/IMG]

CFL sijalica je na sredini (na vrhu onog "poklopca") i vidim da se biljke sa krajeva naginju prema sredini. Izgleda da je ono LED sijalica malo. Videćemo
 
Nebojša da slučajno nisu ovo trake od 4.4w po metru dužnom rekao bih da su preslabe, ja sam danas dobio jedan kolut od 5 metara smd3528 plave svijetle tek toliko da se vidi da rade u odnosu na ove druge je razlika ogromna..
 
Jbg pise 14,4 ali papir svasta trpi :) Sta znam, prilicno su jake, ne mozes gledati u njih

Послато са U8815 користећи Тапаток 2
 
Racunao oko 600 dioda na povrsinu 60x60cm.
To je 10m, jer ide 60 dioda po metru.

Po specifikaciji, SMD5630 bi trebalo da ima 45-50 lumena, ali od 0,5W. Medjutim ove moje trake imaju 5,76W po metru, na 60 dioda ... zaracunao sam oko 7.5 lumena po diodi.

Na toj povrsini, ako se dobro izoluje, to je oko 12500lux.

Sve to pociva na pretpostavci za snagu, odnosno da su lumeni srazmerno manji, nego za onu od 0,5W, kao i na podacima sa papira.

Valjda cu uskoro naci vremena da ih isprobam, da vidim jel moze ista da raste pod njima, ili su samo za kupatilo :)

U kratkim crtama treba da izlepim 10m trake na parce kartona 60x60, odnosno 20 komada traka od po 0,5m na razmaku od 3cm.

Ili cu ici na duze trake, pa da manje lemim :)
 
@Nikaragva malo ćeš više lemiti ali idi na 0.5m.

Ovako sam ja riješio puni spektar sada je svaka traka snage 6w.
Iznad 1 kontejnera je puni spektar paradajz a do njega druga 2 su bila sa plavim+crveni 6 dioda plave i 4 diode crvene ovaj kontejner što je bio ispod punog spektra je iznikao juče a zasađen 26.og pred veče znači 5 dana i ovo što je izniklo prema plavim diodama je narasla sigurno 30% više i naginju se prema plavom spektru.

Sada sam maknuo plavi+crveni spektar i postavio sve pod punim spektrom i vidjeti kako sada budu napredovali.

Evo par slika.
Ovo je puni spektar.


Ovdje se vidi kako je prema plavom spektru rasada veća dok u pozadini je puno niža pod punim spektrom, a temperatura je bila oko 28c sada je malo smanjena pod plavim spektrom raste stvarno brzo.


Nisam napomenuo da je plavi+crveni traka je snage 9w dok je sada puni spektar traka snage 6w. obje verzije su po 10 dioda.
 
da li vise toplote daje zivina sijalica 250 wati ili ova moja natrijumska 250wati i moze li neki komentar na ovaj moj rasadnik treba li nesto menjati ili dodati ???
www.dodaj.rs
[/URL][/IMG]
www.dodaj.rs
[/URL][/IMG]
www.dodaj.rs
[/URL][/IMG]
www.dodaj.rs
[/URL][/IMG]
www.dodaj.rs
[/URL][/IMG]
www.dodaj.rs
[/URL][/IMG]
www.dodaj.rs
[/URL][/IMG]
www.dodaj.rs
[/URL][/IMG]

- - - - - - - - - -
 
Ovo je super napravljeno za obiteljske potrebe..
Na drugoj slici rasadu u teglama rotiraj svako par dana donji red prebaci na gornji i obrnuto donji red slabije dobija svjetlosti pa da se ne izdužuje.
HPS sijalicu za iduću sezonu zamijeni za MH od 250w ovu sijalicu neznam gdje bih svrstao ali nije za rast rasade više je za cvatnju a po spektru bi rekao da je slaba korist od ove sijalice a i radi na 2000k.

Što se tiče koja daje više topline to će odgovoriti neko od forumaša koji koristi te sijalice ja nažalost nemogu jer ih ne koristim.
Sve u svemu super je..

Podaci od vaše sijalice.
 
Mislim da će živina u ovoj fazi biti bolja a i one daju oko 4300k neznam dali mogu više ali u odnosu na 2000k svakako je bolja solucija.
Možda još neko bude iznio svoje mišljenje..
 
Ovo je Agro vermikulit 100l oko 20€ miješa se sa supstratom nekih 10% i kasnije sa njim prekriven supstrat da se što manje isušuje.
Malo proguglaj gdje se može nabaviti, ja sam u HR.
 
Sporo napreduju vani kad su samo na prirodnom svjetlu ili unutra na samo LED.
Molim za ovo pojašnjenje.

Na pitanje oko grijanja: 250W je uvijek isto, sva električna snaga se na kraju pretvara u toplinu. Osim kod LED, gdje proizvođači navode ukupno teoretsku snagu LED dioda, a u stvari je priključna snaga 2 - 3 puta niža.
 
Nisam odgovorio na postavljeno pitanje pa da odgovorim.

Sporo rastu ili napreduju pod led diodama sa punim spektrom u odnosu samo na plavi spektar sigurno sporije rastu za 30%-ak posto ako ne i više.
Plavi spektar 460nm je zakon za mlade biljčice za rast do pikiranja rastu nevjerovatno brzo.

Velikih oscilacija nema kod dioda od 1w one mogu raditi i na punoj snagi samo onda zavisi koliko će im biti kraći vijek trajanja.
Dok diode od nazivne snage od 3w pretežno rade na 2w čak i na 1.5w kod nekih gotovih sustava zato su puno isplativije koristiti diode od 1w.
Dabi dobili punu snagu od 3w potrebno je koristiti napajanje od 900 mA a to je preko svake tvorničke specifikacije.
 
Nazad
Vrh