ove godine koristim euro dizel u mojoj Rakovici i nisam primetio da trosi vise ili da lose radi,traktor radi odlicno i nema problema,takodje u mom fordu sipao sam i bio dizel i eurodizel i potrosnja je ista,nebi smelo da se desi da traktor ima problema zbog euro dizela jer kao prvo motor od traktora podmazuje ulje i nema veze sa naftom kao drugo jedina briga moze da bude pumpa i dizne ali ni njima nista ne fali jer su radjene od istog materijala kao i na autu i sto je vazno motor na traktoru je tri puta sporiji nego na autu,masnoca goriva nemze da se proceni od oka ili pod prstima to se jednostavno zna.strucnjaci kazu da ed ima bolje podmazivanje od d2 a na nama je da to isprobamo.
Konačno jedan suvisli post. No moraću malo da ga dopunim.
Sreća moja što ne bejah na net-u više dana možda ne bih odoleo da se uključim u raspravu, a sad mi je svejedno;
Iz krajnjosti u krajnjost ići ... svako iskustvo je vredno i treba ga izneti ali bez zaključaka da je to "jedina i prava istina".
Neke od primedbi nemaju čak ni direktne veze sa gorivom, ali ... ni prvi ni poslednji put.
Induktivni postupak (od pojedinačnog ka opštem) sa dogmatskim zaključkom (samo je tako i nikako više) ... dobar je samo za izbegavanje (primene) a i kad ima istine u tome to je samo strefljeno kao frljoka sa pola terena na kraju košarkaške utakmice (efektno ali slučajno).
Kako god, ja već puno kazah o temi i što se mene tiče zaključena je. Možda na blogu malo proširim vidike ali da se (ovde) ponavljam - nema šanse.
I da se vratim na razlog zbog koga sam uopšte počeo post:
"strucnjaci kazu da ed ima bolje podmazivanje od d2" -
ovo nije (potpuno) tačno.
(prvo što padne na pamet je "izem ti takve stručnjake" ali možda je iz konteksta pa nije tako lepo reći. Uostalom i sam sam video da delovi mojih tekstova istrguti iz konteksta zvuče kontroverzno)
Da ne ulazim u stručne stvari koje neće biti jasne većini da počnem od zaključka (uz samo par reči objašnjenja na kraju):
Tačnije (preciznije) je reći: "ED može i da ima bolje podmazivanje od D2" ili (još i bolje) "ED treba da ima slično (sličan kvalitet podmazivanja) podmazivanje (pumpe) kao i D2 (dizel sa većim sadržajem sumpora)".
U praksi bi moglo (čak) da se kaže (i bude najbliže istini): "ED (treba da) ima skoro isto podmazivanje (pumpe) kao i D2".
Ovo zbog toga što industrijski standardi (zapravo standard, ili njegove varijacije), po ISO, ne mogu biti primenjivi na sve vrste pumpi (za gorivo),
tako da se rezultat ISO testa mora tumačiti uz (veliki) oprez.
Full Stop
I samo da se nadovežem na najavu "Gasnog Ulja 01". To nije preimenovani D2, pre će biti preimenovano EL LU.
Ovo je još jedno usklađivanje sa normama EU što je u redu (i sa tehničke, tehnološke, strane). U slučajevima kada nije obavezan "Euro 5" (ED) koristi se dizel sa max. 0,1% (1000ppm) sumpora. Tačno je definisano za šta se koriste ovakva goriva (poljoprivreda, brodovi i slično). U praksi će (kao i ELLU) ovo gorivo imati 500-800ppm i biće više nego dobro za sve motore zaključno sa Euro 3 (iako bi strogo gledano moralo da se meša 1:1 sa ED za ovaj slučaj).
Na kraju krajeva:
1) Ko ima Euro 4/5 motor, treba da koristi samo (i čist) ED.
2) Ko ima Euro 3, ima više opcija i svako će odlučiti po svom nahođenju (kombinacija je čak i više nego za starije motore, ali bi ED bilo najjednostavnije i verovatno najbolje rešenje).
3) Ko ima starije motore može da:
- Koristi D2 do avgusta a posle "Gasno Ulje 01" (
ovo je najjednostavnije i verovatno i najisplatljivije)
- Koristi ELLU (iako "isto" GU 01 bi moglo (i trebalo) da bude bar za nijansu bolje u smislu da ELLU nema aditiva u sebi a GU 01 bi moglo i da ih ima, makar za povećanje cetanskog broja (indeksa), i (eventualno) još nekih.
- Koristiti ED (ovo je zimi i dalje dobra opcija) bez ili sa (ovo naročito) dodatnom aditivacijom (samog proizvođača goriva, recimo NIS-a kao jedinog kod nas i glavnog snabdevača). Ovo ne znači da ED nije po EN 590 ali su stručnjaci NIS-a verovatno uzeli u obzir moguće (iako ne obavezne) probleme sa fabrički (rafinerijski) dodatim aditivima jer im se (uslovno rečeno) smanjuje efikasnost pri dužem lagerovanju goriva (više od 3 meseca, praktično više od 6) ili zbog nekih drugih (više teorijskih) aspekata koji nisu da se diskutuju ovde već su više za akademske rasprave. Naravno, ovo je i najskuplje rešenje.
- ED + BD. U odnosu 1:1 ("50/50") ili više u korist ED-a (4:1, 3:1 ili 2:1). Na žalost razlika u ceni nije dovoljno podsticajna za komplikovanje ovog tipa. Naravno i D2 u kombinaciji sa BD ali to još manje ima smisla (iz mnogo razloga). BD 100 nije nemoguće koristiti (kako je naveo jedan od učesnika diskusije) ali lično ne bih preporučio (duže vreme a naročito zimi, iako su moderni "biodizeli" napredovali u odnosu na prvu generaciju).
To je sve od mene. Izbor je samo vaš. Lepo je čuti iskustva ali ružno je čuti nametanja. Pljuvanje po teoriji je samo neznanje jer je moderna teorija zapravo sublimisano znanje zasnovano na mnogim istraživanjima ALI i praksi. Praksa uvek pokaže neke manjkavosti pa se teorija koriguje u skladu sa tim. ED i BD su isuviše dugo u upotrebi tako da tu više (velikih) tajni nema, praktično se sve zna. Jedina stvar koja se ne zna je šta tačno koristi koji proizvođač goriva (poslovna tajna) a izjave njihovih stručnjaka su uvek u korist kompanije pa se ne mogu uzeti kao 100% zasnovane.
Malo sam odužio (ipak je praznik), a razlog je da se ovoj temi se
definitivno NE vraćam. Malo sam se ponavljao ali sada sam izvukao i zaključak iz ranijih (sopstvenih) postova. Ne znam šta više da kažem (osim kratkim tekstom na blogu ... nadam se u toku maja, mada sam u velikim obavezama do kraja juna).
P.S.
U duhu teme (naslova) i zaključak:
Razlika između ED i D2 je to što prvo prolazi veći stepen rafinacije (i više se razlikuje od sirove nafte).
ED se aditivira čime dobija i kvalitet više u odnosu na D2.
ED (pre svega) ima manje sumpora, hiljadu puta manje.
ED ima i manje vode (makar kad izađe iz rafinerije).
ED (bez aditiva) zaista slabije podmazuje pumpu i ima neke nedostatke u odnosu na D2 ali se to aditivima rešava na način da je ED superiorno u svakom pogledu.
I pored toga, pametno je dodati aditive za starija vozila (ne košta mnogo).
ED ima nešto manju viskoznost ali ne u meri da je to neuporedivo, D2 nije više od 2x (obično i manje) viskoznije gorivo od ED. Postoje i mnogo viskoznija dizel goriva.
Sama viskoznost i sumpor skoro da nemaju veze sa mazivim svojstvima dizel goriva (to je indirektan efekat).
D2 ima veću specifičnu gustinu (masu, težinu) pa po litru može da ima i veći energetski sadržaj. Ovo može (ali ne mora) da dovede do veće potrošnje sa ED kod starijih motora (obično je razlika zanemarljiva jer ED bolje sagoreva i daje više energije po kg).
Potrošnja sa BD zaista može da bude (čak i značajno) veća ali u većini slučajeva nije ili je u intervalu 5-10%.
BD 20, BD 30 i BD 50 u Euro 3 motorima daje praktično istu potrošnju goriva.
Za Euro 4 je dozvoljeno max. 7% BD-a (sa mogućnošću da bude i do 10%). Još uvek je najprisutniji BD 5 (5%) u prodaji u EU, kao gorivo koje može da ide u sve dizel motore (čak i najmodernije).