Dizel D-2 i Eurodizel razlika

Ja sam prosle nedelje pakovao motor u kombi od pasata 1.9 i taj motor sam kupio jer ga neki covek iz bavanista vozío na biodízel,motor je trokirao kao da radi na tri cilindra.kako sam menjao izduvnu granu kanali su bili puni garezi (naslaga)to sam ocistio sipao d2 i motor radi perfektno.taj covek sto mi prodaó motor nije hteo da veruje.ja mislim da treba izbegavati bio dizel.

ove godine koristim euro dizel u mojoj Rakovici i nisam primetio da trosi vise ili da lose radi,traktor radi odlicno i nema problema,takodje u mom fordu sipao sam i bio dizel i eurodizel i potrosnja je ista,nebi smelo da se desi da traktor ima problema zbog euro dizela jer kao prvo motor od traktora podmazuje ulje i nema veze sa naftom kao drugo jedina briga moze da bude pumpa i dizne ali ni njima nista ne fali jer su radjene od istog materijala kao i na autu i sto je vazno motor na traktoru je tri puta sporiji nego na autu,masnoca goriva nemze da se proceni od oka ili pod prstima to se jednostavno zna.strucnjaci kazu da ed ima bolje podmazivanje od d2 a na nama je da to isprobamo.:osmeh:

Mirko 015 kada bi došli u ravnicu da frezirate sa tim 540 morali bi da vadite gorivo iz rezervoara da se ne presipa. :osmeh:

Probaj risto da radis sa 540 ili 542 da vidis razliku u potrosnji spram 539,a tek prema 533. Tezi je malo,manje proklizava u istom poslu,otud i razlika u potrosnji. Radio sam ove godine u sezoni uporedo sa 539,manje potrosio,ucinak je tu negde,samo u tanjiranju sam brzi,ostalo je isto. Rotaciona pumpa kod oba traktora.

ove godine koristim euro dizel u mojoj Rakovici i nisam primetio da trosi vise ili da lose radi,traktor radi odlicno i nema problema,takodje u mom fordu sipao sam i bio dizel i eurodizel i potrosnja je ista,nebi smelo da se desi da traktor ima problema zbog euro dizela jer kao prvo motor od traktora podmazuje ulje i nema veze sa naftom kao drugo jedina briga moze da bude pumpa i dizne ali ni njima nista ne fali jer su radjene od istog materijala kao i na autu i sto je vazno motor na traktoru je tri puta sporiji nego na autu,masnoca goriva nemze da se proceni od oka ili pod prstima to se jednostavno zna.strucnjaci kazu da ed ima bolje podmazivanje od d2 a na nama je da to isprobamo.:osmeh:

Konačno jedan suvisli post. No moraću malo da ga dopunim.

Sreća moja što ne bejah na net-u više dana možda ne bih odoleo da se uključim u raspravu, a sad mi je svejedno;
Iz krajnjosti u krajnjost ići ... svako iskustvo je vredno i treba ga izneti ali bez zaključaka da je to "jedina i prava istina".
Neke od primedbi nemaju čak ni direktne veze sa gorivom, ali ... ni prvi ni poslednji put.
Induktivni postupak (od pojedinačnog ka opštem) sa dogmatskim zaključkom (samo je tako i nikako više) ... dobar je samo za izbegavanje (primene) a i kad ima istine u tome to je samo strefljeno kao frljoka sa pola terena na kraju košarkaške utakmice (efektno ali slučajno).
Kako god, ja već puno kazah o temi i što se mene tiče zaključena je. Možda na blogu malo proširim vidike ali da se (ovde) ponavljam - nema šanse.

I da se vratim na razlog zbog koga sam uopšte počeo post:
"strucnjaci kazu da ed ima bolje podmazivanje od d2" - ovo nije (potpuno) tačno.
(prvo što padne na pamet je "izem ti takve stručnjake" ali možda je iz konteksta pa nije tako lepo reći. Uostalom i sam sam video da delovi mojih tekstova istrguti iz konteksta zvuče kontroverzno)
Da ne ulazim u stručne stvari koje neće biti jasne većini da počnem od zaključka (uz samo par reči objašnjenja na kraju):
Tačnije (preciznije) je reći: "ED može i da ima bolje podmazivanje od D2" ili (još i bolje) "ED treba da ima slično (sličan kvalitet podmazivanja) podmazivanje (pumpe) kao i D2 (dizel sa većim sadržajem sumpora)".
U praksi bi moglo (čak) da se kaže (i bude najbliže istini): "ED (treba da) ima skoro isto podmazivanje (pumpe) kao i D2".
Ovo zbog toga što industrijski standardi (zapravo standard, ili njegove varijacije), po ISO, ne mogu biti primenjivi na sve vrste pumpi (za gorivo), tako da se rezultat ISO testa mora tumačiti uz (veliki) oprez.
Full Stop

I samo da se nadovežem na najavu "Gasnog Ulja 01". To nije preimenovani D2, pre će biti preimenovano EL LU.
Ovo je još jedno usklađivanje sa normama EU što je u redu (i sa tehničke, tehnološke, strane). U slučajevima kada nije obavezan "Euro 5" (ED) koristi se dizel sa max. 0,1% (1000ppm) sumpora. Tačno je definisano za šta se koriste ovakva goriva (poljoprivreda, brodovi i slično). U praksi će (kao i ELLU) ovo gorivo imati 500-800ppm i biće više nego dobro za sve motore zaključno sa Euro 3 (iako bi strogo gledano moralo da se meša 1:1 sa ED za ovaj slučaj).

Na kraju krajeva:
1) Ko ima Euro 4/5 motor, treba da koristi samo (i čist) ED.
2) Ko ima Euro 3, ima više opcija i svako će odlučiti po svom nahođenju (kombinacija je čak i više nego za starije motore, ali bi ED bilo najjednostavnije i verovatno najbolje rešenje).
3) Ko ima starije motore može da:
- Koristi D2 do avgusta a posle "Gasno Ulje 01" (ovo je najjednostavnije i verovatno i najisplatljivije)
- Koristi ELLU (iako "isto" GU 01 bi moglo (i trebalo) da bude bar za nijansu bolje u smislu da ELLU nema aditiva u sebi a GU 01 bi moglo i da ih ima, makar za povećanje cetanskog broja (indeksa), i (eventualno) još nekih.
- Koristiti ED (ovo je zimi i dalje dobra opcija) bez ili sa (ovo naročito) dodatnom aditivacijom (samog proizvođača goriva, recimo NIS-a kao jedinog kod nas i glavnog snabdevača). Ovo ne znači da ED nije po EN 590 ali su stručnjaci NIS-a verovatno uzeli u obzir moguće (iako ne obavezne) probleme sa fabrički (rafinerijski) dodatim aditivima jer im se (uslovno rečeno) smanjuje efikasnost pri dužem lagerovanju goriva (više od 3 meseca, praktično više od 6) ili zbog nekih drugih (više teorijskih) aspekata koji nisu da se diskutuju ovde već su više za akademske rasprave. Naravno, ovo je i najskuplje rešenje.
- ED + BD. U odnosu 1:1 ("50/50") ili više u korist ED-a (4:1, 3:1 ili 2:1). Na žalost razlika u ceni nije dovoljno podsticajna za komplikovanje ovog tipa. Naravno i D2 u kombinaciji sa BD ali to još manje ima smisla (iz mnogo razloga). BD 100 nije nemoguće koristiti (kako je naveo jedan od učesnika diskusije) ali lično ne bih preporučio (duže vreme a naročito zimi, iako su moderni "biodizeli" napredovali u odnosu na prvu generaciju).

To je sve od mene. Izbor je samo vaš. Lepo je čuti iskustva ali ružno je čuti nametanja. Pljuvanje po teoriji je samo neznanje jer je moderna teorija zapravo sublimisano znanje zasnovano na mnogim istraživanjima ALI i praksi. Praksa uvek pokaže neke manjkavosti pa se teorija koriguje u skladu sa tim. ED i BD su isuviše dugo u upotrebi tako da tu više (velikih) tajni nema, praktično se sve zna. Jedina stvar koja se ne zna je šta tačno koristi koji proizvođač goriva (poslovna tajna) a izjave njihovih stručnjaka su uvek u korist kompanije pa se ne mogu uzeti kao 100% zasnovane.

Malo sam odužio (ipak je praznik), a razlog je da se ovoj temi se definitivno NE vraćam. Malo sam se ponavljao ali sada sam izvukao i zaključak iz ranijih (sopstvenih) postova. Ne znam šta više da kažem (osim kratkim tekstom na blogu ... nadam se u toku maja, mada sam u velikim obavezama do kraja juna).

P.S.
U duhu teme (naslova) i zaključak:
Razlika između ED i D2 je to što prvo prolazi veći stepen rafinacije (i više se razlikuje od sirove nafte).
ED se aditivira čime dobija i kvalitet više u odnosu na D2.
ED (pre svega) ima manje sumpora, hiljadu puta manje.
ED ima i manje vode (makar kad izađe iz rafinerije).
ED (bez aditiva) zaista slabije podmazuje pumpu i ima neke nedostatke u odnosu na D2 ali se to aditivima rešava na način da je ED superiorno u svakom pogledu.
I pored toga, pametno je dodati aditive za starija vozila (ne košta mnogo).
ED ima nešto manju viskoznost ali ne u meri da je to neuporedivo, D2 nije više od 2x (obično i manje) viskoznije gorivo od ED. Postoje i mnogo viskoznija dizel goriva.
Sama viskoznost i sumpor skoro da nemaju veze sa mazivim svojstvima dizel goriva (to je indirektan efekat).
D2 ima veću specifičnu gustinu (masu, težinu) pa po litru može da ima i veći energetski sadržaj. Ovo može (ali ne mora) da dovede do veće potrošnje sa ED kod starijih motora (obično je razlika zanemarljiva jer ED bolje sagoreva i daje više energije po kg).

Potrošnja sa BD zaista može da bude (čak i značajno) veća ali u većini slučajeva nije ili je u intervalu 5-10%.
BD 20, BD 30 i BD 50 u Euro 3 motorima daje praktično istu potrošnju goriva.
Za Euro 4 je dozvoljeno max. 7% BD-a (sa mogućnošću da bude i do 10%). Još uvek je najprisutniji BD 5 (5%) u prodaji u EU, kao gorivo koje može da ide u sve dizel motore (čak i najmodernije).

Poslednja izmena:
Bio-dizel je zakon u mom slučaju. To Ruske mašine gutaju bez problema. Kod mene na direktnom ubrizgavanju se pokazao bolje od D2. Daleko manje dimi i prilikom hladnog starta i kod većeg opterećenja, a po pitanju potrošnje nema promena i najjeftiniji je. Kod Kneza u Aleksandrovu ima za 129,9 dinara po litru.
Euro dizel me ne interesuje.

Bio-dizel je zakon u mom slučaju. To Ruske mašine gutaju bez problema. Kod mene na direktnom ubrizgavanju se pokazao bolje od D2. Daleko manje dimi i prilikom hladnog starta i kod većeg opterećenja, a po pitanju potrošnje nema promena i najjeftiniji je. Kod Kneza u Aleksandrovu ima za 129,9 dinara po litru.
Euro dizel me ne interesuje.
Kao sto vidis u postu iznad treba fakultet da bi nasuo gorivo u traktor,i ja takodje sipam Bio dizel,odlican je,ustvari sipam sve sto je jeftino a sta ce da bude traktoru zabole me,ja sam kupio njega a ne on mene.
Sa potrosnjom sam za sad vise nego zadovoljan,pre nego sto je menjana pumpa trosio je vise.Nista ne diram,guta sve zivo:ppozdrav:sem rakije,to je moj derivat:osmeh:

Kao sto vidis u postu iznad treba fakultet da bi nasuo gorivo u traktor,i ja takodje sipam Bio dizel,odlican je,ustvari sipam sve sto je jeftino a sta ce da bude traktoru zabole me,ja sam kupio njega a ne on mene.
Sa potrosnjom sam za sad vise nego zadovoljan,pre nego sto je menjana pumpa trosio je vise.Nista ne diram,guta sve zivo:ppozdrav:sem rakije,to je moj derivat:osmeh:

Ja imam Ruseka, Vladimirca. Trebaće mi uskoro još jedan malko jači pa ću potražiti nešto isto iz bivšeg SSSR-a. Em nisu zahtevni po pitanju goriva i maziva(ipak su sva ruska vozila i radila koncipirana na vojnoj tehnologiji), em su delovi jeftini i veoma dostupni. Prilikom zamene ulja, uoči jesenjeg oranja, zameni se i filter goriva preventivno i teraj! Te filozofije u sitna crevca oko goriva i maziva piju vode za novija vozila, od devedesetih na ovamo.

Ja imam Ruseka, Vladimirca. Trebaće mi uskoro još jedan malko jači pa ću potražiti nešto isto iz bivšeg SSSR-a. Em nisu zahtevni po pitanju goriva i maziva(ipak su sva ruska vozila i radila koncipirana na vojnoj tehnologiji), em su delovi jeftini i veoma dostupni. Prilikom zamene ulja, uoči jesenjeg oranja, zameni se i filter goriva preventivno i teraj! Te filozofije u sitna crevca oko goriva i maziva piju vode za novija vozila, od devedesetih na ovamo.

Vala baš!
Nisam hteo da komplikujem (ali je tako ispalo). Prilično je jasno šta ide u starije mašine (slažem se da SSSR mašine nisu mnogo osetljive po oba pitanja) ali i one posle 2000.
Malih nedoumica može biti za mašine iz 90-tih i kraja 80-tih.
Samim tih što postoji (kao što je gore navedeno) više dobrih kombinacija, teže je pogrešiti nego sipati pravo. Uglavnom, bez BD-a je prosto: ili ED nove mašine ili D2 pa "PU 01" kada ovog ne bude (ili ELLU) u stare mašine. ED sa aditivom je dovoljno dobro za podmazivanje pumpe ali sam aditiv neće posebno smanjiti potrošnju goriva. Da li to ili D2/ložak više je pitanje je potrošnje goriva što se lako utvrdi.
Eto "pogazih reč" (da neću više), ali nadam se da je sada potpuno jasno.

P.S.
Ne treba fakultet da se zna šta sipati u traktor, ali treba da bi se adekvatno gorivo napravilo (i dao savet šta kada nema goriva koje je propisao proizvođač motora).
Ne treba zaboraviti na "totalni kuršlus" (veliki broj kvarova pumpe za gorivo) pri uvođenju goriva sa manje sumpora (osamdesete i devedesete prošlog veka). Slično i sa uvođenjem bezolovog benzina (istih osamdesetih) kada su često stradala sedišta ventila. A i jedno i drugo je testirano pre puštanja u prodaju (ali ne može se bilo kojim testiranjem obuhvatiti svaki proizvođač a i dugogodišnja primena).
Takođe nije za podcenjivanje situacija da problem sa benzinom NIJE rešen (od strane rafinerija) i gde osim ugradnje TNG-a jedino rešenje za mnoga starija vozila (70-te i 80-te, sad ih ima mnogo manje) su bili aditivi "lead substitute" tipa. Takvih i danas ima (Motul, Liqui Moly, MOL ...) pa za "young timer"-e je korisno koristitit ih. Zastavina vozila nisu pod tim ali mnoga Ford pa i druga jesu.

Kod mene u mom kraju je stradao motor ljudima zbog loseg odrzavanja a ne zbog goriva,a kome je riknula pumpa to je bilo zbog vode u njemu i zato sto su sipali kod kojekakvih prevaranata na flasu koji su mutili sve i svasta.Moja vozila su gutala sve i svasta,auta pogotovo a najvise cistog zejitina(jestivog ulja)iz supermarketa,tad je bio zejitin 80 din a nafta 120 din.Mirisali su palacinci ali i posle ogromnih kolicina proguranih kroz auspuh te pumpe i dizne rade i dan danas bez problema i kvara.I kad bi opet bilo jeftinije ja bi opet sipao.Batalite teoriju,ne crkava pumpa i dizne tek tako,to moze da izdrzi veoma dugo i najgora goriva.:ppozdrav:

Vala baš!
NUglavnom, bez BD-a je prosto: ili ED nove mašine ili D2 pa "PU 01" kada ovog ne bude (ili ELLU) u stare mašine.

Da pojasnimo malo ove skraćenice. Da li je PU 01 plinsko ulje te neke određene frakcije, a ELLU ekstra lako ono crveno što mu se ime spominjati ne sme u kontekstu pogonskih goriva?

Kod mene u mom kraju je stradao motor ljudima zbog loseg odrzavanja a ne zbog goriva,a kome je riknula pumpa to je bilo zbog vode u njemu i zato sto su sipali kod kojekakvih prevaranata na flasu koji su mutili sve i svasta.Moja vozila su gutala sve i svasta,auta pogotovo a najvise cistog zejitina(jestivog ulja)iz supermarketa,tad je bio zejitin 80 din a nafta 120 din.Mirisali su palacinci ali i posle ogromnih kolicina proguranih kroz auspuh te pumpe i dizne rade i dan danas bez problema i kvara.I kad bi opet bilo jeftinije ja bi opet sipao.Batalite teoriju,ne crkava pumpa i dizne tek tako,to moze da izdrzi veoma dugo i najgora goriva.:ppozdrav:

Ma nisu problem najgora goriva (zejtin, prerađen u biodizel ili ne, bar je MASNO) problem su ona najbolja, "posna" (ED - Euro 5 dizel, EN 590:2009).
Od njega je pockravalo (davnih godina kada se pojavljivao, krajem 80-tih i 90-tih u belom svetu, tada tek kao 0.1% sumprno gorivo ili 0,05%, dakle nešto kao buduće "PU 01") na hiljade pumpi za gorivo. No od tada je problem rešen (valjda i kod nas).
Pa uz meze (palacinci) :ppozdrav:

ma ljudi nema problema oko goriva sipajte sve sto je cisto i sto moze da posluzi,najvaznije je da je cisto i da nema vode ili nekog sljama,naravno bitno je i gde se sipa,treba imati i dobru pumpu i dizne pa onda proceniti koje najmanje trosi,ja sada koristim eurodizel i zadovoljan sam jer nisam primetio vecu potrosnju,traktor radi odlicno a potrosio sam i velike kolicine preradjenog ulja i to pola ulje pola nafta i ide kao zmaj,sipao sam i u auto ista prica,naravno treba imati kvalitetno ulje koje nema talog,sve u svemu sipajte ono sto imate.kod nas se nezna koje gorivo se sipa,kod mene u mestu na jednoj pumpi jednom tocim ja d2 ono nije to nego eurodizel pitam ja radnika sta je bre ovo?kaze on eurodizel,kaze da ponekad izruce cisternu u d2 i da to nema veze,isto tako loz ulje je vise licilo na d2 nego na loz ulje.

Da pojasnimo malo ove skraćenice. Da li je PU 01 plinsko ulje te neke određene frakcije, a ELLU ekstra lako ono crveno što mu se ime spominjati ne sme u kontekstu pogonskih goriva?

Nisam video specifikcije novog goriva (tek je najavljeno na TV-u) ALI ... to će verovatno biti isti proizvod kao i Ekstra Lako Lož Ulje. Plinsko ulje je zapravo dizel, LU pa još "ekstra lako" je ista frakcija (ili mešavina istih) kao i dizel.
Jedina razlika je što u dizel gorivo idu i aditivi (kad idu). Jedino što Plinsko Ulje 01 (verovatno od 0,1% sumpora, pa taman da može i u brodove koji idu za EU) nema to je boja, a da li će imati aditiv za povećanje cenanskog broja ... čisto sumnjam jer je namenjeno za motore gde to nije kritično (već dokazano u praksi korišćenjem starog ložaka a kamoli ELLU-a).
Verovatno će biti isto kao i u slučaju D2 i LU gde je boja bila jedina razlika i to što bi u LU možda s vremena na vreme krknuli i neki ostatak neke teže frakcije (težeg plinskog ulja, "lakšeg" mazuta).

I da ne petljam po rafinerijskim pojmovima: PU 01 treba smatrati neobojenim ELLU-om (praktično sinomimi).
A ED je verovatno ista ta frakcija samo dodatno obrađena (uklonjen sumpor, i još neke komponente usput) i (sad već sigurno) uz dodatak aditiva.
Ponavljam: teorijska prednost goriva je u tome što ima definisane karakteristike goriva, a gorivo za loženje ne, pa ukoliko se uklopi u specifikacije lož ulja, mogu da mu se dodaju i lošija goriva (što opet ne mora biti strašno, jer je i to bolje od zejtina).

Dizel motori (osim novijih konstrukcija, VW PD, Common Rail, direktno ubrizgavanje goriva ...) su prve mazge i možeš sipati u njih sve od jestivog ulja do kerozina (kao najbliže frakcije plinskom ulju, ovo ne radite kod kuće ... osim 1-5% zimi). Naravno protivnik sam da se jestivo ulje dodaje gorivu (u bilo kom procentu) uz etičkih razloga (osim ako niste proizvođač suncokreta kada bi neki % i mogao da se dopusti, mada je i onda šteta jer od milijarde gladnih bar sto hiljada ih je i u našoj zemlji, što je žalost neviđena).

more kakva je situacija sipaćemo i ulje iz friteze ili da se prebacujemo na konje dok se još mogu naći eventualno na kamile kad dođu brača arapi

Volovi su moj izbor. Ne zato što su bolji od konja nego zato što ćemo do njih lakše doći, ko doživi i bude u stanju da radi, samo onda ćemo sanjati juneću supicu.
Moj otac kaže da su ranije siromasi prezali i krave jer nisu imali čime da hrane i kravu koja im svakako treba za mleko i konja specijalno samo da bi vukao. Prezali su valjda i kravu i vola pa vola posle zakolju i pojedu kad doraste drugi vo. Ta krava koja je prezana i radila je naravno davala mleka koliko i jedna bivolica ili dobra koza.
Prelaz na alternativnu poteznu silu će biti postepen jer će i cene goriva rasti postepeno po eksponencijalnoj funkciji. Trenutne prognoze se vrte oko udvostručenja cena na svakih desetak godina i to pod pretpostavkom da vrednost novca neće padati(što je po meni iluzorno očekivati).

Poslednja izmena:
Nije tema o bio dizelu ali moram da prenesem loše iskustvo.u zadnje vreme koristio sam ga dosta jer je jeftinije a nikakva razlika u potrošnji ili snazi se ne oseti.a ne koristim regres za nafu pa mi je sve jedno.
ipak u nekoj tura koju sam sipao (neznam koja koristio sam sa više pumpi) skinuo mi je farbu sa rezervoara (kad sam sipao uvek se malo prolije)kao i sa bloka motora (kaplje mi ponekad na ventilu boš pumpe).nisam verovao da je od nafte ali pre neki dan rekoh da zamenim filtere.kad i unutra isto.farba sa filtera se gulji kao list papira,odvaja se samo tako.znači skida boju do lima.neverovatno bolje nego razredjivač.
nisam pametan sta će me snaći ako krene da se odvaja boja iz rezervoara a najverovatnije da hoće

Nazad
Vrh