Naravno da Euro 2.5 ne postoji ali moram da primetim da niste primetili NAVODNIKE (valjda je time trebalo da bude jasno).
Radili u rafineriji ili na Enterprajzu, svejedno, možda iz vaše rafinerije stiže prefarbani Euro 3 ili Euro 5, to ne mogu da tvrdim ali odgovorno mogu da tvrdim da su specifikacije za ekstra lako(LUEL) lošije od onih za Euro 3 dizel i da ne ispunjavaju EN 590:1999.
Osim specifikacija od prijatelja sam dobio nekoliko analiza istog koje prevazilaze specifikacije za Ekstra lako lož ulje ali i dalje ne ispunjavaju specifikacije dizel goriva za "Euro 3" (koji takođe ne postoji baš kao i "euro 2.5" jer je to kolokvijalni naziv, ispravno je reći dizel goriva po EN 590:1999 standardu).
Ovim sam hteo da naglasim da je ELLU "bolje" od EN 590:1993 ("Euro 2") goriva a lošije od EN 590:1999 ("Euro 3").
I ako se uzme u obzir da za ELLU nema specifikacije za cetanski indeks (i ne analizira se po ovome) i da je obojeno, vlasnici motora po "Euro 3" normama ne bi trebalo da koriste ELLU, bar ne stalno ili makar mešano sa "Euro 5" (EN 590:2009).
Za starije motore naravno da je O.K.
Obično LU i D2 jesu isto (mada ne mora da bude, ali manje rafinerije tako to rade, boje D2 da bi dobili LU).
Uvozni ELLU (iz EU) nije isto što i dizel po EN 590:1999 a šta rade u manjim rafinerijama to je druga stvar (nedostatak pravih frakcija i uopšte kapaciteta za veći broj derivata različitog kvaliteta i namene).
Zapravo, kako više niko (i "slovima" NIKO, bar u Evropi) ne proizvodi Euro 3 (čak je i Euro 4 retkost, u Rusiji se proizvodi), sva je logika da se ELLU dobija na nekoliko načina (recimo preskakanjem dodatne faze odsumporavanja pri proizvodnji ED) pre nego bojenjem ED-a. Eventualno bi se moglo dobiti mešanjem ED-a sa nekim lošijim gorivom u samoj rafineriji (uz dodatak boje).
Šta ko radi u rafineriji njegova je stvar i sve je legalno dok su ispunjeni zahtevi kvaliteta propisani standardima.
Moj je savet da se za Euro 3 motore ELLU bar meša (pola-pola) sa ED ali to sam već rekao a ko kako hoće.
U Euro 4 motore ne bih sipao ELLU. Nikako.