Care, pravi si CAR.
Uspeo si da sve kažeš u (manje od) 100 reči.
Više detalja bi bilo zamorno, ovo je sve što treba znati za starije modele motora.
Ipak mala dopuna za novije motore:
Kao ni D2 ni Lož nije da se sipa u iole novije motore. Euro 3 i noviji - nikako. Euro 2 tu i tamo, makar leti ili mešati.
Čak ni "Euro Lož". Liči na ED (ali, kako sam već rekao - nije).
Euro Lož je najbliži dobrom Euro 2 dizelu (uz manji cetanski indeks i obojen), mada po mnogim osobinama ispunjava i Euro 3 norme pa čak i Euro 4. Sumpor mu je ograničen na 0,1% (1000ppm) ali ga u praksi ima 600 do 800ppm.
To je negde duplo više od Euro 3 zahteva.
Ovim bi tek uz mešanje sa ED (recimo kao špricer "pola-pola") mogao da se koristi u Euro 3 motorima.
Češće menjanje filtera goriva se podrazumeva (duplo češće) kako je već rečeno.
Ulje se u slučaju ED/ELU kombinacije čak i ne mora ranije menjati ili na 80% od predviđenog.
Kod slučaja D2/LU dobro je menjati na 2/3.
Ako je D2/Euro LU onda ne morate skraćivati interval zamene ulja, pa čak ni filtera goriva.
---------- Poruka napisana u 10:33 ---------- Prethodna poruka je at 10:25 ----------
Može se i diskusija ED protiv(u) D2 svesti na manje od 100 reči
Iako nije baš zanimljivo (nije diskusija).
U mojoj korespodenciji sa prijateljem Ragazzonijem i traženju šta bi EVENTUALNO bilo negativno pri korišćenju ED-a kod starijih motora (inače ima još tvrđi stav da se ED može, ali ne mora (iako treba), koristiti, kod starijih motora).
Priča se svodi na (tek) 65 reči, pa da ga citiram:
"ED ima nešto veći cetanski broj, i manju količinu parafina koji je katalizator brzine fronta plamena, pa samim tim obični dizeli imaju nešto tvrđi i bučniji rad, kada se koristi ED jer nemaju elektroniku da reguliše ugao predubrizgavanja. No to ja ne vidim kao problem, naprotiv, daleko je bliži ED idealnom gorivu za te motore, nego što je današnji D2 ili LOŽ ulje na pumpama."
Naravno trebalo bi bar 5-10x toliko za celu priču ali ovo je dovoljno. Ako je to (a jeste) sve što može da se desi loše (uz curenja trulih zaptivki) nema mnogo razloga izbegavati ED osim ekonomskih. Naravno zimi je velika korist od ED-a jer se može koristiti i do -20 ili -25cel. što običan dizel čak i sa aditivima teško može (tek do -15 ili eventualno -20cel.).