Evo da i ja malo podelim svoja iskustva kvalitetu goriva ove sezone.
Euro dizel sam kao i nekolicina prijatelja kupovao kod "lopova" po ceni 90-100 din. Sipao u VW Passat B5, u koji nikad nista drugo nije ni sipano sem eurodizela. Potrošnja standardna 6l na 100km, auto isto radi, znači to je to.
Isto taj Euro dizel sipao ja, kao i moji prijatelji u traktore i kombajne (jer bilo nam jeftinije nego D2 na pupmpi, a lože nije bilo).
Komšija prvi put sa kombajnom mislio da mu bušan rezervoar. IMT 577 sa silo kombajnom se ugasio u njivi (nestalo goriva), u kojoj je sa d2 trošio mnogo manje. Mercedes 250d (124) takođe trošio puno tog euro dizela.
Znači rezultat je sledeći:
Eurodizel
1999 . godište Passat: sve super savršeno, potrošnja 6l
Imt 539,577,578,588 i Zmaj 142 : Potronja katastrofa velika, nikakva veća snaga nije uočena
E sada, pred oranje, pojavi se u Mačvi ložika na pumpama. Nama najjeftinija na LukOil-u. Crvena neka.
Pitamo prodavca kakvo je to gorivo, on nam kaže da je to u stvari D2, samo je bez akcize, i obojen je, jer inspekcije znaju da čekaju u okolini pumpi i uzimaju uzorke iz kamiona, i kažnjavaju. Ne kažnjavaju pumpe, već one koji teraju na to gorivo. Oni na pumpi ni u ludilu ne smeju da sipaju ložu u rezervoar jer imaju video nadzor koji im inspekcija proverava. Sve u svemu, ne znam nikoga kome su proveravali u njivi dal je loža.
Komšija još nije orao, ali kod mene je 588(Verzija 577) upalio na to gorivo na -6, i ferguson kada smo terali neke svinje isto. Bez grejača, samo vruća voda iz bojlera u hladnjak nasuta i piči. Tako da ima logike ova priča prodavca da je to obojeni D2 bez akcize
Potrošnja: Mercedes i traktori mnogo manja potrošnja nego sa eurodizelom, kombajn završio sezonu, pa nije ni sipano, u passat takođe ne sipamo tu ložiku. Ostalo je još par Hektara da se izore što se čeka da nakisne, pa ću videti kako će paliti na nižim temperaturama.
Zaključak je (ovako laički) da treba sipati gorivo za koje je pravljen motor, odnosno ono što je napravljeno da ide na D1 i D2 ide super sa ovom crvenom ložikom, a loše sa Eurodizelom (velika potrošnja)