Ja volim besprekoran rad i dobro sagorevanje tako da mi nije bez veze.Komso voleo bih da pogledas i oslusnes rad mog motora na golfu koji je presao 650.000 km i sve ce ti biti jasno, takodje i rad traktorskog motora bi bilo poucno da cujes i onda donesi sud sta je bolje i sta je kako ti kazes bez veze.
Nema šta posebno da se doda.
Dugovečan i pouzdana rad motora traži što kvalitetnije gorivo. Teško je generalizvati ali istraživanja (i praksa) ukazuju da sa kvalitetnijim gorivom motori traju 15-25% duže. Ukoliko je gasno gorivo (TNG) umesto benzina procenat je i veći (30 do 50).
Manje problema sa sistemom ubrizgavanja (ma kakav bio, a što noviji i savremeniji to je više problema sa lošijim gorivom).
Svi mi volimo da uštedimo SAD, makar platili DUPLO kasnije.
Zaista mnogi godinama koriste lož ulje bez problema ali to nije to. Iako je praktično istog kvaliteta kao dizel (mada i ne mora da bude, kao što sam rekao ranije, najčešće jeste samo ofarbani dizel ali zavisno od stanja zaliha u rafineriji može da bude i mešavina dizela i "lakših" mazuta, vidi ranije post-ove) lož ulje ne prolazi SVE testove koje dizel gorivo mora da ispuni (makar i po zahtevima za D2).
Za više od 25 godina stare traktore možete i sipati LU ali je svakako bolje sipati (bar) D2 ili kako je Boban lepo zaključio "mešavinu" ED i D2 (u raznim odnosima zavisno od novčane situacije, iako bi trebalo forsirati ED a zimi isključivo njega).
I da ne ponavljam već rečeno ipak samo da podsetim:
Motorno ulje sa ED može da se menja i na do 50% dužim intervalima od preporučenih za stare traktore ili ako su noviji na satnici preporučenoj od strane proizvođača, dok bi sa D2 (ukoliko uopšte može da se koristi) trebalo menjati na pola intervala ili max. 2/3. Kod LU bi u odnosu na D2 trebalo skratiti inteval izmene za još (bar) 20 do 25%.
Ovo neće spasiti motor u potpunosti ali je minimum predostrožnosti u smislu njegove zaštite ukoliko se koriste lošija goriva.
Ne vredi o ovome raspravljati, naveo sam po sećanju pa su možda malo i različite, preporuke proizvođača teških vozila (rudarska oprema pre svega) su veoma precizne po ovom pitanju. Iako novija generacija motora (mašina) ne šiša više da li možete ili ne nabaviti gorivo dovoljnog kvaliteta, malo starije generacije (na prelazu XX u XXI vek) su mogle da koriste i lošija goriva (pa i naš D2) jer se oprema prodavala u raznim zabačenim krajevima (Afrika, Polinezija, Jugoistočna Azija i slično) gde se koristilo gorivo slično našem D2. Servisni intervali su precizni i znatno kraći.
Ovo nije utvrđeno u laboratoriji već intenzivnim testiranjima i dugogodišnjom praksom. Ako CAT, Komatsu i ostali kažu da je tako ja im verujem (dokumentovano je a detalji postoje iako nisu šire raspoloživi). Posle desetina i stotina rasklopljenih i rashovodanih motora može se nešto (valjda) i zaključiti.
Svako će da tera po svom. Sreća prati hrabre no ko je u dilemi mora da zna da nije samo niža cena, ima tu još faktora koje treba uzeti u obzir.