srdjuanzorz mi je bliže pa će prvi da me dohvati i
Kako počnem karijeru na nekom forumu prvo mi kažu "ovde si naderao" pa eto još sam živ (doduše potroših 5-6 mačijih života, a nemojte baš kao mačku da me prebijete
, kao što umem da kažem na CBC-u, dosta 2-3 šamara, sve ću da priznam
).
Sad je bar u mom kraju 30-40cm snega, nije veliki minus ali hladno je. ED bi morao da dođe do izražaja.
P.S.
1) A da kad svi beže iz Libije odem tamo da se spasim
(aranžman od dva meseca za 100€, topla klima, ... džabe već sam kritikovao njihovog šefa na blogu kod Tamoil ulja, nema mi spasa
)
2) A Liqui Moly aditiv Diesel Schmier-Additiv, baš za ED kod starih mašina?
Njihov inženjer (Mr. Dietar Shmit) mi je rekao da je to pomalo relikvija prošlosti iz "prelaznog perioda" ali da još uvek postoji problem sa nekim zaptivkama te se to još uvek traži mada mnogo manje nego ranije.
U Nemčkoj je prodaja skromna ali se traži u nekim Istočnim zemljama (nije pominjao nas) gde je gorivo lošije i gde rafinerije ne dodaju sve potrebne aditive.
Šalu na stranu, mislim da je u poslednjih par godina (makar) i kod nas ovo rešeno. Ako i Mercedes više ne poništava garancije (a zaista imaju rigorozne i vrlo precizne zahteve i za gorivo i maziva te su njihovi approval-i među onima koji najbolje garantuju nešto), onda je sve O.K.
I naravno, posle "batina" (ili bez navodnika, izaberi po želji) mogli bi da popijemo po neku (kad već zapucate toliki put)
Post je spojen: [time]1298518438[/time]
Osim delova koji se projektuju da traju garanciju i još neki mesec preko često smo svedoci da se morate namučiti da ostvarite očiglednu garanciju na novo vozillo (mašinu). Više gotovo niko ne garantuje ništa ili makar ne više od 90%.
Svi znamo da forum ne preuzima (pa ni ja) pravne posledice (to ni kompanije ne rade za profesionalni savet, šta reći) da rafinerije i distributeri goriva možda formalno i preuzimaju deo odgovornosti ali da bi ste pre rodili mečku (i to odraslu) nego ostvarili to preko organa države (inspekcije i/ili sud).
U tom smislu bilo šta garantovati za drugog je ne samo nezahvalno nego i nemoguće. Nemam laboratoriju ili potpisane izjave da su ED-i koji se kod nas mogu naći potpuno po svim (a ne samo osnovnih 20-tak) osobinama ono što trebaju da budu. Ipak gledajući nešto analiza i bar delom nezavisnih (SAT npr.) zaista bi moglo da se kaže da je kvalitet ovog goriva na nivou koji se očekuje iako je pitanje da li je baš na svim pumpama i u svakom trenutku "Euro 5" što za temu o kojoj govorimo i nije toliko bitno. MOL je možda čak za nijansu bolji ali je činjenica da nije velika razlika te da i NIS, EKO i Lukoil imaju visok kvalitet.
Ipak, uz svu mogućnost da pogrešim (ipak sam čovek kao i svi) ovde vam dajem "garanciju" znanjem koje nije bitno da li ja smatram da imam (ili neko parče papira, kao diploma koju mogu da okačim gde sunce ne sija, treba da "dokaže") već na osnovu prakse (skoro dvogodišnje) gde sam u više stotina odgovora dobijao pohvale i nijednu žalbu (bilo je par puta primedbi da nisam posebno pomogao, no slažem se da sam više puta samo potvrdio već doneti izbor). Prakse na najotvorenijem tržištu na 4 foruma za automobile i blogu o motornim uljima.
I verujte mi na reč, nijedan sistem obrazovanja, niti prakse u bilo kojoj firmi, ne može bez kontaktom sa velikim brojem ljudi da pruži čoveku toliko praktičnog znanja, jer sam na svakom forumu naučio toliko da sam napredovao za jedan osetan stepen. Neverovatno je koliko, ponekad, i laici zapavo znaju, osim što nisu sigurni u sebe.
I da se vratim konkretnoj temi:
Garancija je na osnovu znanja i nekih (uslovno) 95-98%. Uz praćenje šta se događa i sopstveni sud o temi možete stići i do 99%. Zapravo bolju (garanciju) teško da će te dobiti čak i za novac (i punu pravnu zasnovanost).
Post je spojen: [time]1298544055[/time]
I naravno: veliki kvar i veliki troškovi vam se ne mogu desiti (jedno 99,99%), eventualno puštanje zaptivki ili membrane je maksimum koji se može očekivati u praksi i to sa takođe malom verovatnoćom (doduše većom od prethodnog). Uz tako malo rizika vredi probati i učiniti nešto dobro za svoju mašinu (traktor). I svoje ulje (duže će trajati).
Uzgred, čujem da je najavljeno poskupljenje goriva (ne znam za kad, ali i pre najave sam sam to najavio na CBC, jer je situacija u Libiji poskupela naftu za čitavih 10% za svega par dana) te nije loše uzeti ED dok je još 125-126din. (ili tu negde). Makar jedan rezervoar.