DEUTZ

Jeli se kome desilo da na dajcu pukne opruga na automatskom španeru mikroremena.

A kako na Agrofarmu nema automatski spaner i na mnogim traktorima, jeste na Agrofarmu klinasti remen, ali remen je remen. Sigurno je automatski bolji i za remen i za lezajeve, ali još uvijek ima veliki broj proizvođaca sa manuelnim dotezanjem remena. A ako je velika mana na ovim motorima taj auto spaner pa da mi crkavaju na 470 rh, kao sad, ne pada mi napamet da dajem svake dvije tri godine 300 400e za španer. Vidjecu koja je cijena kod ovlaštenog Deutz uvoznika, ocekujem da mi javi.

Ti si kao neki koji su kupili nov skup traktor ali im žao da plate redovno održavanje kako treba pa cede hidraulično ulje, ne menjaju redovno filtere...

Ne daleko sam od toga. Nije problem ako je ovo fabrička greška, nije smio stradati na 470 rh, to je preskupo ako će brzo crkavati a mogao je biti i manuelni, zato sam i pitao jeli neko imao ovaj kvar, da bih znao dali mu je to mana. Ja ću kupiti nov španer ali ću napraviti jedan dodatak za manuelno dotezanje koji se može montirati za 5 minuta, a košta oko 5e. Taj dodatak će biti rezerva ako se opet desi isti kvar a pogotovo u sezoni.

Baš me interesuje kako izgleda taj patent čiji troškovi izrade iznose 5€ a pri tome je bolji od fabričkog.
Automatski španer se može remontovati periodično i neće nikada iznenada da crkne. Ja sam na VW-ovom španeru više puta menjao ležaj i produživao mu život.

Poslato sa PPA-LX2 pomoću Tapatoka

Nazad
Vrh