Deutz-Fahr

Bobo to kod tvog drugara su neke krsine, 142 koja se iole odrzava ne kvari se tako lako, a u toj meri ne sigurno
biter se ne raspada tek tako, ko zna kad je bio nacet

Obadva njegova kombajna su dobro utegnuti kako vi to kazete ali niz nesretnih dogadjaja se tako odvijao kako sam i napisao. Covjek jednostavno nije imao srece s biterima te godine a ne znam sta se jos izdesavalo u medjuvremenu. Znam samo da je kraj svoja dva uredna kombajna kupio i treci koji je kao nov izvana i iznutra...

Pitaj boga od kad su obadva bili naceti ali obadva njegova kombajna u kukuruzu idu 2. pun varijator. Puno sam puta pisao o tim kombajnima i kako se teraju i odrzavaju ali mi mnogi ovdje ne vjeruju.

Tema je D-F kombajni i samo skrecem paznju da i kraj dva zdrava 142 koji znaju dobro "iznenaditi" dodje covjek s DF koji odradi posao njih obojice bez da se oznoji. Samo treba dobra logistika da se od njega odveze zrno jer se po cjeli dan ne gasi. Udobniji strojevi u kojima se sofer ne umara kao u istocnim strojevima...

Vise nije ni DF toliko skup kad se vidi koliko kod vas cjene zmajeve a dokazano u dvije sezone da jedan 1080 mjenja 142 bez ikakvih problema a s puno manje komplikacija. U pocetku das malo vise para a kroz dulji period imas puno bolji i pouzdaniji stroj.

Prihvacao to ti ili ne nije s dva komada stizao zadnje 2-3 godine nikako... Sad ima tri i stize bez brige. Problem su udaljene parcele, mali bunkeri na kombajnima pa malo-malo kipanje pa kad dodjes na male njive samo uvratine dok odradis mogao si na nekoj parceli rijesiti jutro bez problema...

DF je i brzi na cesti i brzi na njivi, jednostavno puno protocniji i iskoristeniji kombajn. Kad vidim kolegin FAHR 1302 s 3.6 hederom koji ne znam da li masti vidi kako treba preko sezone i koji se stalno vari i krpa... Novog djela ne znam kad je na njega kupio al ide i ide kao lud. Taj FAHR 1302 radi svojih 40 hektara s njime i jos usluga sigurno duplo toliko. Par godina je kosio soje pune prikolice i onda ode u kukuruze (da sa zitnim hederom i ukljucenom sjeckom), navrsi pun bunker zrna i doveze kuci kombajnom. Ne znam od kakvog zeljeza i celika su pravili te fahrove al svaka im cast...

Kod mene u selu DF je najpopularniji kombajn, tj. najvise ih ima. Drugar koji meni vrse je takodje ovro svoj kukuruz prosle godine zitnim hederom sa DF 2385.

Послато са GT-S5570 користећи Тапаток 2

Jel je menjao korpu i stavljao blinde? Ili je i to ostalo na zitnoj varijanti?

- - - - - - - - - -

Ne sporim da je bolji taj DF ali da tu povrsinu zemlje ne moze da idradi sa 2-3 zmaja zbog kvarova ne mogu da prihvatim

@ Montoya pa ti priznajes da je 1080 bolji kombajn od 142 ojke?
Pa da li je moguce?

Kog je ucinaka 2385 sto je neko spomenuo? Da li bi mogao 10ha dnevno? Jel je radio neko sa njim?
Ako se ne varam, on je 4 slamotresa?
Inace jako zanimljiv kombajn za 100-120ha godisnje....

Taj M 1000 je stara linija kombajna. Verovatno si mislio na M 1002, koji je po izgledu slican modelu M 922 i ostalim kombajnima iz tog ranga. Ako se ne varam, to je kombajn sa petocilindricnim motorom od oko 100ks. Dob mu je mislim 100 ili 105cm, a za slamotrese se nesto ne secam. Heder je 3m. To pisem po secanju jer ima kod nas jedan M1002. Vrlo lep kombajn sa sasvim solidnim ucinkom. Da imam para, verovatno bi tako nesto kupio.

Kog je ucinaka 2385 sto je neko spomenuo? Da li bi mogao 10ha dnevno? Jel je radio neko sa njim?
Ako se ne varam, on je 4 slamotresa?
Inace jako zanimljiv kombajn za 100-120ha godisnje....
Isti kombajn kao M 900. M922, M1002, M980, M1080, samo sto ima motor 6 cilindara.. Moze uraditi 10ha u komadu, ali u parcelama od 0.5ha i tim sitnim ne moze vise uraditi od 5-6ha i to momacki da se naradis..
Pocerina, mislim da je ulaz 116cm, nosi pretezno adapter 3.6m, motor 6 cilindara, 5 slamotresa, proizvodi se od 67 do 75 god.. Ima ga jedan moj kolega, malo je dalje od mene nekih 50km, sjedio sam u kombajnu, ali nikad nisam radio s njim u njivi. Kombajn je jednostavan i prost, samo sto ga vec sustizu godine..

Taj M 1000 je stara linija kombajna. Verovatno si mislio na M 1002, koji je po izgledu slican modelu M 922 i ostalim kombajnima iz tog ranga. Ako se ne varam, to je kombajn sa petocilindricnim motorom od oko 100ks. Dob mu je mislim 100 ili 105cm, a za slamotrese se nesto ne secam. Heder je 3m. To pisem po secanju jer ima kod nas jedan M1002. Vrlo lep kombajn sa sasvim solidnim ucinkom. Da imam para, verovatno bi tako nesto kupio.

Mislio sam bas na M 1000, znam da je to starija linija.

Isti kombajn kao M 900. M922, M1002, M980, M1080, samo sto ima motor 6 cilindara.. Moze uraditi 10ha u komadu, ali u parcelama od 0.5ha i tim sitnim ne moze vise uraditi od 5-6ha i to momacki da se naradis..
Pocerina, mislim da je ulaz 116cm, nosi pretezno adapter 3.6m, motor 6 cilindara, 5 slamotresa, proizvodi se od 67 do 75 god.. Ima ga jedan moj kolega, malo je dalje od mene nekih 50km, sjedio sam u kombajnu, ali nikad nisam radio s njim u njivi. Kombajn je jednostavan i prost, samo sto ga vec sustizu godine..

Znam da je to star kombajn, ali ovaj je lepo ocuvan i odrzavan.

Ima in kod mene takvih. Idu usluzno pa kada udari kisa njima ostalo po 30ha psenice.
Onda psuju boga i kisu, strasno nesto.
Bar da su sada kupili kombajn pa treba da se isplati, nego kupljeni pre 5-6 godina, isplatili se dva puta.
@Pocerina zasto ne uzmes neki manji kombajn kao naprimer 770,900?

M1000 je vrlo star kombajn, visok kao vrag, ako imas njive na ravnom terenu samo gas a ako se radi o brdu, bjezi od toga. Bio je ovdje jedan takav i bio je vrlo nestabilan u radu.

Postoje dvije linije tog kombajna, starija koja ima stari tip hedera i kopcanje hedera za grlo preko kajlica i kojecega, nesto bezvezno i noviji tip koji ima novi tip grla i brzo kopcanje hedera kao ostali noviji FAHR kombajni...

Ako vec mora biti m1000, gledaj da bude noviji tip.

Stari tip hedera:

fahr-m1000-slika-25088440.jpg

Novi tip hedera:

76FahrM1202.jpg

Nazad
Vrh